Što sve stomatolog zna o vama čim pogleda u vaša usta

Vaši zubi i desni otkrivaju više nego što mislite.

Iako tijekom čišćenja zubnog kamenca vjerojatno razmišljate o karijesu, stomatolog gleda puno dalje od toga. „Usta su prozor u tijelo“, kaže dr. David Silverstorm iz ordinacije Silverstrom Group, u Livingstonu, New Jersey.

Stomatolog tijekom uobičajenog pregleda može uočiti bolesti, poput raka, anemije i dijabetesa. Također može vidjeti koje su vaše loše navike i omiljena pića jednim pogledom u zube.

Evo što bi stomatolog mogao pronaći kada idući put otvorite usta i kažete „Aaaa“.

1. Očistili ste zube zubnim koncem prije pregleda – i to je bio jedini put

Žao nam je, ali ne možete zavarati stomatologa da misli kako svaki dan čistite zube koncem.

„Desni onih koji čiste zube koncem samo prije pregleda su oštećene i krvare“, kaže dr. Timothy Stirneman iz ordinacije All Smiles Dental u Illinoisu. „Zdrave desni su čvrste i ružičaste.“

Stomatologa Kennetha Wonga iz Santa Monice, također ne možete prevariti. „Kada pacijenti čiste zube koncem netom prije pregleda, točno mogu vidjeti amaterske porezotine na desnima.“

2. Grizete nokte

Stomatolog može vidjete da grizete nokte bez da pogleda u vaše ruke.

„Znakovi uključuju oštećenja i napukline na zubima, te koliko su potrošeni zbog konstanog griženja“, kaže dr. Keith Arbeitman iz ordinacije Arbeitman & Shein u New Yorku. „Zbog toga zubi mogu postati neravni i dovesti do bolova i nelagode u čeljusti.“

Pacijenti koji grizu nokte, običavaju to raditi s prednjim zubima jer su oni ravni, kaže dr. Kyle Stanley iz ordinacije Helm, Nejad, Stanley na Beverly Hillsu. „Nokti nisu zaslužni za oštećenja, već kontakt donjih i gornjih zubiju.“

3. Patite od bronhitisa, želučanog refluksa ili otkazivanja bubrega

Loš zadah može biti znak halitoze, kaže dr. Arbeitman. Ali stomatolozi su kvalificirani da identificiraju sumnjive mirise koji mogu ukazivati na mnoge probleme.

Voćni zadah može ukazivati na dijebetes koji nije pod kontrolom ili post koji je otišao predaleko. Zadah po ribama bi mogao biti znak otkazivanja bubrega ili jetre. Ako je zadah „jako pokvaren“, mogla bi biti riječ o želučanom refluksu (GERD), upali pluća, bronhitisu ili upaljenim krajnicima.

Prvo što stomatolog mora učiniti jest isključiti mogućnost da smrad dolazi iz zuba ili desni, kaže dr. Timothy Chase stomatolog iz ordinacije SmilesNY u New  u New Yorku.

„Nakon toga vas treba uputiti na pregled sinusa kako bi isključio tu mogućnost i na gastroskopiju kako bi isključio mogućnost refluksa.“

4. Imate upalu sinusa

Pacijenti se često javljaju dr. Iri Handschuhu iz ordinacije Dental Designer Center u New Yorku, govoreći da trebaju čišćenje kanala. No, češće je riječ o upali sinusa nego problemu sa zubima.

Korijeni prednjih zuba su smješteni na istom području kao i dno sinusa. A, upala sinusa i zubobolja imaju iste simptome pritiska.

Napravite ovaj jednostavan test kod kuće: sagnite se prema naprijed i dotaknite nožne prste. Ako se bol pojača, vjerojatno nije riječ o problemu sa zubima, kaže dr. Handschuh. Posjetite liječnika prije nego se uputite na stomatološki pregled.

5. Imate nedostatak vitamina

Kada vam nedostaju određeni vitamini i minerali, može doći do određenih oralnih problema, kaže dr. John P. Dougherty iz ordinacije Artistic Dental u Baltimoreu. Ovi problemi mogu uključivati sindrom peckavog jezika, ljuštenje sluznice usnica, pojačane infekcije, usporenog zacijelivanja i krvarenja desni.

„Iznenađujuće, manjak željeza se na mnoge načine može primijetiti u ustima. Neki pacijenti imaju ranice u kutovima usana, dok drugi imaju vidljive promjene na jeziku. Neki mogu imati osjećaj bolnog peckanja ili gubitak papila jezika, zbog čega on postaje sjajan i gladak. Uzimanje željeza može riješiti ove probleme“, kaže dr. Dougherty.

6. Bolujete od dijabetesa

Variranje u razini šećera u krvi može dovesti do brze promjene zdravlja desni, poput oticanja, krvarenja i preosjetljivosti, kaže dr. Handschuh. Konzistencija sline se također mijenja, zbog čega možete imati više pokvarenih zuba.

„Sve ovo mogu biti znakovi da šećer u krvi nije pod kontrolom, pa stomatolozi mogu uputiti pacijente na pregled.“

7. Imate rak usne šupljine

Prvi znakovi raka usne šupljine mogu biti neobjašnjivo krvarenje u ustima; bijele, crvene ili točkaste pojave u ustima; promjena položaja zuba; oticanje, zadebljanje, kvržice, izrasline ili oštećenja na usnicama, desnima i ostalim područjima u ustima, kaže dr. Michael Apa iz ordinacije Rosenthal Apa Group u New Yorku.

Ako vaš stomatolog uoči bilo koji od ovih znakova, preporučit će vam posjetu oralnom kirurgu kako bi obavio biopsiju sumnjivog tkiva.

8. Obožavate energetske napitke

Možda znate kada ste okrhnuli zub, ali postoje faktori koji su ga mogli oslabjeti do te mjere da se ošteti, kaže dr. Hugh Flax iz ordinacije Flax Dental u Atlanti.

Dr. Flax kaže kako zubi mogu postati mekši ako često pijete sokove i ostala zaslađena pića, što čini zube podložnijima oštećenjima. Energetski napitci, koji su obično kiseli, zubnoj caklini mogu napraviti još veću štetu.

Komentari

▲ Povratak na vrh