Prije nego krenete uređivati obiteljske dragulje (znate na koje mislimo), pročitajte ove savjete

Ovi savjeti će vam dotjerivanje učiniti bezbolnim.

Ne bi se uputili u šumu koja ne postoji na karti bez unaprijed razvijene strategije. Isto vrijedi i za krčenje staze na privatnim područjima tijela: to gusto busenje dlaka pokriva vrlo osjetljiv teren, kojem čak i mala pogreška može nanijeti veliku bol.

Štoviše, ozljede zadobivene prilikom uređivanja stidnih dlaka porasle su za 5 puta u periodu od 8 godina, otkriva studija objavljena u časopisu Urology. Ovo uključuje bolne stvari poput porezotina, osipa, ogrebotina i čireva.

Prije nego se bacite na uklanjanje stidnih dlaka, pratite ovih sedam trikova za sigurno uređivanje obiteljskih dragulja. Možemo se kladiti da ćete to odraditi kao profesionalac.

1. Zaboravite na multitasking s alatom

Ako podrezujete, koristite škarice koje su namijenjene samo za skraćivanje stidnih dlaka. To znači da škare za kosu – ili još gore, kuhinjske škare za salatu – ne smiju zaroniti ispod pojasa.

”Postoje određene bakterije i gljivice koje žive na međunožju, a njih ne želite proširiti i po ostatku tijela“, kaže Dr. Anthony Rossi, profesor dermatologije na medicinskom fakultetu Weill Cornell. U suprotnom, ovo može uzrokovati širenje gljivica, poput svraba ili lišajeva.

Prije nego počnete rezati, prebrišite škare alkoholom i dobro operite ruke. Tako ćete stvoriti sterilne uvjete i spriječiti razvoj infekcije.

2. Postavite temelje

Gotovo 50 posto žena preferira da je njihov partner ili potpuno ili djelomično bez dlaka, stoji u istraživanju Sveučilišta Indiana. Ako i sami želite ukloniti dlake, prvo morate pripremiti teren.

Ne želite britvicu staviti direktno na svoj gust, raskošan grm – to bi bilo vrlo neugodno iskustvo. Brijanje neukroćenog busena može uzrokovati iritacije kože, primjerice porezotine, svrab ili zaostale dlačice. A kada tvrdoglave dlačice zapnu u britvicu, može doći do bolnih porezotina.

“Ako su vam dlake predugačke, prvo ih skratite trimerom. Budući da su stidne dlake oštrije i kovrčavije od ostalih, lakše može doći do pojave uraslih dlaka“, kaže dr. Rossi.

Skratite ih, ali ne skroz do površine kože – na otprilike 1, 5 milimetar. Na taj ćete način lakše održavati urednu frizuru i izbjeći potencijalne urasle dlake.

3. Budite mokri – i vrući

Brijanje stidnih dlaka dok su suhe, loša je ideja. Umjesto toga, pričekajte s dotjerivanjem dok se ne istuširate. To će cijeli proces učiniti glađim i manje grubim, što znači da će biti manja vjerojatnost da se ozlijedite.

Brijanje nakon tuširanja pomaže jer topla temperatura dopušta koži da omekša i otpusti prljavštinu i masnoće. Osim toga, voda će pomoći navlažiti područje i spriječiti čupanje dlačica.

Ali običan kruti sapun neće biti dovoljan. Morate upotrijebiti gel za brijanje koji daje bolju vlažnost. Potražite bezalkoholne gelove koji sadrže aloe veru. Oni mogu spriječiti iritaciju osjetljivih intimnih dijelova.

4. Brijte se u pravom smjeru

Ako vam je cilj postići glatku kožu, morate se brijati u smjeru rasta dlake, a ne u suprotnom, kaže dr. Rossi. Pogledajte u kojem smjeru dlake rastu i brijte se u istom smjeru ravnim, jednakim potezima.

Na taj ćete način izbjeći zaostale dlake i zarobljene urasle dlake. Ova metoda također sprečava iritacije i kvržice, jer britvica neće tjerati dlačice u smjer na koji nisu navikle.

 5. Budite posebno oprezni s testisima

Nije čudno da brijanje testisa zahtijeva veći oprez. Skrotum i anus puni su nabora i utora koje lako možete zakačiti ili porezati.

Osim toga, ova područja zadržavaju najveću količinu bakterija – kada ih brijete, čak i sitna posjekotina može uvesti bakterije u krvotok, kaže dr. Brian Steixner, voditelj Instituta za muško zdravlje u Jersey Urology Group, U Atlantic Cityju. Ovo može uzrokovati infekcije, čireve ili nešto što se zove Furnierova gangrena. (Ne želite to guglati, vjerujte nam.)

Stoga morate biti ekstremno oprezni na tom području. Svojom nedominantnom rukom zategnite kožu prije nego krenete u napad oštricama, trimerima ili škarama, kaže dr. Rossi. Na taj način će područje biti zaglađeno i smanjiti mogućnost ozljeda.

Kako bi dosegnuli i teško dostupne dijelove, probajte stajati iznad prijenosnog ogledala u dobro osvjetljenoj kupaonici.

6. Očistite posjekotinu

Čak i kada ste jako oprezni, može vam se dogoditi posjekotina. Štoviše, prema studiji Sveučilišta Kalifornija iz 2012.godine, posjekotine su najčešća ozljeda tijekom dotjerivanja intimnog područja.

Ako se porežete, nemojte paničariti. ”Pobrinite se da dobro očistite to područje sapunom i vodom, a zatim i alkoholom“, kaže dr. Rossi. Ako je riječ o površinskoj posjekotini, pritisnite je vlažnim toaletnim papirom kako se krvi lakše i brže zgrušala. Čvrsto stišćite područje koje krvari 10-ak minuta; to bi trebalo zaustaviti krvarenje.

Ako krvarenje ne prestane nakon 15 minuta, ili krv pulsira iz rane, nazovite liječnika. Duboka posjekotina možda zahtjeva šivanje.

7. Dovršite posao sredstvom za hidrataciju

Normalno je osjećati iritaciju ili imati osjećaj da “morate odmah počešati“ obrijano područje. “To je zbog osjetljive kože jednako kao i zbog kovrčavosti folikula“, objašnjava dr. Rossi.

Taj osjećaj pikanja možete spriječiti uz pomoć hidratantnog sredstva za njegu poslije brijanja. Potražite umirujući losion koji sadrži aloe veru ili kamfor – oni će smanjiti svrbež i ublažiti iritaciju.

Ako se problemi nastave i sljedećih nekoliko dana, možda imate folikulitis – upalu folikula dlake – ili bakterijsku ili gljivičnu infekciju. Posjetite dermatologa, koji će ustanoviti problem i propisati vam lijek, poput steroidne ili antibakterijske kreme.

Komentari

▲ Povratak na vrh