5 trikova uz pomoć kojih ćete se konačno riješiti – podočnjaka

Ništa nas ne frustrira kao tamni podočnjaci zbog kojih izgledamo starije, umorno i 'iscijeđeno'. Ali, ima 'lijeka' i za njih!

Podočnjaci su posljedica našeg stila života – kako prehrambenih navika, tako i neredovitog spavanja i mnogih drugih štetnih navika. No, koji god krivac bio za njih, evo kako ćete ih se učinkovito riješiti:

1. Promijenite prehrambene navike
Ako su vam oči često natečene ili imate osjećaj kao da se koža oko njih pretvorila u ‘jastučiće’ pazite što jedete i pijete. Slane namirnice i alkohol zadržavaju vodu u organizmu i uzrokuju natečenost. Uz to, izbjegavanjem slane hrane i alkohola na duže staze sigurno ćete stesati i liniju, pa je to još jedan dobar razlog da u prehranu uvedete više voća i povrća i puno zdrave tekućine!

2. Ne trljajte oči!
Trenje koje nastaje pri trljanju očiju može uzrokovati nastanak tamnih mrlja, tj. pigmentaciju kože oko očiju! Osim toga, na taj način koža postaje i crvena pa osim što izgleda kao da ste netom plakali, nimalo pohvalno neće djelovati ni vaš pogled u ogledalo.

3. Spavajte – na jastuku
Ako spavate na ravnom, bez potpora jastuka, velika je mogućnost da se višak vode u organizmu nakuplja i u području očiju te da se probudite podbuli. Poduprite se jastukom (ili s dva) kako bi cirkulacija bolje radila i smanjila otečenost oko očiju.

4. Zaštita, zaštita, zaštita…
S godinama koža prirodno postaje tamnija oko očiju, a kako bi preduhitrili gene, ali i štetan utjecaj vanjskih faktora zaštitite kožu kvalitetnom kremom sa zaštitnim faktorom (najmanje 30!) – cijele godine. Naravno, pri tome izbjegavajte direktan kontakt s očima. Sunčeve zrake mogu dodatno potamniti pigmentacije oko očiju, što podočnjake čini još uočljivijima i ružnijima!

5. Hladni oblozi od čajnih vrećica
Ako ste taman završili s ispijanjem čaja iskoristite to i stavite iscijeđene vrećice na 10 minuta u hladnjak pa ih zatim stavite na kapke. Zavalite se u naslonjač, dignite noge na povišeno (radi bolje cirkulacije) i odmarajte 15-tak minuta. Najidealniji su zeleni i crni čaj jer sadrže tein koji smanjuje otekline, a biljni čajevi poput kamilice sadrže tvari koje smiruju upalu i crvenilo.

6. Nabavite neti-pot!
Izrazito tamni podočnjaci mogu biti posljedica alergija, posebno na gluten. No i sezonske alergije na pelud ili druge alergene mogu uzrokovati nastanak podočnjaka pa je neti-pot, posudica za ispiranje nosa, vaš saveznik u održavanju higijene nosa i tako posredno smanjuje posljedice alergija. No, ako ne znate jeste li alergični na neku tvar, trajno izraženi podočnjaci mogli bi biti razlog za posjet liječniku ili dermatologu. Osobe s alergijama često imaju manjak vitamina B6, B12 ili folne kiseline, bitnih za metaboličke funkcije i stvaranje krvnih zrnaca, što se na kraju reflektira na vašem licu.

Preporučujemo

Komentari

Fitness centri
▲ Povratak na vrh