Zašto bi svaki muškarac trebao imati uređaj za parenje odjeće

Zato što nitko ne želi provoditi vrijeme glačajući.

Scenarij vam je sigurno poznat. Odijevate se za posao i izvlačite iz ormara frišku košulju te shvaćate kako je na leđima prošarana naborima. Nemate vremena otići u kemijsku čistionu, a tko bi želio glačati prije posla? (Ili ikad, kad smo već kod toga?)

Činjenica je da se računi za glačanje u kemijskoj čistioni mogu lako nakupiti, a glačanje je prava gnjavaža. Što vam zapravo treba kako bi odjeću održavali besprijekornom? Uređaj za parenje odjeće.

”Ovaj uređaj je mnogo jednostavniji za upotrebu od glačala“, kaže Donna Kuper, certificirana tehničarka za čišćenje i autorica knjige Cleaning Plain & Simple. Za glačanje je potrebna određena doza vještine. Postoji ispravan način glačanja i neispravan način, te određeni red.“

Uređaj za čišćenje je brži i jednostavniji za korištenje, a osim toga produljuje vijek vaše odjeće. Evo zašto.

Što je uređaj za parenje odjeće?

To je alat koji koristi paru za izglađivanje nabora na odjeći. Zagrijava vodu koja se nalazi u spremniku i otpušta paru.

Za razliku od glačala, za parenje vam nije potrebna daska za glačanje. Ne morate niti izabrati temperaturu, kao na glačalu – ili se bojati da ćete na namještaju ostaviti spaljene uzorke nalik na krišku pizze.

Nama se sviđaju ručni uređaji za parenje jer su jednostavni za rukovanje i možete ih ponijeti sa sobom na put.

Zašto mi treba uređaj za parenje?

Bilo da to radite kod kuće ili u kemijskoj čistioni, ako čištite odjeću samo zato što je zgužvana, unišit ćete ju.

”Pranje troši odjeću. Parenje je neće očistiti ali će je održati urednom između dva pranja.“ Reduciranjem broja pranja, uštedjet ćete novac i odjeća će vam duže trajati.

Kako se koristi?

Sve što trebate učiniti je napuni spremnik vodom, uključiti uređaj u struju, pričekati da se zagrije i usmjeriti ga prema komadu odjeće. Kuper predlaže da odjeću objesite tako da ništa ne dira, primjerice na držač za zavjesu u tuš kabini ili na vrata kupaone.

Držite uređaj u jednoj ruci i parite odjeću laganim pokretima gore-dolje. Odjevni predmet primite drugom rukom i zategnite ga. Uređajem možete direktno dotaknuti odjeću, baš kao i glačalom. Prelazite preko nabora sve dok ne nestanu.

Zapamtite: uređaj za parenje nije poput pegle, ali vas svejedno može opeći. Nemojte dirati glavu uređaja za vrijeme parenja.

Ovo vam vjerojatno ne moramo naglašavati, ali budemo. Nemojte pariti odjeću koja se nalazi na vama.

Koju vrstu odjeće možete pariti?

Bilo koju vrstu tkanine. Kuper predlaže da uređaj za parenje koriste za sve, od ravnanja nabora na košulji do omekšavanja traperica koje su se presušile.

Ako nosite podstavljene hlače, uređajem za parenje možete napraviti crtu. Samo stavite hlače na ravnu podlogu i prijeđite uređajem za parenje preko hlača jednako kao biste to učinili glačalom.

Komentari

▲ Povratak na vrh