“New York City Marathon! To je once in a lifetime prilika”

Kad smo mu javili da će imati priliku otrčati svoj 5. World Marathon Major u životu i to baš onaj newyorkški, Nevenu Kamenskom se zavrtjelo u glavi: "Vau, ovo je once in a lifetime prilika..."

Do maratona u New Yorku ima još dva mjeseca pa ne čudi što smo Nevena uhvatili u parku Bundek i to na ozbiljnom treningu. Evo što nam je u kratkoj pauzi rekao: 

Kako se osjećaš nakon što se euforija slegla i počele su pripreme?

Kad sam prije tri tjedna saznao sam da ću imati čast trčati ovogodišnji New York Marathon bio sam jako uzbuđen. Vau… ovo je once in a lifetime prilika koju ne uzimam zdravo za gotovo.

Znači treninzi su u punom zamahu. Kako se pripremaš?

Iza mene je drugi tjedan ozbiljnih treninga i priprema, lagano dižem kilometražu, te uz dužine radim intervalne treninge. Plan za NY mi je ne ići prejako, završiti ispod 3:30. Važno mi je da ostanem zdrav jer odmah krećem sa zimskim pripremama za proljetni maraton u Rotterdamu gdje ću pokušati srušiti svoj osobni rekord ovogodišnjeg maratona u Tokyu od 2:57.49.”

Sezona maratona je u proljeće i ljeto. Imaš li iskustva s jesenskim maratonima?

Zadnje dvije godine trčao sam jesenske maratone, prošle godine Chicago, pretprošle godine Berlin, te sam skužio da mi je uz moj posao u turizmu iznimno teško pripremati jesenske utrke. Uvijek sam podbacio na jesenskim utrkama, a osjećaj je bio kao da sam spržen već prije samog starta utrke. To sada želim promijeniti. Iskustvo koje imam dobro će mi doći u pripremama za New York.

Koliko je oprema važna za uspješno trčanje? 

Meni je osobno oprema iznimno bitna. Pogotovo za maratonske distance, želim da su mi tenisice što udobnije, čarape su također veliki faktor kako bi se minimalizirao rizik od žuljeva, hlačice i majica su također bitni faktori. Ne želim se dovesti u situaciju da zbog lošeg materijala ili nekvalitetne opreme usred utrke zadobijem ranice ili čak rane koje mogu jako utjecati na finalni rezultat. Treniram u Saucony tenisicama koje su odlične, mekane… ma kvalitetna oprema je dio užitka u trčanju.

Popiješ li na kraju utrke pivo?

Budući da uopće ne pijem alkohol, tako ne pijem ni pivo na kraju maratona, ali se veselim nakon svoje sljedeće utrke probati Heineken 0.0.

Nakon kratkog razgovora Neven je otrčao svojim putem. Otkrio nam je kako ga ovaj tjedan očekuju dvije zanimljive utrke: POP UP RUN na Tuškancu te Mliječna staza 2018. u Zagrebu. Kako mu je bilo trčati ove utrke, otkrit će nam već idući tjedan u Dnevniku trčanja maratonca.

Na NYC Marathonu i tijekom priprema Neven će trčati u Sauconyjevim vrhunskim trkačkim tenisicama, modelu Freedom ISO2. Zahvaljujući Everuntm jastučiću i Isoknit gornjištu tenisice, Freedom ISO2 pripada samom vrhu ponude kad je udobnost i preciznost u pitanju, dok Isoknit pruža osjećaj “trčanja u čarapama”. Idealna je za trčanje po asfaltu, a vrlo je dobra i za trčanje po prirodnim podlogama. Popis vrhunske tehnologije uključene u proizvodnju modela Saucony tenisica, kao i “svemirskih” materijala od kojih je izrađena, podugačak je: od Everuntm tehnologije za poboljšani povrat energije do Isoknita, koji se prilagođava gibanju stopala trkača.

Trkačko osvježenje

Poznato je da mnogi trkači nakon utrke vole dio izgubljene tekućine nadoknaditi – pivom. Istraživanja pokazuju da ta ideja nije loša: jedno pivo odmah nakon utrke i benefit je veći nego da ste popili vodu. Jasno, stvar je u mjeri – 5 piva mijenjaju stvari… Ali i za taj problem kao i za one koji vole bezalkoholna pića postoji rješenje: Heineken 0.0 uz bogat okus, na kakav smo od Heinekena već naviknuli, nudi mogućnost uživanja u dobroj kapljici, ali bez kajanja dan poslije.

 

Komentari

▲ Povratak na vrh