Unesete li dnevno 500 kalorija manje, bit ćete sretniji

Mršavljenje nije jedina dobrobit manjeg unosa hrane.

Normalna je pomisao da držanje dijete ubija volju. Ali je novo istraživanje JAMA Internal Medicine otkrilo kako vas manji unos hrane može učiniti iznenađujuće sretnima.

Za potrebe studije, sudionici su bili podijeljeni u dvije grupe: prva grupa je trebala smanjiti unos hrane za 25 % u periodu od 2 godine. Znači, ako je netko inače unosio 2000 kalorija dnevno, sada je trebao unositi 500 kalorija manje. Značajno manje. Druga je grupa trebala nastaviti s dosadašnjim prehrambenim navikama i mogli su jesti koliko žele.

Obje grupe su ispunile upitnik o raspoloženju, kvaliteti života, spavanju i seksualnoj funkciji. (Svi sudionici su trebali smršavjeti ili su na početku studije bili predebeli. Nitko nije bio pretio.)

Nakon analize odgovora, istraživači su zaključili kako se sudionici sa smanjenim kalorijskim unosom osjećaju odlično. U usporedbi s grupom koja je jela što želi, ovi sa smanjenim kalorijskim unosom osjetili su poboljšanje raspoloženja, nisu bili napeti, dublje su spavali, a čak su imali i bolji seks.

Također, u prosjeku su izgubili 7,5 kilograma, za razliku od druge grupe sa samo jednim kilogramom manje. Autori studije smatraju da se ljudi, koji su smanjili kalorijski unos, osjećaju bolje zbog svih poznatih dobrobiti gubitka viška kilograma – poput više energije i kvalitetnijeg sna.

Znači li to da ćete se osjećati kao nov čovjek ako smanjite kalorijski unos za 25 %? Teško je reći.

Iako rezultati studije djeluju obećavajuće, mnogi dokazi upućuju da dijete mogu biti psihički naporne i otežati dugoročan gubitak kilograma. Kada je riječ o dijetama, najvažnije je razlučiti možete li je se pridržavati dulji period vremena.

Ako je odgovor negativan, možda niste odabrali pravilan način. Ako je odgovor potvrdan, možda se isplati isprobati.

Prije nego se odlučite za dijetu, savjetujte se s liječnikom i nutricionistom kako bi bili sigurni da uzimate sve hranjive tvari bez obzira na smanjen unos hrane.

Komentari

▲ Povratak na vrh