Morate mokriti? Evo nekoliko čudnih razloga zašto bi se trebali malo “stisnuti”

Sljedeći put kada morate na toilet, a radite na važnom projektu ili ste u kupovini, malo se strpite. Pročitajte zašto.

U žurbi ste, a trebali biste se olakšati? Pričekati neko vrijeme. Naime, sve je veći broj istraživanja koja sugeriraju zadržavanje mokraće u svrhu poticanja snage volje.

“Sve je povezano s kontrolom impulsa”, otkriva Irs Blandon-Gitlin, profesorica psihologije na California State University, koja je vodila istraživanje o prednostima za mozak kada je vaš mjehur pun. Jedna od njih je i činjenica da vam je tada lakše izgovoriti uvjerljivije laži.

“Zadržavanje mokraće aktivira dio mozga koji pomaže da se oduprete raznim porivima”, objašnjava, “kao što je upravo uriniranje. No jednako dobro djeluje i kod kontrole drugih impulsa, poput primjerice, jedenja grickalica u kasne sate.”

A kontrolom impulsa možete vježbati i bolju koncentraciju.

U jednoj drugoj studiji o mokrenju, Nizozemci su otkrili kako su muškarci pod pritiskom mokrenja, bolje riješili teške mentalne testove od drugih. Dakle, oni su se puno bolje fokusirali na rješavanje problema, postižući tzv. “laserski fokus”.

No, to ne znači piti litre vode i odgađati odlazak na toilet satima.

“U istraživanju su sudjelovali muškarci koji su imali potrebu otići na toilet, no ona nije bila neizdrživa”, objašnjava Blandon-Gitlin.

Jer postoje i rizici zadržavanja mokraće u mjehuru. Predugo zadržavanje može izazvati urinarne infekcije, pa čak i dugoročno dovesti do oštećenja na mjehuru.

“Poanta je da ne biste smjeli osjećati bol u donjem dijelu trbuha ili u križima”, kaže Blaine Kristi, spec. urologije na Mercy Medical Center u Baltimoreu. “To signalizira da ste stiskali predugo.”

Stoga, sljedeći put kada vam se učini da morate na toilet a radite neki važan projekt, pričekajte neko vrijeme. Možda zvuči čudno – no, kažu znanstvenici, djeluje!

Komentari

▲ Povratak na vrh