Kada (iskrivljeni) ideal postaje opsesija

Anoreksija nije svojstvena samo ženama, već postoji i kod muškaraca, a zove se manoreksija i broj oboljelih je u porastu. Pročitajte kako je prepoznati i što učiniti po tom pitanju.

Koliko puta ste čuli za anoreksiju i mislili da je to pojam koji predstavlja mršavu curu koju je potrebno nahraniti? Pogriješili bi, to je ozbiljno mentalno oboljenje koje, ako se ne liječi, vodi do smrti a sve češće se javlja u muškoj populaciji.

Muškarci su posebno ugroženi zbog najčešće prekasne dijagnoze. Između ostalog, nastaje i kao posljedica pritiska modne industrije i ideala koje nameće društvo, no ono što čini psihi i tijelu nije nimalo površno.

Da bi došlo do toga da oboljeli zatraže stručnu pomoć, potreban je nadljudski napor obitelji i bližnjih koji najčešće mjesecima nagovaraju na liječenje što većina oboljelih, odbija, a zdravlje je do tada već jako narušeno.

Anoreksija nervoza (lat. Anorexia nervosa) je poremećaj hranjenja od kojeg u EU boluje oko 10 milijuna ljudi. Prema zadnjim podatcima (2012.) u Hrvatskoj od ove bolesti pati više od 3000 osoba. Većina oboljelih su djevojčice u pubertetu, a zabrinjavajuća je činjenica da je dobna granica oboljelih sve niža.

Zadnjih godina zabilježen je porast oboljelih dječaka, zahvaća oko milijun muškaraca godišnje, diljem svijeta. Anoreksija kod muškaraca naziva se manoreksija i najčešće se pojavljuje u grupi tzv. metroseksualaca. Uzroci manoreksije su slični uzrocima anoreksije, često su to emocionalne traume iz perioda dok su osobe bile djeca, podrugivanje zbog viška kilograma u školi. I naravno utjecaj medija, mode, reklama, gdje se i od muškarca očekuje savršen izgled.

Uglavnom šokira spoznaja o psihičkom utjecaju ove bolesti. Ako ste imali priliku biti u okruženju osobe oboljele od anoreksije poznate su vam možda i ove situacije.

Iskrivljena slika o vlastitom tijelu, depresivna raspoloženja, abnormalna opsjednutost hranom popraćena unaprijed razrađenim ritualima, brojanje kalorija čak i iz žvakaćih gumama, skrivanje po kući u svrhu kompulzivnog vježbanja, stavljanje kamenja u džepove prije vaganja – sve su to trikovi u kojima su oboljele osobe i više nego uspješne.

Uglavnom perfekcionisti po prirodi, ulažu puno napora kako bi ostali neotkriveni, a kada se to i dogodi, niječu bolest i odbijaju liječenje. Postoji i tzv. sportska anoreksija, njen uzrok je u postizanju boljeg rezultata, odnosno u potrebi za pobjedom.

S obzirom na to da je anoreksija etiketirana kao „ženska bolest“, oboljeli muškarci imaju dodatan problem s priznavanjem, ali i dijagnozom. Ne postoji dovoljno jasan simptom koji bi se koristio kod muškaraca za dijagnozu kao što je to kod žena izostanak menstruacije. Također, mnoge institucije za liječenje ove bolesti imaju odjele samo za ženske pacijente, čime su muškarci zakinuti i diskriminirani.

Dolazi do niza problema kao razvoja anemije, oštećenja bubrežne funkcije, kardiovaskularnih problema, dentalnih problema te do smanjenja mišićne mase i gubitka koštane gustoće, odnosno osteoporoze.

Srčane bolesti su najčešći uzrok smrti jer srčani mišić gubi masu, razina kolesterola raste, zbog smanjene količine tekućine kalij i kalcij uz ostale minerale ne mogu održavati normalan rad srca. Osobe oboljele od anoreksije imaju iracionalan strah od debljanja te odbijaju hranu iako su pothranjene, a kao saveznika u svojoj bolesti koriste vježbanje. Neshvaćene su od strane društva i često marginalizirane.

Od svih mentalnih bolesti, anoreksija nervoza je bolest s najvećom stopom smrtnosti, stoga je od presudne važnosti upoznati javnost s tim poremećajem, senzibilizirati ju te predstaviti tjelesnu aktivnost, ne kao negativan sindrom ovog poremećaja, već kao instrument oporavka i socijalne inkluzije.

Pravilno odabrana i dozirana zdravstveno usmjerena tjelesna aktivnost u ovoj situaciji treba biti usmjerena prema povećanju gustoće kostiju, jačanju srčanog mišića i mišića lokomotornog sustava uz minimalan rizik dodatnog gubljenja tjelesne mase.

Bitno je naglasiti da se oboljela osoba priključuje zdravstveno usmjerenoj tjelesnoj aktivnosti tek kada liječnik procijeni da je osoba spremna, odnosno da je rizik od bavljenja istom minimalan.

Iz tog razloga, Fitnes učilište je pokrenulo projekt „Brighter side of exercise“ koji je odobren i sufinanciran u sklopu Erasmus+ Sport programa. Projekt traje od 1. studenog 2016. do 31. listopada 2017., a cilj mu je podizanje svijesti o ovoj bolesti i važnosti liječenja poremećaja anoreksije tjelesnom aktivnošću te utjecaj tjelesne aktivnosti i sporta na socijalni aspekt osoba oboljelih od anoreksije.

Fitnes učilište je nositelj projekta, a u njemu sudjeluju 15 zemalja Europske unije. Sudionici predstavljaju vodeće europske institucije na području liječenja poremećaja anoreksije koji će prikupiti nacionalne smjernice i najbolje primjere iz prakse na tom području. Završni događaj će se organizirati u rujnu sljedeće godine. Ondje će sudionici zajedno sudjelovati u radionicama, predavanjima i prilagođenim tjelesnim aktivnostima te uživati u ljepotama Jadrana, a sve kroz aktivno bavljenje sportom.

Specifični ciljevi projekta su stvoriti mrežu europskih stručnjaka koji se bave problemom anoreksije i utjecajem tjelesne aktivnosti s ciljem razvoja inovativnog modela vježbanja koji bi se implementirao u programe liječenja oboljelih diljem Europe, naglasiti važnost zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti, ne samo u liječenju anoreksije, već u svrhu podizanja opće kvalitete življenja te jačanje kapaciteta sportskih i fitnes trenera – upoznati ih s pozitivnim, ali i negativnim utjecajem tjelesne aktivnosti kod ciljane skupine.

Posumnjate li da netko od vaših bližnjih boluje od ove bolesti ili je na putu prema oboljenju, nemojte okretati glavu – šanse za izlječenjem su veće ako se osobi pruži stručna pomoć na vrijeme.


Mirna Hajnic je magistar kineziologije, diplomirala je na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, usmjerenje fitnes. Uz studij, usavršava se radom u raznim fitnes centrima te na konvencijama u Hrvatskoj i inozemstvu, a radi i kao instruktor Pilatesa i različitih grupnih programa. Zaposlena na Fitnes učilištu. Idejni je začetnik projekta „Brighter side of exercise“ te na projektu radi kao koordinator.

Komentari

▲ Povratak na vrh