U borbi protiv prehlade trebate uzimati ovaj vitamin

Možda ga niste uzimali dovoljno da primijetite razliku

Svi smo čuli da vitamin C pomaže u sprječavaju prehlade ili u njezinu skraćivanju. No jesu li to samo bapske priče?

Znanost je odgovorila na ovo pitanje i došla do zaključka – vitamin C učinkovit je u liječenju prehlade! Ali samo ako ga uzmete u znatnim količinama, izvijestili su finski znanstvenici. Nakon što su proveli istraživanje, istraživači su zaključili da su osobe koje su uzimale osam grama vitamina na dan, skratile svoju prehladu za 19 posto u usporedbi s placebo grupom. Oni koji su uzimali četiri grama vitamina na dan, skratili su prehladu za otprilike deset posto, što je upola manje od onih koji su uzimali osam grama vitamina.

Iako je ovo istraživanje pokazalo značajno skraćivanje prehlade zbog vitamina C, prijašnja istraživanja nisu pronašla nikakvu poveznicu. Zašto je to tako? Vjerojatno su prethodni ispitanici uzimali premalo vitamina C, tvrde znanstvenici.

U većim količinama, uzimanje vitamina C ima puno prednosti zato što je antioksidans i jača imunitet. Ipak, nemojte pretjerivati s unosom ovoga vitamina. Pretjerano konzumiranje može izazvati proljev, grčeve u trbuhu i mučnine. Za vrijeme prehlade, konzultirajte se sa svojim liječnikom o odgovaraćujoj dozi vitamina C.

Komentari

▲ Povratak na vrh