Preskakanje odlaska kod zubara povećava rizik od upale pluća za 86 posto

Kada ste zadnji put posjetili zubara?

Više od 50.000 ljudi umire svake godine u SAD-u od upale pluća. A izbjegavanje redovitog posjeta zubaru poveća rizik od smrtonosnih plućnih bolesti za nevjerojatnih 86%, stoji u nedavnoj studiji s Virginia Commonwealth University.

“Nije neuobičajeno da male količine sline i ostalih ‘oralnih sekreta’ skliznu niz grlo do pluća”, kaže Michelle Doll, autorica studije i profesorica infektivnih bolesti na VCU. “To se zove aspiracija”, objašnjava.

No, ako je vaša slina puna štetnih bakterija ili drugih uzročnika bolesti, aspiracija može dovesti do upale pluća.

Pranje zuba dva puta dnevno je kamen temeljac oralne higijene, ali posjet zubaru dva puta godišnje nije dovoljan. “Redoviti zubarski pregledi smanjuju dentalna oštećenja, jer se ‘loše’ bakterije mogu akumulirati u velikim količinama”, objašnjava Doll.

“Bez obzira koliko temeljito četkate zube, ne možete ukloniti sav plak”, kaže Timothy Kosinski s Academy of General Dentistry. “Za uklanjanje plaka (i prevenciju truljenja i bolesti) trebate stomatološku pomoć”, kaže on.

No, upalu pluća nije jedini razlog za posjet zubaru. Nedavna studija u Journal of Dental Research povezala je lošu oralnu higijenu s bolestima srca. Bakterijske infekcije u ustima, naime, mogu izazvati sustavne upale, koje pak mogu uzrokovati nakupljanje plaka u arterijama, a to može dovesti do srčanog ili moždanog udara, upozoravaju stručnjaci.

Otkriveno je i kako suha usta potiču rast bakterija i zubnih bolesti. To znači da osobe koje pate od suhoće usta moraju biti posebno oprezne. Također, starije osobe, osobito one koji se bore s pravilnom oralnom higijenom, imaju veći rizik za upalu pluća, kaže Doll.

Dakle, nazovite svog stomatologa i zakažite sastanak što prije. Također, smanjite unos slastica. Šećer povećava količinu bakterija u ustima, a time i rizik za bolesti i propadanje zuba, kaže Kosinski.

Komentari

▲ Povratak na vrh