Ogledalo, ogledalce moje, najljepši u teretani tko je? 3. dio

“Društvo nas je dresiralo da budemo snažne, muževne osobe koje ne razmišljaju o tim stvarima”, kaže Dan Stein, 35-godišnja snažna, muževna osoba koju je izgladnjivanje i treniranje s ciljem da postane još snažniji i muževniji gotovo ubilo

Dva tjedna prije negoli je otišao na studij na Sveučilište Minnesote 2001. godine, Stein je imao 98 kilograma, zahvaljujući pubertetskim godinama provedenim u McDonald’su na junk hrani i zašećerenim gaziranim sokovima.

“Moji su mi roditelji kazali da sam krupan”, kaže. “Imao sam škembu, danas to zovu dad bod.” Odlučno je htio doći u formu, počeo je trčati 10 kilometara na dan pet puta tjedno te povremeno išao dizati utege u teretanu na faksu. Kad se vratio kući na kraju semestra, imao je 84 kilograma. “Svi su mi rekli da izgledam izvrsno. To mi je godilo egu”, kaže. Do kraja drugog semestra, imao je 75 kilograma. “Iako sam imao 25 kilograma manje nego prije godinu dana, nisam imao ni mišiće ni lijepu građu – bio sam i dalje kost, koža i špek.”

Druge godine faksa preokrenuo je priču. S nekim je prijateljima naganjao loptu po travnjaku blizu stana, bio je bez majice. Kraj njih su prošli igrači američkog nogometa s njihova faksa. “Neke jako zgodne cure prišle su im u pauzi i počele razgovarati s njima”, kaže Stein. “A ja sam mislio: ‘Vježbam kao manijak. Što mogu napraviti da bih izgledao kao oni i dobio tu pozornost?’” Stein je pomislio da je problem u prehrani. Mislio je da mu mišići ne rastu zato što jede previše. A zapravo je jeo premalo da bi dobio mišiće.

Ne imajući pojma kako tijelo funkcionira, Stein je držao toliko strogu dijetu da je doručkovao samo šaku zobenih pahuljica. Ručao je malu konzervu tunjevine i pola dinje. Za večeru je imao vrećicu nemasnih kokica ili proteinski prutić. I cijelo to vrijeme trčao je po 80 km tjedno i dizao utege tri puta tjedno po 90 minuta. Često se budio u 2 sata, 45 minuta vježbao na steperu i onda išao opet spavati. Unosio je 1000 kalorija na dan, a sagorijevao oko 4000 kcal. “Počeo sam slabjeti u teretani.” Stein je preskakao predavanja da bi bio u teretani i zbog toga pao godinu. Vratio se živjeti sa starcima u Wisconsinu te počeo konobariti u lokalnom restoranu. Svake je večeri doma donosio istu večeru, tjesteninu u šalši. Zaključao bi se u svoju sobu da nitko ne vidi kako jede šalšu, a tjesteninu pljuje u smeće. Jednom godišnje dopustio bi si pošteni obrok, večeru za Dan zahvalnosti, no i to tek nakon što tog jutra istrči polumaraton. Toliko je žudio za vježbanjem da je jednom trčao dok je vani bilo minus 23 Celzijeva stupnja. Toliko je bio opsjednut izgledom svog tijela da je i po 15 minuta razmišljao o tome koji dijetni sok popiti, onaj s 5 ili onaj s 10 kalorija.

Bio sam jedan od onih neznalica koji misle da je jedini način da sagorite kalorije tjelovježba”, prisjeća se. “Nisam znao da se kalorije troše i dok jedete, dišete, razmišljate, da normalne tjelesne funkcije zahtijevaju energiju.”

Kad je bio najmršaviji, Stein je na svojih 178 cm imao 60 kilograma. Oči su mu upale u duplje, obrazi su mu bili tanki, prsti na nogama i rukama tanki i hladni. Na posljetku je upisao strojarski fakultet na Sveučilištu Wisconsin u Milwaukeeju i tijekom posljednje godine studija posjetio starijeg brata u Georgiji. Premda su vani bila 32 Celzijeva stupnja, Stein je nosio dva sloja odjeće. Nokti su mu bili plavi, usnice ljubičaste. Išli su u restoran i putem je zamolio bratovu zaručnicu da pojača grijanje u automobilu. “Pogledala me kao da sam luđak”, sjeća se Stein. “A ruke su mi bile ledene. Počeo sam razmišljati jesam li možda bolestan. Imam li možda rak?”

Liječnik u Wisconsinu potvrdio mu je da ima 20 znakova izgladnjelosti. “Tada sam shvatio da imam anoreksiju”, kaže. “Moja je obitelj oduvijek znala da imam problem, ali uvijek su plesali oko toga, a ja bih im odagnao tu misao. Tijelo mi se raspadalo i tek tada sam uvidio da ću umrijeti ako nešto ne promijenim.”

POREMEĆAJI HRANJENJA

Pogađaju muškarce svih dobi, narodnosti, spolnih orijentacija i rasa. Procjenjuje se da će samo u SAD-u 10 milijuna muškaraca u nekom trenutku života biti pogođeno njima. Poremećaji hranjenja imaju najvišu smrtnost od svih mentalnih poremećaja. “Moramo obrazovati ljude o simptomima i kako o tome razgovarati s djecom”, kaže psihoterapeut i klinički socijalni radnik Andrew Walen, osnivač Terapijskog centra za predodžbu tijela u Marylandu i predsjednik Nacionalnog društva za muškarce s poremećajima hranjenja.

“Nije riječ o ljepoti. Riječ je o onome što vas čini posebnim: o vašoj ljudskosti, suosjećanju, ljubaznosti. To su poruke koje trebamo dati našim mladićima, a ne ih tjerati da se propituju jesu li najbolji, najjači, u najboljoj kondiciji. Moramo im kazati da je njihovo tijelo njihova kuća, a ne njihov reklamni jumbo plakat.”

U ljudi se može preklopiti više poremećaja hranjenja, a muškarci s mišićnom dismorfijom učestalo kruže i imaju poremećeno ponašanje iz simptomatike svih triju. Čak se i cheat meal može pretvoriti u prejedanje ako s njim idu i loše emocionalne posljedice.

Postoje rani znakovi upozorenja da vam je tijelo u opasnosti, a među njima su dehidriranost, usporen rad srca, nizak tlak i snižena tjelesna temperatura. Problem otežava i to što liječnici ne znaju uvijek što da traže kod muških pacijenata. Evo slučaja koji to potkrepljuje: Walen se sjeća da su mu prišli roditelji 14-godišnjaka koji je u tri mjeseca izgubio više od 20 posto svoje tjelesne težine. Postao je opsjednut trčanjem, bicikliranjem i dizanjem utega te se istovremeno potpuno emotivno isključio. “Riječ je o klasičnom primjeru mladog pubertetlije s poremećajem hranjenja”, kazao je Walen roditeljima. “Idemo napraviti laboratorijske pretrage kako bismo vidjeli je li medicinski ugrožen.” Ali obiteljski liječnik nije vjerovao u to. Potapšao je momčića po trbuhu i rekao: “Ma, izgleda zdravo. Kad bih barem ja imao takve trbušnjake!” Potom su došli rezultati laboratorijskih pretraga: pokazali su da malome zatajuju bubrezi, a i jetreni su enzimi bili u patološkom rasponu.

Ogledalo, ogledalce moje, najljepši u teretani tko je? Marvinova priča 1. dio

Ogledalo, ogledalce moje, najljepši u teretani tko je? Marvinova priča 2. dio

Komentari

▲ Povratak na vrh