Disciplina – najjače oružje na svijetu

Dosad ste, vjerujem, naučili da nam svaki dan može biti “1. siječnja”, dan kad poželimo nešto promijeniti u svom životu. Ali što se događa kad s riječi treba prijeći na djela?

Mudra izreka kaže da je disciplina zapravo razdaljina između vaših snova i njihova ostvarenja. Volim reći da što god željeli postići u životu, sve se može svesti samo na jednu riječ – disciplinu.

To sam, naime, još davno pročitao u izvrsnoj knjizi Put kojim se rjeđe ide sjajnog Scotta Pecka, koju od srca preporučujem – ako ćete u životu pročitati samo jednu knjigu, neka to bude ta knjiga.

Disciplina je kad činimo nešto iz dana u dan, bez obzira na to jesmo li raspoloženi za to ili nismo. Zašto baš disciplina, u čemu je stvar? Jednostavno – zato što je disciplina osnovno oruđe za rješavanje životnih problema (iako ne volim riječ problem, nego radije upotrebljavam riječ izazov).

Bez discipline ništa ne možemo riješiti. Stari dobri Scott Peck to je fantastično opisao u toj svojoj knjizi kad je napisao da određene životne probleme (ili izazove) možemo riješiti samo uz određenu dozu discipline; apsolutno sve probleme možemo riješiti uz potpunu disciplinu.

Naravno, riječ je o stvarima na koje u životu možemo utjecati, a to je srećom ipak većina stvari. Problem (ili izazov) je u tome da je proces suočavanja s izazovima i njihovo rješavanje veoma bolan, i to toliko da (ovisno o veličini tog izazova) možemo osjećati tugu, krivnju, strah, bijes… Sve su to neugodni osjećaji, često jednako jaki kao i najintenzivniji tjelesni bolovi.

Također, ne treba zaboraviti da je proces suočavanja s problemima, odnosno njihovo rješavanje iznimno bolan. Ali upravo u tom procesu suočavanja i rješavanja tih problema život i poprima smisao. Upravo su problemi, odnosno sposobnost njihova uspješna rješavanja, oštra granica između uspjeha i neuspjeha. Oni u nama potiču hrabrost i mudrost te rješavajući ih, mentalno i duhovno sazrijevamo.

“Puno sam naučio iz svojih pobjeda, ali još više iz svojih poraza.”

Drugi je problem s disciplinom to što smo svi, u biti, lijeni. Otkud sad to, pitate se – već vas čujem kako govorite: “Hej, ja nisam lijen, radim kao blesav 70 sati tjedno na poslu!” OK, vrijedni ste na poslu, ali ste zato možda lijeni u emotivnim i obiteljskim odnosima, ili ste lijeni zdravo se hraniti i svakodnevno vježbati.

To sam shvatio i u radu sa svojim klijentima, gdje se zapravo svi zajedno borimo samo s jednom stvari (koja vuče sve za sobom), a to je disciplina. Točnije, s njenim najljućim neprijateljem – lijenošću.

Kad bolje razmislimo, stvarno se sve u životu svodi samo na disciplinu. Što god nas u životu mučilo: ako imamo višak kilograma ili smo izvan forme, očito smo lijeni pokrenuti se; ako još otežemo sa završetkom fakulteta i diplomom ili odlažemo obveze na poslu, opet je to lijenost, odnosno nedostatak discipline; prevelik minus na tekućem – opet je u pitanju (ne)disciplina u trošenju; ako nam je konstantno loše u vezi i ne da nam se prekinuti takvu vezu ili raditi na njenu poboljšanju – shvatili ste u kojem grmu leži zec…

OK, postavili smo dijagnozu, ali koji je lijek? Gospodin Peck naučio me da postoje četiri oruđa discipline:

  1. Odgađanje zadovoljstva, što je proces planiranja problema i zadovoljstva; uvijek prvo trebamo riješiti ono što smo obvezni napraviti da bismo tako povećali zadovoljstvo i poslije uživali.
  2. Prihvaćanje odgovornosti znači da životne probleme/izazove trebamo rješavati, a ne ih odgađati i nagomilavati. To ne može nitko umjesto nas, a još je gore ako za svoje probleme počnemo kriviti druge.
  1. Posvećenost istini/stvarnosti karta je koja nam pomaže u uspješnom snalaženju životnim bespućima te izbjegavanju upadanja u zamku vlastitih laži, pogrešnih procjena i iluzija kojima se svi volimo obmanjivati.
  1. Balansiranje ili životna fleksibilnost koja je potrebna da se “disciplina disciplinira”. To znači, recimo, da valja naučiti primjereno reagirati (tj. Ispravno reagirati na pravu osobu, u pravom trenu i u pravoj mjeri) te tako uspješno ploviti kroz život u ovom složenom svijetu.

Meni je, na primjer, bilo fascinantno kad sam shvatio da mi za odgađanje problema treba jednaka količina energije kao i za njegovo rješavanje. Zar to nije apsurdno? Sjetim se toga svaki put kad nešto počnem odgađati. A tek u smišljanju izgovora zašto nešto ne napraviti – u tome smo svi eksperti, zar ne? Dakle, sve je stvar discipline. Ona je nužna i u mislima jer trebamo nadzirati i vlastite misli, odnosno “razmišljati o onome što se misli”.

“Pazi na svoje misli, one postaju riječi. Pazi na svoje riječi, one postaju djela. Pazi na svoja djela, ona postaju navike. Pazi na svoje navike, one postaju tvoj karakter. Pazi na svoj karakter, on postaje tvoja sudbina.” L. Pasteur

Trebamo naučiti odbaciti svoje strahove i negativne misli, što nije lako, ali sve se postiže vježbom. Kao što treniramo svoje tijelo, trebamo trenirati i svoj um. Kad nas obuzmu negativne misli, imamo moć reći stop i početi misliti ponovno, i to pozitivno – treba samo malo vježbe, a vježba je disciplina! Na kraju, i uspjeh (kojem svi težimo) zapravo je vrlo “tiha” svakodnevna navika koja se sastoji od vrlo malih i jednostavnih koraka koje disciplinirano ponavljamo.

denisrajcic.com

Komentari

▲ Povratak na vrh