Što su adaptogeni – nova moda među suplementima?

Pod stresom ste? Ne možete se usredotočiti? Nemate energije? Prenabrijani ste? Osjećate se prenormalno? Čitajte ovo prije nego što iskušate opskurne biljake prestrašna okusa

SEDAMDESET I DEVET POSTO anketiranih američkih građana kaže da se osjećaju pod stresom, zahvaljujući poslu, vrištećoj dječurliji, društvenim mrežama i pitanju: “Što ćemo jesti večeras?” Zato im stručnjaci prodaju razne metode borbe sa stresom i zarađuju na tome milijarde.

Uz mnogo primamljivih rješenja, možete birati između uvriježenih praksi, kao što su psihoterapija u kombinaciji s receptnim lijekovima (ili bez njih), do ezoteričnijih prijedloga, kao što su meditacija i joga. A najnovije što se nudi u potonjoj kategoriji su adaptogeni, skupina biljaka koje (navodno) služe u borbi protiv stresa i dodaju se u najtrendi čajeve, kave i užine.

U rječniku su adaptogeni opisani kao “biljni ekstrakti koji povećavaju sposobnost tijela da se opire stresu”. Potječu od opskurnih biljaka prestrašna okusa, korijenja, voća i algi koji mogu preživjeti u okrutnim klimatskim uvjetima, zbog čega neki znanstvenici vjeruju kako bi i ljudima mogli pomoći upravo u tome. Prodaju ih po previsokim cijenama u pakiranjima u precijenjenim internetskim trgovinama kao što su Moon Juice ili Goop. Moraju imati egzotične nazive koje je teško izgovoriti, kao što je ashwagandha, rhodiola, reichi, Panax ginseng i cordyceps – a obećavaju da će vas centrirati te učiniti da se ponovno osjećate normalno, ma što da se oko vas događalo.

Takvi mutni opisi djelovanja tipično alarmiraju naše detektore za koještarije, usred noći. Međutim, neki stručnjaci koji nikako nisu šarlatani u prenapuhanim obećanjima tih proizvoda pronalaze trunke istine. Dr. Brenda Powell, ravnateljica Centra za integrativnu medicinu na Klinici Cleveland, često preporučuje adaptogene ljudima s anksioznošću ili depresijom koji nisu sigurni da žele piti antidepresive. “Adaptogeni mogu pomoći da umanjite tjelesne reakcije koje imate na stres”, kaže ona.

A djelovali bi otprilike ovako: kad se pojavi stres, vaša osovina hipotalamus-hipofiza-nadbubrežna žlijezda, složen sustav koji kontrolira vašu stresnu reakciju, šalje more hormona za borbu ili bijeg, kortizola. To dugoročno proizvodi kroničnu upalu, problem koji se danas povezuje s tolikim bolestima koje ubijaju moderne ljude, kaže dr. Roy Chengappa, profesor psihijatrije na Sveučilištu Pittsburgh koji je istraživao adaptogene.

U teoriji, dnevna doza adaptogena može pomoći da vaše stanice upale svoje mehanizme borbe sa stresom. To može pojačati prag kad se krenu lučiti hormoni stresa, što znači da možete podnijeti više stresa ili da iste razine stresa na vas nemaju tako snažan učinak, kaže dr. Powell. Kao kad naštimate motor svog auta: ako se automobil pregrijavao pri 100 kilometara na sat, sad ga možete naštimati tako da se pregrijavati počne pri 130 km/h, dok vam 70 postane ugodna vožnjica.

Pregledni rad u časopisu Pharmaceuticals kaže da ima logike u tom razmišljanju i pokusi na ljudima to podupiru. Među njima je istraživanje sa Sveučilišta Creighton koje je otkrilo da ljudima koji četiri tjedna piju suplement koji sadrži sibirski ginseng i rhodiolu opadne C-reaktivni protein, pokazatelj upale u organizmu povezan (i) sa stresom. Drugi je pokus istražio ashwagandhu, grm čije ime na sanskrtskom znači “konjski smrad” jer ima vonj vlažnog ljiljana. U njemu su ispitanici koji su to pili i prolazili psihoterapijsko savjetovanje imali 57% manje anksioznosti, dok su je oni koje su liječnici samo savjetovali imali manje 31%.

Ti rezultati obećavaju, ali nijedan liječnik koji drži do sebe neće vam preporučiti da svoj Zoloft zamijenite rhodiolom. Ti pokusi znaju biti maleni, pa za njima ostaje velik broj neodgovorenih pitanja. Usto, adaptogeni mogu poremetiti djelovanje receptnih lijekova (pa i onih za imunosupresiju, spavanje te tjeskobu), a mogu vam i uznemiriti želudac ne popijete li ih s hranom.

“Ako netko želi piti adaptogene, razgovaram s njim o uzrocima stresa, a tu obično bude neki nezreli obrazac ponašanja”, kaže dr. sc. Trevor Kashey, nutricionist i biokemičar iz Ohia. “A onda pitam misli li da će čarobna gljiva ili prašak pomoći popraviti taj obrazac. Pa, možete zamisliti što ljudi na to kažu.” Ipak, želite li piti čaj poškropljen adaptogenom dok rješavate probleme u životu, možda bi vam i mogao pomoći, pa možda samo zato što ste napravili korak u rješavanju stresa.

Komentari

▲ Povratak na vrh