Izazovi muškaraca u 21. stoljeću: I muškarcima treba podrška!

I naš glavni urednik Krešimir Šego na tribini je dao odlične uvide o tome što danas najviše zanima muškarce, a na kraju talk showa nagradio je i jednu osobu iz publike polugodišnjom pretplatom na Men's Health

Žene izvan okvira sa temom ‘Izazovi muškaraca u 21.st’ izašle su izvan svojih okvira i uobičajenih tema usmjerenih na žene. Očekivano, na talk showu je bilo puno više muškaraca nego inače, ali i žena koje su spremno došle čuti s kakvim problemima se muškarci suočavaju danas, a ne pričaju o tome toliko otvoreno i glasno kao žene.

“Primijetile smo kako danas postoji jako puno projekata, udruga i programa koji pružaju podršku ženama, dok je za muškarce takvih programa vrlo malo i široj javnosti su nepoznati, ako i postoje. I muškarci i žene su danas izgubljeni u svojim ulogama i zaključile smo kako i muškarcima treba podrška na tom putu (re)definiranja uloga, te će nam tako svima biti bolje. Iako smo samosvjesne, samostalne i snažne žene, mi trebamo muškarce, a i oni nas. Rekle bi da društvo više nego ikada treba na zdrav način snažne žene i snažne muškarce”, rekle su organizatorice i voditeljice projekta Hana Matejašić i Rajana Radosavljev.

Kako bi temi pristupile na što sveobuhvatniji i stručniji način pozvale su u goste dr. sc. Aleksandra Štulhofera, sociologa i seksologa, Kristinu Mlinac Jerković, neuroznanstvenicu, Tomislava Senečića, tjelesno-orijentiranog integrativnog terapeuta, te kantautora i frontmena grupe Vatra, Ivana Dečaka.

U uvodnom dijelu talk showa, iznenađenje večeri je bio Krešimir Šego, urednik poznatog muškog magazina Men’s Health. Krešimir je podijelio odlične uvide o tome što danas najviše zanima muškarce, a na kraju talk show-a je nagradio jednu osobu iz publike polugodišnjom pretplatom na spomenuti magazin.

Voditeljice su popričale s gostima o društvenim problemima s kojima se današnji muškarci suočavaju, o tome koliko (ne)zaposlenost utječe na muškarca,  o utjecaju patrijarhata i strogog odgoja na pojam muškosti, o neurokemijskim razlikama i sličnostima između muškog i ženskog mozga, o učinku potiskivanja emocija na psihološko i fizičko zdravlje, te zbog čega se još uvijek manji postotak muškaraca odlučuje za bilo koji oblik osobnog razvoja i koji su to trenuci kada se ipak nađu na stolici preko puta psihoterapeuta.

Konkretne i jasne zaključke je teško podcrtati, ovo je tema za koju tek očekujemo narednih godina daljnji razvoj i promišljanje u društvu. Ipak možemo reći kako su se na talk showu identificirali određeni problemi i dale su se daljnje smjernice za razmišljanje. Tako jedan od izazova je svakako (re)definiranje muškog identiteta i muževnosti. Emancipacijom žena, muškarcima je poljuljana njihova uloga jedinog skrbnika, što može dovesti do osjećaja bezvrijednosti, a to je vrlo bolan osjećaj na kojem treba na dubljim nivoima raditi. Muškarce se i ohrabrilo da češće progovaraju o svojim emocijama. Izvrstan primjer iz osobnog života dao nam je Ivan Dečak, koji je priznao kako vrlo otvoreno pokazuje sve emocije u svom društvu,pa tako i tugu i suze. Određene studije su pokazale kako su muškarci skloniji samoubojstvu, a jedan od uzroka je najvjerojatnije u tome što teže progovaraju o svojim problemima i misle kako sve moraju riješiti sami kako bi održali sliku ‘pravog muškarca’.

Zanimljivu poruku je za kraj dao i Tomislav Senečić, psihoterapeuet, koji je poručio da je najvažnije pronaći svoj autentični izraz muškosti, a ne se povoditi za vanjskom nametnutom slikom. Ne treba se bojati pokazati sebe, stati i reći ‘Evo, to sam ja’.

Cijelu snimku talk show-a uskoro ćete moći pogledati ma njihovom Youtube kanaluFacebooku i Instagramu

Komentari

▲ Povratak na vrh