Trebate li pomoć psihoterapeuta?

Svi se mi u nekim fazama svog života borimo s demonima koji nas katkad i malo žešće zaljuljaju i izbace iz tračnica "normalnog". Koja su to stanja koja bi vas trebala odvesti do psihijatra?

Borite li se s nekim od ovih čestih stanja, može vam pomoći odlazak psihijatru.

  • TJESKOBA

Anksiozni poremećaji drže u napetosti 18 posto odraslih ljudi. Osobe s generaliziranim anksioznim poremećajem mogu se mjesecima pretjerano brinuti o svakodnevnim problemima: zdravlju, poslu, novcu, odnosima.

  • DEPRESIJA

Svake godine do 7 posto nas iskusi depresivnu epizodu koja traje više od dva tjedna. Kod muškaraca depresija često bude neprepoznata jer se vidi kao ljutnja a ne kao tuga.

  • OVISNOST

Zloupotreba psihoaktivnih sredstava vrlo je česta i često se događa uz depresiju ili tjeskobu, kaže dr. Ken Duckworth iz američkog Nacionalnog saveza za mentalno zdravlje.

  • NESANICA

Čak do 12 posto odraslih ljudi povremeno ili često ne može spavati i kod nekih od njih to je ozbiljna stvar. Katkad promjene raspoloženja, lošije pamćenje i nejasna malaksalost upućuju na nesanicu ili opstruktivnu apneju.

  • SOCIJALNA ANKSIOZNOST

Otprilike sedam posto odraslih u intenzivnom je strahu da ih netko gleda kritički. Ako se često tjednima unaprijed znojite zbog društvenih događaja ili vam u masi pozli, razmislite o liječenju.

  • SHIZOFRENIJA

Do 2% muškaraca živi s bolesti koja najčešće počne u adolescenciji halucinacijama, paranojom ili smetnjama ponašanja i misaonog tijeka nastavi se manjkom elana, volje i emocija. Drugi uoče probleme, a oboljeli često misle da im liječenje nije potrebno.

  • PTSP

Posttraumatski stresni poremećaj može pogoditi ljude nakon iznenadne ili ponavljane jake traume pa oni mogu imati noćne more ili strašna prisjećanja, ispade bijesa, osjećaj stalnog straha ili se povlače iz društva.

Najbolji prijatelj vašeg mozga je psihoterapija

Katkad je psihoterapija najbolji lijek, a katkad pomaže uz uzimanje tableta. Evo kako pronaći pravog psihoterapeuta:

ZNAJTE SVOJ CILJ

Želite li upute kako se bolje nositi s problemom ili želite ući dublje u svoje probleme dok paralelno učite nositi se s njima? Potonje ima trajnije rezultate, kaže psihoterapeutica Celine Elise Alvares. I jedno i drugo može pomoći.

OBAVITE PROBNI RAZGOVOR

“Većina psihoterapeuta pristat će na uvodnih 10 – 15 minuta konzultacija telefonom”, kaže klinička psihologinja prof. Angela Reiter. Shvaćaju li vaše simptome i imaju plan kako pomoći? Ako vas psiholog požuruje, tražite drugog.

KRENITE
Potražite pregled stručnjaka za mentalno zdravlje, psihijatra ili psihologa, i krenite od te točke. Psihijatri su liječnici, a pomoći mogu i psiholozi, socijalni radnici, certificirani savjetnici za mentalno zdravlje te više medicinske sestre educirane za psihoterapiju.

Komentari

▲ Povratak na vrh