Jurite nizbrdo i ne padajte s bicikla

Možda mislite kako je neustrašivost dovoljna za bezbrižnu vožnju nizbrdo. Istina, to je možda i presudna osobina kad vas volan trese, a sekunda neopreza ili krivi potez u kombinaciji s grbom lako mogu katapultirati u jarak ili tko zna kamo. Ipak...

Istraživači u Velikoj Britaniji tvrde kako učinkovitost brdskog biciklista ovisi o kombinaciji samopouzdanja i vještine, ali i izdržljivosti ručnog hvata te aerobnog kapaciteta. James Wilson, vrhunski američki trener brdskog biciklizma, objašnjava kako razviti te sposobnosti i svladati svaku stazu.

1/ Nemojte u profesionalce

Prije svega zbog samopouzdanja se prebacite na normalne pedale. Većina novih vozača želi prebrzo prijeći s normalnih na pedale s kopčanjem, kaže Wilson. “Ali onda se boje riskirati jer su zaključani.” Na zahtjevnim stazama koristite normalne pedale zbog veće slobode pokreta i vremena za reakciju. “Čak i olimpijci kažu da se s normalnim pedalama osjećaju sigurnije i voze bolje”, kaže Wilson.

2/ Ostanite u formi

Povećajte kapacitet pluća intenzivnim svingovima girjom: 30 sekundi svingova, pa 30 sekundi odmora. I tako 4 minute, 3 dana tjedno. Na stazi se okušajte u intervalnim piramidama, koje je složila Sarah Kaufmann iz Plana 7 u Salt Lake Cityju: Nakon zagrijavanja pedalirajte 5 minuta na razini 7 s 5 minuta odmora. Ponavljate isto 4 minute, a zatim 3 minute. Nakon toga 2 minute vozite uz ponajveći napor s 2 minute odmora. Slijedi minuta vožnje na najvećoj razini i minuta odmora. “Spust” odradite kao što je prikazano u piramidi.

3/ Stisnite nježno

Prema britanskim istraživanjima, najbrži su vozači oni kojima je hvat najdulje ostao snažan. “Dobri vozači služe se podjednako čvrstim te opuštenim hvatom”, kaže Wilson. Napravite još zamaha girjom. “Hvat koji koristite za girju oponaša izmjenu između čvrstog i opuštenog hvata na biciklističkom upravljaču”, kaže Wilson. Napravite 10 zamaha; odmorite se 20 sekundi. Ponovite vježbu 5 do 10 puta, 3 dana tjedno.

4/ Sagnite se pravilno

Vježbanje je najvažnije, ali spretnost ćete razviti i ako se znate pravilno držati na biciklu dok vozite. “Za takvo što morate biti mobilni”, kaže Wilson. Njegova je najdraža vježba rastezanje sa šipkom, popularna vjetrenjača, koja vas tjera na sličan položaj kao kad ulazite u zavoj. Zgrabite metlu i držite je iza vrata objema rukama. Spustite stražnjicu prema nazad, a desnu nogu naprijed. Sada se nagnite naprijed i desnim laktom dotaknite desnu stranu desnoga koljena. Zadržite taj položaj 5 dugih uzdaha, pa ponovite isto na lijevoj strani. Odradite ovu vježbu jednom dnevno.

Komentari

▲ Povratak na vrh