ZNANOST ILI PROMAŠAJ: Transfuzije krvi za pomlađivanje

Biste li se i vi podvrgnuli pokusima kako bi se pomladili, smanjili markere za Alzheimerovu bolest, markere upala i koronarnih bolesti...?

ZAMISLITE STAROGA laboratorijskog miša – ofucane dlake, kako pogrešno skreće po labirintu ili se izležava. A sad zamislite da tog miša kirurški spoje na drugog, puno mlađeg miša… i onda vidite kako se za nekoliko tjedana stari pomlađuje. Kad su znanstvenici to napravili u laboratoriju, “otkrili su da stari miš ima manje kroničnih bolesti stare dobi, kao što su šećerna bolest, koronarna bolest i Alzheimer”, kaže dr. Jesse Karmazin.

Što se njega tiče, taj stari miško ste vi. Dr. Karmazinu su 33 godine, završio je Stanford i neće vas priheftati za nekog maturanta. Ali on se kladi da, s obzirom na nedavna istraživanja, ljude čeka ista takva korist smanjivanja vlastite dobi prime li dozu mlade krvi.

Zato je 2016. dr. Karmazin osnovao Ambrosiju, tvrtku koja će vam natankati jednu ili dvije litre krvne plazme osobe stare 16 do 25 godina. Cijena: do 12.000 dolara. Kaže da su do sada mnogi od njegovih 150 pacijenata kazali da su bolje i funkcioniraju bolje, dok primaju samo jednu dozu godišnje. Priznaje da zvuči užasno jezivo – iako, tehnički gledano, transfuzije i nisu nova znanost. “Samo je rabimo za drukčije svrhe.”

Studije su pokazale da se starim miševima potaknula proizvodnja progenitorskih stanica koje popravljaju organe, a polako nestaju kako starite. Usto, bolje im je radio mozak, jetra, ali i mišići. Čak su i izgledali mlađe. Teorija: mlada krv razrjeđuje tvari koje potpiruju upalu, a nalaze se u staroj krvi, te vas sprječavaju u proizvodnji progenitorskih stanica.

A možda i tu nema neke čarolije. Medicinski časopisi puni su prenapuhanih otkrića liječenja koja funkcioniraju za miševe, ali ne i za ljude. Zato je dr. Karmazin proveo dodatni pokus. Njegovi podaci – na ispitanicima koji su sami platili tretmane, a bilo ih je 81 – pokazuju poboljšanja u markerima za Alzheimerovu bolest, markerima upale i koronarne bolesti. Tako kaže. A možda i objavi nalaze o tome ove godine najranije.

Dakle, zašto ne biste taj novac spremili i čekali dok ne izađu rezultati drugih pokusa? U međuvremenu, usredotočite se na šačicu puno jeftinijih strategija kako biste dulje bili vitalni i živi.

 

 

 

Komentari

Fitness centri
▲ Povratak na vrh