Zašto bi trebali biti na oprezu kada imate posla s nepristojnim doktorom

Novo istraživanje pokazuje kako su takvi doktori skloniji smrtonosnim greškama.

Poteškoće u komunikaciji s vašim mrskim doktorom možda nisu najveći problem: on ili ona ustvari ugrožavaju vaše zdravlje, pokazuje novo istraživanje sa Sveučilišta Vanderbilt.

Istražitelji su proučili podatke o 32.000 pacijenata i rezultatima njihovih operacija u sedam različitih zdravstvenih ustanova. Rezultati ukazuju na veću mogućnost post operativnih problema kod pacijenata koje su operirali kirurzi imaju povijest pritužbi od strane pacijenta ili članova njegove obitelji.

Štoviše, pacijenti o kojima se brinuo kirurg s najvećim brojem pritužbi iskusili su 14 posto više operativnih i zdravstvenih problema – kao što su na primjer infekcije, pneumonia, plućna embolija, srčani udar ili sepsa – od onih o kojima se brinuo doktor s najmanjim brojem pritužbi.

Kada bi se te brojke primijenile na sve kirurške zahvate širom SAD-a, to bi značilo dodatnih 350.000 post operativnih komplikacija, napisao je u svom obrazloženju autor studije doktor Gerald Hickson.

Kako vaš omraženi doktor ugrožava vaše zdravlje? Ako je kirurg nepristojan, ako nema poštovanja prema ostalom medicinskom osoblju – medicinskim sestrama ili anesteziologu – oni neće imati toliku potrebu informirati kirurga o mogućim promjenama vašeg stanja, kažu istražitelji.

Što učiniti? Ako mislite da je vaš doktor nepristojan ili nema poštovanja prema vama, prijavite ga vodstvu bolnice. Prethodna istraživanja su pokazala da se doktori bolje ponašaju i imaju manje pritužbi na nemar ako im se ukaže na pritužbe pacijenata.

Komentari

▲ Povratak na vrh