Ne čekajte simptome bolesti – da ne bude prekasno!

Jeste li znali da se otprilike svake 3 minute dijagnosticira rak prostate jednom muškarcu, a svakih 13 minuta u svijetu od njega umre neki muškarac? Najporažavajuće u svemu ovome jest da se bolest može prevenirati – jednim običnim redovitim pregledom!

Prema zadnjim istraživanjima rak prostate javlja se u 5-7% muškaraca starijih od 50 godina života. Premda učestalost ove bolesti raste zajedno s dobi muškaraca, čemu svjedoče i podaci da oko 80% muškaraca iznad 80-te godine života ima karcinom prostate, simptomatično je kako se ova bolest zapravo vrlo lako može prevenirati, odnosno spriječiti – jednim običnim pregledom!

Naime, kontrolni pregled koji bi svaki muškarac trebao napraviti s navršenih 40 godina obuhvaća i pregled prostate. Najčešće takav pregled uključuju digitorektalni pregled prostate, ultrazvuk prostate s kolor doplerom kao i određivanje razine PSA (prostata specifičnog antigena) koji se određuje iz krvi. U slučaju da se prethodnim pregledima utvrdi bilo kakva abnormalnost u nalazu, pacijenta se upućuje na daljnje pretrage.

Ono što je posebno kod raka prostate jest da se simptomi bolesti javljaju kasno, znatno kasnije nego, primjerice, simptomi kod dobroćudnog povećanja prostate. Liječniku se, stoga, muškarci javljaju najčešće kada, među inim, imaju sljedeće simptome; učestalo mokrenje, otežano mokrenje, isprekidano mokrenje (stane pa krene), krv u mokraći i spermi, bol i pečenje pri mokrenju, problemi s erekcijom, bolne ejakulacije, česta bol i ukočenost u donjem dijelu leđa, u kasnijoj fazi bolesti mršavljenje, gubitak teka i slabost…


Specifičnost raka prostate jest i u tome što se iznimno visok postotak oboljelih otkriva tek slučajno ili se niti ne otkrije. Naime, karcinom prostate nastaje u žlijezdanom tkivu prostate, sporo raste i tako gotovo 90% svih karcinoma prostate ostaje desetljećima klinički neprimjetno tj. bez simptoma bolesti. Tako statistički svaki drugi muškarac u dobi iznad 70 godina života ima histološki nalaz karcinoma prostate, koji nema kliničkih znakova ili simptoma bolesti. Pa iako se rak javlja u 5-7 posto među muškarcima iznad 50-te godine života, ‘samo’ 3 posto oboljelih umire od ovog oblika raka!

Baš zato je neshvatljivo da većina muškaraca starijih od 40. godina ne shvaća neophodnost i važnost kontrolnih pregleda – i to ‘samo’ jednom godišnje!!!

Jer priznat ćete – što je jedan pregled prema svim terapijama i neugodnostima koje pojava bolesti može donijeti sa sobom! Zato, ako već niste, odmah rezervirajte svoj termin za pregled kod urologa i preuzmite odgovorno brigu o svom (budućem) zdravlju!

 

Zašto je važno obaviti sistematski pregled?

 

Ovaj sadržaj napravljen je u suradnji s Pliva Hrvatska

Komentari

▲ Povratak na vrh