Dubokim disanjem do više energije

Ako osvijestimo disanje i potom njime svjesno manipuliramo, možemo ga upotrijebiti u korist zdravlja i općenito dobrog osjećaja u tijelu

Disanje nam je urođeno i odvija se automatizmom. Pa ipak, unatoč tome što se odvija i mimo naše svijesti, ne bismo ga trebali smatrati posve autonomnim poput rada srca ili jetre. Jer, i na njega možemo utjecati pa i u tome ostvariti napredak.

Ako osvijestimo disanje i potom njime svjesno manipuliramo, možemo ga upotrijebiti u korist zdravlja i općenito dobrog osjećaja u tijelu. Prvi je korak prema osvještavanju disanja onaj od pasivnosti prema kretanju, tjelovježbi i sportu. Kao trener u tu svrhu često preporučujem plivanje prsnim i slobodnim stilom s glavom u vodi.

To ipak ne znači da morate postati sportaš kako biste osvijestili disanje jer već i najmanja fizička aktivnost može pridonijeti tome. I kućanski poslovi ili šetnja sa psom mogu biti dobar uvod u vježbe disanja. Iskušajte i sami. Lezite nakon tjelovježbe ili neke fizičke aktivnosti na prostirku, opustite se i izvedite sljedeće tri tehnike:

1 TRBUŠNO DISANJE Stavite remen oko prsa, na područje na koje stavljate pulsmetar-traku, i stegnite ga tako da ga osjetite. Vratite se u ležeći položaj i savijte noge u koljenima tako da vam donji dio leđa dodiruje pod. Jednu ruku stavite na područje trbuha, oko pupka. Kod udaha pokušajte izbaciti trbuh gore (dlan na trbuhu se podiže). Ako radite dobro, ne biste trebali osjetiti pritisak na remen jer prsni koš miruje. Nakon što ste udahnuli, zadržite dah 3 sekunde i počnite s izdahom uvlačeći trbuh (dlan se spušta). Ponovite tako 5 punih udaha i izdaha. Skinite remen.

2 DISANJE PRSNIM KOŠEM Dišite samo gornjim dijelom trupa “otvaranjem” i  “zatvaranjem” prsnoga koša bez aktivacije trbušne stijenke. Izvedite 5 punih udaha i izdaha bez zadržavanja daha.

3 POTPUNO DISANJE Počnite udahom, izbacivanjem trbuha, pa potom nastavite udah “otvaranjem” prsnoga koša i doživite puni udah na nekoliko sekundi zadržavanjem daha. Izdah izvedite obrnutim redoslijedom: “zatvorite” prsni koš pokušavši izbaciti zrak iz njega i na kraju aktivirajte trbuh pritiščući i uvlačeći ga pa tako dodatno izbacite zrak iz pluća. Kada dosegnete puni izdah, zadržite nekoliko sekundi i krenite s novim udahom. Ponavljajte 5 punih udaha i izdaha.

NAPREDNA VARIJANTA Lezite na prostirku s ispruženim nogama i jednu ruku stavite ispod donjeg dijela leđa. Pritisnite donji dio leđa o pod tako da osjetite kako ste pritisnuli dlan. Držite cijelo vrijeme tu napetost u području trupa i osjetite pritisak na dlanu. Pokušajte tako ponoviti vježbu 1., 2. i 3. Remen oko prsa i ruka na trbuhu kao naprednom vam više neće trebati.

Komentari

▲ Povratak na vrh