Kako ne odustati od odluke da se bolje hranite i smršavite!

Kako od jutra do odlaska u krevet donositi dobre prehrambene odluke? Pogledajte naš primjer savršenog dana

Svake godine početkom siječnja donosimo odluke kako ćemo ove godine biti bolji. Postavljamo si visoke ciljeve (Strastveno se posvetiti vježbanju! Smršavjeti 10 kilograma!), obećavamo si da ćemo ih se striktno pridržavati, a zatim sami sebe izluđujemo kad u tome ne uspijemo. Trenutak je da tome stanemo na kraj.

Ove godine zaboravite velike odluke i pristupite ostvarenju ciljeva na nov način: postupno i polako, ostavljajući si prostor za neizbježne prekršaje i s puno razumijevanja za sebe. Upravo tako se događaju istinske promjene: uvođenjem sitnih zaokreta koji će u konačnici dovesti do boljeg i zdravijeg načina života.

Do tih se zaokreta, naravno, ne dolazi preko noći jer za uvođenje novih navika treba proći određeno vrijeme. Kada naš mozak stvori novu naviku, on zapravo otvara novi živčani put. Taj put postaje sve širi, a kao rezultat toga živčanim je aktivnostima sve lakše prolaziti njime. Drugim riječima, određeni oblici ponašanja na taj način postaju do te mjere ukorijenjeni u naše ponašanje da o njima više gotovo i ne trebamo razmišljati. Kako bismo vam pomogli ostvariti ciljeve, sastavili smo  vodič za uvođenje promjena kojih ćete se pridržavati jer 2018. bit će vaša godina. Jeste li spremni?

Krenimo!

Trik za postizanje boljeg načina prehrane i gubitka kilograma krije se u tome da od jutra do odlaska u krevet donosite dobre prehrambene odluke. Pogledajte naš primjer savršenog dana.

 

7 sati: Rana gozba
Na ovaj ćete se način lakše odupirati izazovima tijekom dana. Jedna je studija pokazala da je kod osoba koje su rano ujutro konzumirale obilan obrok (otprilike 700 kalorija) pad razine hormona gladi grelina veći od onog koji je zabilježen kod osoba koje su ujutro konzumirale samo 200 kalorija.

9 sati: Kava
Studije pokazuju da će vam šalica kofeinskog napitka ubrzati metabolizam za 12 posto tijekom sljedeća tri sata.

12 sati: Naručite juhu uz obrok
Studija objavljena u časopisu Appetite pokazala je da osobe koje prije ostatka podnevnog obroka pojedu juhu ukupno konzumiraju 20 posto manje kalorija.

14 sati: Posegnite za žvakaćom gumom
Zvuči čudno, ali je istinito: studija Sveučilišta Rhode Island pokazala je da osobe koje konzumiraju žvakaće gume sagorijevaju do 8 posto više kalorija od onih koji nemaju tu naviku, kao i da tijekom dana konzumiraju 68 kalorija manje.

15 sati: Hidratizirajte se
Ispunite bočicu ledenom vodom: njemačka istraživanja pokazuju da ispijanje malo više od pola litre hladne vode može ubrzati metabolizam za do 30 posto tijekom sljedećih sat vremena.

16 sati: Vrijeme za sitni zalogaj
Odaberete li mudro zalogaj kojim ćete se počastiti, to će vam pomoći da izbjegnete napadaje gladi tijekom noći. Kombinacijom voća i bjelančevina ne možete pogriješiti.
Odlučiti se, primjerice, možete za pola avokada i 50 g svježeg sira. To što je avokado dobar izvor mononezasićenih masnih kiselina dodatni je bonus. Žene koje su u okviru jedne studije dnevno unosile 1600 kalorija s visokim udjelom mononezasićenih masnih kiselina za četiri su tjedna izgubile trećinu masnih naslaga s trbuha.

18 sati: Skuhajte nešto
Naravno da je puno jednostavnije prigrijati zamrznutu večeru. Izdvojite li, međutim, vrijeme za pripremu obroka, to će vam se svakako isplatiti. Osim što ćete uštedjeti kalorije, ubrzat ćete metabolizam: jedna je studija pokazala da konzumiranjem obroka pripremljenih kod kuće sagorijevamo 50 posto više kalorija nego kada se odlučimo za prerađenu hranu.

19 sati: Zatvorite kuhinjska vrata
Ako ste u sedam sati doručkovali, bilo bi najbolje da u 19 sati prestanete jesti. Jedno je istraživanje pokazalo da su miševi koji su konzumirali hranu u razdoblju od 12 sati tijekom dana ostali vitki, dok su oni kojima je bilo dopušteno jesti u bilo koje vrijeme dobili na težini.

20 sati: Isključite se
Stres dovodi do podizanja razine kortizola, koji može uzrokovati snažnu želju za određenom vrstom hrane i pospješiti nakupljanje masnih naslaga u području trbuha. Iz tog je razloga važno iskoristiti to mirno vrijeme da se doista opustite.

22 sati: Vrijeme je za krevet
Ako vam je potreban još jedan razlog za raniji odlazak na spavanje, razmislite o ovom. Studija sa Sveučilišta Chicago pokazala je da osobe koje dovoljno spavaju gube više masnih naslaga od onih kojima nedostaje sna.

Komentari

▲ Povratak na vrh