Kako po zasnježenim, ledenim i mokrim cestama voziti sigurno?

Voziti ravno na mokrim, zaleđenim ili snijegom zametenim cestama nije lako. Skrenete li s putanje, možete izletjeti ravno pred svetog Petra. Vozite sigurno uz ove savjete...

Primijenite li ove savjete, kući ćete stići s nečim puno važnijim od pobjedničkog pehara – živom glavom!

1# Odredite tempo

Bilo da pokušavate izbjeći nesreću bilo poraz na terenu, budimo iskreni: želite luksuz procjene situacije. To znači kupovanje vremena. Kad kiši, većina automobila gubi otprilike trećinu trakcije bez obzira na brzinu. (I ne pitajte o zaleđenim površinama.) Da to kompenzirate, vozite oko 30 km/h sporije na autocesti i 15 km/h sporije na sporednim cestama. Te dodatne sekunde mogu vam pomoći da izbjegnete sudare i izlijetanja s ceste.

2# Pratite teren

Kad gledate utrku formula, bolidi točno prate liniju formule ispred sebe kako bi smanjili otpor zraka. Jednako je kad se vozi za lošeg vremena: ako je cesta skliska, slijedite tragove drugog automobila jer će vam s puta ukloniti nešto vode. Uvijek pazite na kamione: ako oni stanu, tada znate da je opasno. Sami ste na cesti? Lagano ciljajte lijevu stranu svoga traka; na mnogim su cestama postavljeni rubnjaci da se spriječi izlijetanje udesno, no često su puni vode. Registriranje nagiba trebalo bi vam pomoći izbjeći vodene rizike.

3# Svladajte finese

Uleti li vam automobil u vodu, ostanite pribrani. Lagano stisnite kočnicu kako biste težinu automobila prebacili naprijed radi veće trakcije prednjih guma. Zanese li vas na ledu, nemojte naglo kočiti niti ubrzavati, pokušajte smireno i mekano držati volan, pogledajte kamo želite ići i lagano se tamo usmjerite. Važno je da vaši kotači ponovno uhvate kontakt s cestom (podlogom) i zato smireno okrenite volan u smjeru vožnje i čekajte taj trenutak. Zadržite budnost jer se netko straga može zabiti u vas.

Komentari

▲ Povratak na vrh