Vrući napitci mogu uzrokovati rak, tvrdi Svjetska zdravstvena organizacija

Internacionalno vijeće znanstvenika proglasilo je jako vruće napitke „potencijalno“ kancerogenima. Evo što trebate znati.

Ako volite da vam je kava jako vruća, možda biste se trebali zabrinuti: ispijanje jako vrućih napitaka može povećati rizik od obolijevanja od raka jednjaka, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Internacionalno vijeće 23 znanstvenika provelo je analizu prijašnjih istraživanja i izdvojilo tri ključne studije koje nalažu da ljudi koji piju jako vruću kavu ili čaj imaju veći rizik od obolijevanja od raka jednjaka od onih koji piju hladnije napitke.

Istraživači nisu sigurni zašto, ali kažu da vrući napitci mogu oštetiti tkivo jednjaka.

Vrući napitci mogu udvostručiti rizik od obolijevanja od raka jednjaka, tvrdi dr. Mariana Stern, profesorica epidemiologije na Sveučilištu južne Kalifornije i jedna od članica vijeća znanstvenika.

Važno je naglasiti da prosječna osoba ima vrlo mali rizik od obolijevanja od raka jednjaka, samo 5 %, prema Nacionalnom institutu za rak.

Koja temperatura napitka povećava rizik?

Napitci iznad 65 stupnjeva spadaju u opasnu zonu.

Vjerojatno ne mjerite jutarnju kavu termometrom, pa smo upitali Nacionalnu udrugu za kavu kolika je temperatura prosječne kave. Glasnogovornik tvrdi da je industrijski standard 60 stupnjeva, što je u redu.

No, glasnogovornik firme Mr. Coffee kaže kako njihovi uređaji zagrijavaju vodu do 80 ili 85 stupnjeva, te da temperatura opada tek za par stupnjeva prije nego kava stigne na vaš stol. Ako odmah popijete kavu, moguće je da je prevruća.

Isto vrijedi i za čaj: Voda zavrije na 100 stupnjeva, pa ovisno o tome koliko pričekate prije nego popijete čaj, može i ne mora biti prevruć.

Zar nisu kava i čaj dobri za zdravlje?

Isto izvješće WHO-a kazuje da je ispijanje kave povezano sa smanjenjem rizika od obolijevanja od raka jetre. Ostala istraživanja smatraju da kava smanjuje rizik od obolijevanja od dijabetesa, melanoma, srčanih bolesti i moždanog udara.

Čaj može smanjiti rizik od moždanog i srčanog udara, sniziti krvni tlak, ojačati mozak i pomoći vam u mršavljenju, stoji u istraživanjima objavljenim u časopisu  American Journal of Clinical Nutrition. Ove dobrobiti vjerojatno proizlaze iz antioksidansa koji se nalaze u tim napitcima.

„Važna informacija je da čaj ili kava nisu krivci za potencijalni rizik od obolijevanja od raka, već temperatura vode u napitku“, kaže Men’s Healthov savjetnik za prehranu dr. Mike Roussell.

Razvoj tumora je kompleksan proces. Mnogi faktori ovdje igraju ulogu, uključujući i genetske predispozicije i koliko često se nalazite u rizičnim situacijama, poput ispijanja jako vrućeg čaja.

Zaključak? „Ne vidim dokaze koji nalažu da morate promijeniti navike ispijanja kave, osim ako svakodnevno pijete velike količine napitaka koje vam vrućinom mogu spaliti tkivo jednjaka. U tom slučaju, trebali biste pripaziti i rashladiti napitke prije konzumacije“, kaže Roussell.

Komentari

▲ Povratak na vrh