Prekomjerna težina mogla bi biti uzrok glavobolja

No, pomaže li gubljenje kilograma?

Liječnici nisu posve sigurni što točno uzrokuje migrene, teške glavobolje popraćene mučninom, povraćanjem i osjetljivošću na svjetlost i zvuk. To je loša vijest za osobe koje su doživjele ovu vrstu glavobolje, posebice zato što ne postoji specifičan lijek za migrenu. 

Ali sada su znanstvenici otkrili zanimljivu poveznicu koja može doprinijeti razumijevanju ove posebne vrste glavobolje. Veća je vjerojatnost da će pretili ljudi patiti od migrene, pokazalo je novo istraživanje u časopisu Neurology.

Nakon analize rezultata 12 studija, u kojima je sudjelovalo više od 288.000 ispitanika, istraživači su otkrili da pretili ljudi, s indeksom tjelesne mase većim od 30, imaju 27 posto veće šanse da će imati migrene u odnosu na osobe normalne težine. Iako istraživanje nije dokazalo da pretjerana težina izaziva migrene, istraživači kažu da je moguće da masno tkivo, koje luči širok spektar kemikalija u tijelo, može imati izvjesnu ulogu u nastanku migrene.

Štoviše, debljina je povezana s pojačanim upalama što može doprinijeti pojavi boli i bolnih poremećaja, piše MedPage Today. Još nije potvrđeno može li povratak na normalnu težinu olakšati migrene. Istraživači smatraju da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se potvrdilo utječe li gubitak kilograma na glavobolju.

Ako imate česte glavobolje, glavobolje koje traju nekoliko dana ili vam se glavobolje počnu razlikovati od dosadašnjih, obratite se svome liječniku. A ako osjetite “najgoru glavobolju u svom životu”, koja stiže naglo i eksplozivno, ili zbog glavobolje ne možete jasno govoriti, imate promjene u vidu ili ste zbunjeni, hitno morate u bolnicu.

 

Komentari

▲ Povratak na vrh