Domaći likeri – napravite garantirano dobru domaću žesticu!

Čisto kao ukras u kuhinji, niz staklenki sa živopisnim sastojcima domaćih likera izgleda neusporedivo bolje od zbirke čepova. Odaberite formulu koja vam odgovara pa će žestica koju nudite svojim gostima pucati od okusa i više nikad neće biti dosadna

Svi smo vidjeli sva ona alkoholna pića s voćnim aromama na policama prodavaonica. Danas se čak i glasoviti Jack Daniel’s Old No. 7 nudi s medenim likerom. Problem je što su iznimno rijetka takva pića koja su doista nastala namakanjem sastojaka.

Golema većina njih zapravo su aromatizirana alkoholna pića, a “aromatizirano” obično znači da je dodana kombinacija šećera, boja i aditiva za okus. “Ali kad vi ili ja natopimo nešto nečim, znamo točno što je u tom piću”, ističe Marcus Samuelsson, vlasnik newyorških restorana Red Rooster Harlem i Ginny’s Supper Club. “Tu nema ničeg umjetnog, okusi su svježi.”

Kako napraviti domaći liker?

 1. NABAVITE JEFTINU CUGU

Aromatizirati možete bilo koje alkoholno piće, no nema potrebe bacati novac na ona skupa. Većina će okusa doći od namirnice za aromatiziranje, stoga će se nijanse – primjerice 12 godina star viski – izgubiti među sastojcima koje dodajete. Za svaku dozu koju dodajete navedenim sastojcima za aromatiziranje trebate bocu votke, tekile ili viskija.

 1. ODABERITE POSUDU

Cugu ulijte u staklenku široka grla ili bocu, ostavljajući dovoljno prostora za tvari za aromatiziranje. (Za bocu provjerite mogu li namirnice proći kroz grlo.) OZNAČITE Ako istodobno radite više aromatiziranih pića, na staklenke stavite naljepnice s datumom “proizvodnje” i aromatičnim dodatkom

 1. ODABERITE AROMU

VISKI

 • Smokve – U pire smiksajte ½ šalice suhih smokava, očišćenih od peteljki (možete uzeti i suhe šljive), s malo viskija.
 • Kikiriki – Na 180 °C 12 minuta pecite zdjelicu kikirikija. Odmah ih ubacite u staklenku ili bocu.
 • Kava – Dodajte 1/2 šalice cijelih zrna kave koju ste prethodno prepržili.

VOTKA

 • Krastavac – Velik krastavac ogulite (inače će liker biti gorak) i narežite na debele ploške.
 • Komorač ili kim – U tavi nasuho popržite 2 žlice kima tako da zamiriši te tanko narežite trećinu komorača.
 • Agrumi – Odrežite koru 2 ili 3 naranče, grejpa, limuna i/ili limeta (1 do 2 ako su veliki). Potom lagano zgnječite voće te uklonite sjemenke.

TEKILA

 • Ananas – Očistite zreli ananas i od njega narežite zdjelicu kockica. Ili uzmite narezani ananas iz limenke.
 • Ljute papričice – Na četvrtine narežite 2 ili 3 svježe ljute papričice serrano, jalapeno ili habanero kako biste otkrili njihove ljute opne i sjemenke.
 • Limunska trava i đumbir – Dodajte 1/4 šalice nasjeckanoga svježeg đumbira te 2 stabljike limunske trave, narezane na kolutiće.

 1. OSTAVITE DA SE NAMAČE

Za potpuno ekstrahiranje arome potrebno je oko 2 tjedna namakanja sastojaka. Ipak, da budete sigurni, usput kušajte liker: sočnije voće brže će aromatizirati piće, dok je većim komadima potrebno više vremena da puste aromu. Kad liker dosegne pravu razinu okusa ili nakon što prođe mjesec dana, procijedite ga i ulijte u čiste boce.

UPOTREBA „Aromatizirana alkoholna pića odličan su dar za muškarce“, kaže  Samuelsson. „Piće ulijte u pljosku ili malu bocu, napišite frendovo ime i dajte mu je samo tako. To je unikatno i pokazuje da mislite na njega.”

Preporučujemo

Komentari

Fitness centri
▲ Povratak na vrh