Zašto raste broj samoubojstava među sredovječnim muškarcima?

Prema novim izvještajima, broj samoubojstava je porastao za 24 posto u zadnjih 15 godina. Zašto je taj broj toliko porastao među ovom skupinom muškaraca?

Kada pogledate 10 vodećih uzročnika smrti u SAD-u, uvidjet ćete obećavajući trend: stope smrtnosti zbog bolesti srca, raka, moždanog udara, dijabetesa i sličnih bolesti su u opadanju. S druge strane, postoji jedan veliki izuzetak: samoubojstvo.

Prema novim izvješćima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, broj samoubojstava je porastao za 24 posto od 1999. do 2014.godine. A među muškarcima srednjih godina, taj porast je još veći. Stopa samoubojstava među muškarcima od 45 do 64 godine, porasla je za 43 posto u tom periodu.

Koji je razlog za toliki porast samoubojstava kod sredovječnih muškaraca?

Nažalost, nema jednog uzroka koji bi mogao objasniti taj porast, kaže dr. Christine Moutier s Američkog zavoda za prevenciju samoubojstava. Vjerojatno je došlo da kombinacije više faktora koji ovu dobnu skupinu čine posebno osjetljivom, kaže.

Primjerice, muškarci se općenito više opiru tome da potraže psihičku pomoć od žena. A to bi mogao biti jedan od razloga zašto je samoubojstvo 3 puta češće među muškarcima nego među ženama, stoji u novom izvješću.

Mnogi muškarci stoički podnose zdravstvene probleme – posebice one koji se odnose na psihičko zdravlje – i žive u uvjerenju da se sami mogu izboriti sa problemom, kaže dr. Moutier.

“Preventivno bi se trebali povezati s ljudima, i zbog međusobne društvene podrške i zbog mentalnog zdravlja“, kaže Moutier.

Muškarci svih godine imaju problema s time, no financijski problemi tijekom prošlog desetljeća – recesija, ostanak bez posla, smanjen broj zaposlenika – više su utjecali na starije muškarce nego na njihove mlađe kolege.

„Muškarci srednje dobi vjerojatno osjećaju veći stres zbog svega toga, jednostavno iz razloga što im ne preostaje dovoljno vremena da nadoknade gubitak vremena“, kaže dr. Moutier.

Još jedno moguće objašnjenje? Povećan broj smrti zbog opioida. Prema različitim izvješćima CDC-a iz siječnja, predoziranje opioidima – uključujući i tablete protiv bolova – povećalo se za 200 posto od 2000. do 2014. godine.

Kada trebate potražiti psihičku pomoć?

U mnogim slučajevima, muškarci ne pokazuju tipične simptome depresije.

„Nekada se neće osjećati žalosno na početku, možda se neće tako osjećati čak niti tijekom cijele psihičke krize ili depresije“, kaže dr. Moutier.

Umjesto toga, znakovi koji se javljaju kod muškaraca su promjene u navikama spavanja, gubitak energije, smanjena želja za seksom, osjećaj da su izgubili svoju životnu svrhu ili su manje povezani sa svijetom.

Povećana upotreba supstanci je također uobičajena. Mnogi muškarci počnu piti više alkohola.

Ako imate neke od simptoma koji su navedeni u tekstu – i oni ne nestanu nakon nekoliko dana, već se neprestano ponovno javljaju – trebali biste se naručiti na pregled kod svog liječnika opće prakse.

Liječnik će vjerojatno napraviti hrpu testova, provjeriti razinu hormona testosterona i rad štitnjače, kako bi isključio fizičke uzroke simptoma, kaže dr. Moutier.

Ako zaključi da je riječ o depresiji, mogao bi vam propisati antidepresive ili vas uputiti psihijatru. Također, možda ćete morati kombinirati terapiju lijekovima sa psihoterapijom.

Što učiniti ako smatrate da je netko vama blizak podložan samoubojstvu?

Ako primijetite da netko od vaših bliskih osoba pokazuje navedene simptome – a uz to se izolirao od prijatelja i obitelji ili se odriče materijalnih vrijednosti – vjerojatno je ugrožen.

Započnite s privatnim, otvorenim razgovorom punim razumijevanja s osobom za koju ste zabrinuti, kaže dr. Moutier. Recite mu da ste primijetili da se ne ponaša uobičajeno i navedite mu konkretne primjere. Pitajte ga što se događa u njegovom životu, kaže dr. Moutier – a zatim budite spremni slušati.

„Pustite ga da govori“, kaže. „Mi imamo potrebu pokušati riješiti tuđe probleme.“

Ako se nakon razgovora još više zabrinete za dotičnu osobu, morate poduzeti sljedeći korak: ohrabrite ga da potraži stručnu pomoć, ako je potrebno, ponudite da ćete ići s njim liječniku.

Preporučujemo

Komentari

▲ Povratak na vrh