Kako pomoću piva očistiti vjenčani prsten

I još tri iznenađujuća načina kako očistiti prsten bez imalo truda.

Vjenčani će prsten ostati s vama do kraja života, ali prljavština koja se na njemu nakupila ne mora. Čišćenje prstena može djelovati jednostavno, ali većina nas – uključujući i Men’s Healthovog urednika mode Briana Boyea – nikada se toga ne sjeti ili cijelo vrijeme odgađa.

”Zaista je jednostavno očistiti prsten. U svega nekoliko minuta, prsten od bezličnog može postati blještav. Kada bi barem toliko jednostavno bilo riješiti i probleme u vezi“, kaže Boye.

Prsten bi trebalo čistiti barem jednom mjesečno kako bi izgledao kao nov i kako bi ga zaštitili od nakupljanja prljavštine. Nema potrebe ulagati u sredstava za poliranje nakita – pa čak niti napustiti kuhinju.

Donosimo vam četiri načina kako da usput očistite prsten.

Očistite prsten dok perete posuđe

Vrsta prstena: Bilo koja, bez kamenčića.

Dok ribate tanjure, u čistu šalicu stavite toplu vodu i malo tekućeg deterdženta za posuđe. Ubacite prsten u šalicu i ostavite ga da se namače dok ne završite s pranjem posuđa. (Za najbolji rezultat, ostavite prsten da se namače 20 do 40 minuta.)

Blagi deterdženti za pranje posuđa sadrže kombinaciju surfaktanata koji razgrađuju i otapaju prljavštinu koja se nakupila na prstenu – baš kao i skorene ostatke hrane na posuđu.

Ako prsten na sebi ima kamenčić (dijamant, cirkon i slično), upotrijebite staru mekanu četkicu za zube i pomoću nje nježno sastružite prljavštinu.

Očistite prsten dok otvarate hladno pivo

Vrsta prstena: Zlatni (bilo kakvo zlato) ili pozlaćeni, bez kamenčića.

Za prsten od čistog zlata upotrijebite svijetlo pivo. (Tamno pivo može ostaviti mrlje.)

Hmelj koji se koristi za proizvodnju piva sadrži alfa kiseline koje pomažu odstraniti prljavštinu sa zlata. Budući da svijetlo pivo sadrži manje hmelja, ima idealnu kiselost za poliranje i zaštitu zlata.

Izlijte malo piva na kuhinjsku krpu i istrljajte prsten. Osušite suhim ručnikom.

Očistite prsten za vrijeme ručka

Vrsta prstena: Srebrni (bilo kakvo srebro), bez kamenčića

Kečap je mnogo više od omiljenog priloga – može poslužiti za poliranje srebra. Upotrijebite ga na staroj četkici za zube (koja će prodrijeti u sve brazde i napukline) kako bi izribali srebrni prsten.

Kombinacija octa (koji se nalazi u većini kečapa) i prirodnih kiselina iz rajčica ima snažnu kemijsku reakciju s kemikalijama koje se nalaze u srebru i tako razgrađuju prljavštinu koja se nakupila. I kada kažemo “snažnu reakciju“, mislimo ozbiljno – ako ostavite kečap predugo na prstenu moglo bi doći do pucanja metala, stoga pripazite da ga dobro isperete.

Očistite prsten dok se borite protiv glavobolje

Vrsta prstena: Bilo kakav, bez kamenčića

Idući put dok čekate da se vaš Alka seltzer rastopi u vodi, u drugu čašu natočite toplu vodu u koju ćete također staviti dvije šumeće tablete.

Uronite prsten i ostavite ga da se namače 20 minuta. Zatim ga izvadite i osušite. Mjehurići koji nastaju zbog kemijske reakcije između sode bikarbone i bezvodne limunske kiseline pomažu rastopiti prljavštinu.

Komentari

▲ Povratak na vrh