Panika oko zamrzavanja spermija – fejk ili dokazano?

Pojavile su se tvrtke za mušku plodnost koje nude zaštitu vaše sperme od globalnog zagrijavanja, onečišćenja okoliša i vas samih. Zar je stvarno došlo do toga?

KAO DA NIJE dovoljno što ste zabrinuti zbog podbratka koji raste s godinama, gubitka kose i pivske škembe, nove kriobanke sperme kažu da vam stari i sperma. Te tvrtke, kao što su Dadi i Legacy, muškarcima nude osiguranje plodnosti i savjetuju da hitno zamrznete svoju spermu ili biste poslije mogli imati probleme. (Dadi u svom oglasu navodi: “Pohranite svoju spermu. Zaustavite vrijeme.”) Ne morate ići u njihovu filijalu da biste tamo dali i deponirali uzorak. Ta vam poduzeća nude da uzorak obavite doma i pošaljete im poštom to što imate.

Kriobanke su na tržištu ni dvije godine i reklamiraju se na osnovi stvarnih strahova. Jedan od njih je stvaran, a drugi je podosta ciničan. Prvo fakat: moguće je da ćete postati tata tek nakon četrdesete, a takvih je sve više, i to je “opasna zona”, doba kad se pogoršavaju koncentracija spermija, njihova pokretljivost, veličina i oblik te se počinju nazirati oštećenja DNK. Neka istraživanja kažu da očevi stariji od 40 češće imaju djecu s problemima kao što su autizam i rak te ona češće nakon rođenja ostaju u bolnicama na intenzivnom liječenju. Drugo, ako ih sada ne zamrznete, riskirate daljnje izlaganje spermija paklu modernog života, a koji uključuje zagađenost okoliša, porast spolno prenosivih bolesti, sjedilački život, zagrijavanje laptopom, lošu prehranu…)

I dob i životni stil čimbenici su koji mogu narušiti kvalitetu sjemena čak i kod zdravih ljudi, kaže dr. sc. Ashok Agarwal, voditelj istraživanja u Američkom centru za reproduktivnu medicinu na Klinici Cleveland. No zamrzavanje sperme nije jeftino, niti je doista osiguranje.

Cijena tih postupaka varira. Spermu će vam proučiti za 99 do 350 dolara, ovisno o tome koliko je analiza detaljna. Dadi zahtijeva i da platite 100 dolara pohranu. (Sve to može koštati puno više ako davanje uzorka i testiranje obavljate u reproduktivnom centru.) Svaka godina pohranjivanja može koštati od 99 do 500 dolara. I premda postoje zdravstvene usluge za liječenje plodnosti koje pokrivaju osiguranja kad je to indicirano (negdje postoje dobna ograničenja, negdje osoba plaća dio troškova sama, a u nekim zemljama vojnicima prije odlaska u ratne zone država u cijelosti plaća zamrzavanje i spermija i jajnih stanica), treba naglasiti kako sperma još nije ni blizu pokrivena od osiguranja na način na koji su pokrivene jajne stanice. To znači da zamrznete li sjeme s 25 godina i držite ga pohranjeno do svoje 40. godine, to vas može stajati između 1500 i 7500 dolara a da niste pristupili umjetnoj oplodnji. Može se dogoditi i da vam ta usluga nikad ne zatreba, u slučaju da na djeci krenete raditi prije 40. godine. A i “dobra” zamrznuta sperma nije neko jamstvo da ćete imati potomstvo, s obzirom na to da je ona samo dio računice. A i nakon što zamrznete uzorak, tek nekih 50 posto spermija preživi taj proces.

Postoje, naravno, situacije u kojima je zamrzavanje dobar odabir, prije svega onda kad imate bolest koja može naškoditi kvaliteti spermija, kao što je kemoterapija. Ili ako ste vojnik koji se želi zaštititi od najgorih ishoda ratnog ozljeđivanja, uključujući neplodnost.

Što ako niste bolesni niti idete širiti liberalnu demokraciju na Bliski istok? “Mladi muškarci ne moraju proaktivno zamrzavati svoju spermu”, kaže dr. David Ryley, reproduktivni endokrinolog iz Bostona. “Ako muškarci žele povećati svoju plodnost, trebaju raditi ono što znaju da bi trebali.” A to je: ograničiti se na maksimalno dva pića na dan, ne pušiti te se okaniti kolača i sladoleda. (Višak kilograma znači manjak spermija.) Umjesto na zamrzavanje, novac potrošite na zdraviju prehranu.

 

BANKE SPERME: PITANJA I ODGOVORI

Prije nego što deponirate svoj uzorak i date ga na zamrzavanje, postavite ova pitanja kompaniju koja vam nudi zamrzavanje:

KAKO SE ŠTITITE OD PRIRODNIH NEPOGODA?
Eventualni kratkotrajni nestanak struje može se riješiti generatorom, no to je civilizacijski minimum. Brojne tvrtke i ustanove čuvaju spermije na dvije lokacije, što je dodatno osiguranje za slučaj raznih prirodnih nepogoda ili nefunkcioniranja opreme. Sjetimo se samo velikoga kvara u spremniku s tekućim dušikom 2018. u newyorškom kliničkom centru za neplodnost, prilikom kojeg je uništeno više od 4000 jajašaca i embrija.

KAKVA JE ZAŠTITA VAŠIH SPREMNIKA?
Imaju li banke sperme 24-satni nadzor? Postoje li alarmi? (Morali bi postojati sustavi dojave radi zaštite od možebitne promjene temperature i curenja dušika.)

KOLIKA JE UKUPNA CIJENA?
Što dulje odgađate širenje obitelji, to će vas više koštati. U kalkulaciju uvrstite više godina zamrzavanja nego što mislite da bi vam uistinu trebalo.

 

 

Komentari

▲ Povratak na vrh