Svih 5 osjetila seksa

Seks je totalno tjelesno iskustvo par excellence. Nije posrijedi samo dodirivanje, gledanje i slušanje nje kako stenje. To je sve to - i mnogo više.

Gdje počinje uživanje? Kratkim pogledom na kožu – ili prvim dodirom? A možda je to zvuk nje kako otključava vrata. Nemojmo previše mozgati o tome – jednostavno osjećajmo. “Svojih pet osjetila primarno koristimo za sve druge svrhe osim za užitak”, kaže dr. Justin Sitron, znanstvenik sa Sveučilišta Widener koji se bavi istraživanjem seksualnosti. “Seks je prilika da ih se iskoristi za cjelovit doživljaj vlastitog tijela.” I njezinog. I vašeg s njezinim. Zaposlite li svih pet osjetila, seks će biti puno više od hvatanja u mraku. Bit će potpun užitak.

Dodir

Dok sam odrastala, sve što sam znala o seksu dolazilo je iz kasnonoćnog Cinemaxa. Ako me dodirne ovdje, reagirat ću ovako. Kao da je seks mehanizam akcije i reakcije – viknut ću “Polo” kad čujem “Marco”. No kad sam se napokon prvi put poseksala, shvatila sam da sam od filmskog seksa – otupjela. Trebale su proći godine, i jedan godišnji odmor, da se odučim od onoga što sam podsvjesno naučila.
Jedne smo zime moj dečko i ja u Big Suru unajmili kolibicu s jednom prostorijom i krevetom kraljevske veličine. “Ajmo zamijeniti odjeću”, predložio je poslije večere. Svukli smo se. Oko vrata mi je omotao svoj vuneni šal; predala sam mu svoje čipkasto donje rublje. Mučili smo jedan drugog dodavanjem komada koji su nas grebli sve dok više nismo mogli izdržati.

Kad mi je odvezao šal, umalo sam zastenjala od olakšanja. Praktično se ništa nije dogodilo, a užasno sam se napalila.  On se i dalje suzdržavao. Dok me nije dodirivao, mogla sam osjetiti kako mu divljački lupa srce te kako oboje drhtimo od užitka koji (pred)osjećamo. Željela sam da me jednostavno kresne, ali to nije bio Cinemax.

Nježno me polegao na krevet. Koža o kožu, moja mekoća uz njegovu hrapavost; lagano mi je po uhu prelazio svojim toplim jezikom. Drhtala sam. Tada mi je polizao unutarnji dio uha. Ljubio nježnu kožu na kapcima, vrat, svako rebro, unutarnji dio bedara, malene, zanemarene zone tijela.
Kad je konačno, žustro, moje bokove povukao prema sebi, gestom je iskazao koliko me želi. A ja sam shvatila kako nisam bila predaleko s “Marcom Polom” – kad se dodirnemo, naša tijela odgovore. – Elissa Bassist

Vaš čarobni dodir: Dodir je ženama primarni okidač želje, pokazala je studija iz Journal of Sex Research. “Kad su posrijedi druga osjetila, ne morate nužno biti uključeni dok ih doživljava vaš partner”, objašnjava dr. Sitron. “No dodir je recipročan: možeš osjetiti kako te dodirujem dok doživljavam dodirivanje tebe.”

Iskoristite tehniku seksualne terapije nazvanu “senzitivni fokus”. Neka partnerica legne na leđa zatvorenih očiju. Milujte joj polako glavu i lice – kosu, nos, uši, usne; sve. “Pravite se kao da je to posljednja prilika da uživate u njezinu tijelu”, upućuje Sitron. Prijeđite na njezin torzo, pa noge i stopala, a potom je okrenite i ponovite.

Cilj je mapirati novi erotski teritorij. “Na genitalijama, grudima i unutarnjem dijelu bedara ima najviše živčanih receptora, stoga su to najosjetljiviji dijelovi tijela”, kaže socijalni psiholog dr. Justin Lehmiller. “No gotovo svaki dio tijela može postati erotičan ako znate kako ga povezati sa seksualnim užitkom.”

Miris

Ovo je moja tajna: kada te ljubim, duboko udahnem. Upijem tvoju kolonjsku, tvoju vodicu za usta… i onaj organski miris koji čini da si ti – ti. Znanstvenici su uvjereni da je osjetilo mirisa kod žena oštrije nego kod muškaraca. Vjerujem im. Jer, ako muškarac dobro miriše, istog trena ispare moje predodžbe “mog tipa”.

Tako je bilo s Nathanom. Upoznala sam ga na zabavi i iako je bio hrabar i zabavan, nije mi bio po ukusu. Kasnije, kad smo bili sami u njegovu automobilu kojim me je vozio kući, nanjušila sam njegovu kolonjsku. U njoj su se osjećale note cedra, bosiljka, možda duhana. Nagnula sam se da mu pomirišem kožu. Mirisala je slatko, poput kokosova mlijeka. Slijedila je serija poljubaca nakon koje se neplanirano vjenčanje u Las Vegasu činilo kao dobra ideja.

Tijekom seksa njušim vašu sapunastu kožu. Vaš znoj koji miriše na slano i tjera me da vas poželim polizati kao rub čaše s margaritom. Tu je i pamučna posteljina (nema do prljanja čistih plahta) te moj miris – u najboljem slučaju, na vašem licu – suh i sladak nakon što se spustite dolje. Poslije, sklupčana u kutku između vaših prsa i pazuha, naslađujem se zemljanim, mošusastim mirisom seksa koji je posvuda u zraku. Feromoni, možda.

A zatim, ako je seks bio dobar, miris vaše kolonjske vučem sve do svoje jakne ili jastuka – jednom su “bilješke” o određenoj bočici “mirisale” i na “moj najbolji seks dosad”. To je postao miris orgazma. No ništa ne može zamijeniti “jednostavno vaš” miris. – Rachel White

Miris muškarca: Možda su vas na tjelesnom uvjerili da morate prikriti prirodan miris – no upravo bi on mogao biti jedno od najmoćnijih oružja u vašem arsenalu za izazivanje uzbuđenja. “Postoje dokazi da ljudi luče feromone”, kaže dr. Alan Hirsch, osnivač Smell & Taste Treatment and Research Foundation. “U jednoj od studija moćan su muški feromon stavili pod stolce – žene su nahrupile u taj dio prostorije.”

Zato, znojite se zajedno: vježbanje aktivira vaše apokrine žlijezde, mjesto gdje se kod primata luče feromoni, kaže dr. Hirsch. Svaka žena reagira drukčije, no njegovo istraživanje pokazuje da mošus može umanjiti vaginalnu cirkulaciju; žena može miris povezati s kretenima. Stoga tijelo pospite bebi puderom, koji može potaknuti krvotok u vagini, ili na prvom spoju mirišite po eukaliptusu, kamforu i mentolu. “Ti mirisi jačaju empatiju”, objašnjava dr. Hirsch.

Sluh

Tijekom seksa žudim za bukom. Znate što čujem ako je seks tih? Svoju mačku kako u drugoj prostoriji udara šapom po posudi s hranom. Vlastite misli, sve glasnije i glasnije i glasnije, o tome je li vam imalo dobro. I šljap-šljap-šljapkanje koje stvaraju vaši testisi. To baš nisu zvukovi za dobar ugođaj u glavi.
Evo što jest: Duke Ellington, Beach House ili Kanye West u pozadini, stvarajući specifično raspoloženje u koje uranja moja glava. Vaš dah, isisan između zuba u trenutku kad moj jezik pogađa pravo mjesto – znate koje. Taj oštar udarac vašeg dlana po mojoj guzi. Moje kikotanje i dahtanje. Vaše stenjanje. I vaše riječi. Vaše riječi. One izazivaju vatrenu stihiju elektriciteta u mojoj glavi što nabrijava moj ego, potpiruje moju maštu te škaklja najprljavije, najprimitivnije zakutke mog mozga. Nešto ovakvo:
Stani raširenih nogu. Sviđa ti se to? Daj da te gledam.

Fiju! Ne možeš djelovati na mene bez zvuka. Niti mi priuštiti cviljenje. Ono na kraju, kad je nemoguće išta reći i kad se miješaju naši isprekidani uzdasi, a tebi se otme iz prsa – znak da sam te dovela preko granice. U tom ranjivom cviljenju ima moći.

U svakom slučaju, ako ne pričaš, dahćeš, pljeskaš po guzi ili cviliš… tu je tvoja playlista. Bilo što zvučat će bolje nego šljap-šljap-šljap. – Carolyn Kylstra

Seksi zvučni efekti: Vaše je stenjanje može uzbuditi, no vjerojatno se od njega neće raspametiti. “Zvukovi su muškarcima pokazatelj uživa li žena doista u seksu, no žene mogu vidjeti jasan fizički signal kad je muškarac uzbuđen”, kaže Lehmiller. Ono za čime ona doista žudi jest komunikacija. U obliku riječi koje nisu za svačije uši.

Ako vam šaputanje eksplicitnih svaštarija nije nešto što dolazi prirodno, jednostavno joj recite što želite tijekom seksa, no “zločeste” riječi zamijenite normalnih seksualnim vokabularom. (Prema studiji iz Journal of Sex Research, žene će radije upotrijebiti riječ kurac nego kara te sintagmu oralni seks umjesto pušenje.)

“Ne želite da se ona osjeća kako nema kontrole”, savjetuje Sitron. “Počnite govoreći joj da radi stvari za koje već znate da joj ne izazivaju nelagodu.”

Ili pustite da glazba obavi posao umjesto vas. Eksplicitni tekstovi pjesama mogu biti jednako djelotvorni kao i dirty talk, kaže Sitron. Za predigru pročešljajte svoju playlistu i otkrijte uz koje ste pjesme oduvijek željeli voditi ljubav. A zatim to i učinite.

Vid

Tko god je rekao da žene nisu vizualni tipovi zasigurno nije bio ženskog spola. Moje najžešće uspomene blago su voajerističke – ima nešto privlačno u gledanju muškarca u trenucima krajnje nesamosvijesti, po mogućnosti kad je polugol. Počelo je u koledžu, kada sam svoga dečka gledala kako kuha, što je redovito činio gol do pasa. Dok bi otvarao hladnjak, napinjali su mu se bicepsi; leđni mišići izvijali su se dok je rezao luk.

A sada gledam svog zaručnika kako radi po dvorištu. Jednom sam ga zatekla kako kopa, odjeven samo u izblijedjele traperice, i potajno snimila iPhoneom. Da mi je pozirao, nestalo bi sve uzbuđenje. Ipak, uviđavna sam dok gledam muškarce. Vidim li zgodnog muškarca, dam do znanja da primjećujem njegovu privlačnost. I to je to – nema mentalnog svlačenja. Ciljevi moga požudnog oka gotovo su isključivo bili muškarci koje sam voljela. Djelomice zbog toga što samo dobro obaviješteno oko može detektirati suptilne detalje – ožiljak u obliku slova L na njegovoj čeljusti, prve blijede sijede – koji su me i privukli.

No možda je važnije to što se mogu osjećati kao da gledam stranca. Obično me napale istesani mišići. Način na koji mu se u očima vidi koncentracija. Tu je osoba koju znam, no na neki je način drukčija. Nismo posrijedi “on i ja”. Tu je samo on, muškarac, podsjetnik na to tko je bio kad sam ga prvi put srela. – Laura Roberson

Zavođenje na vidiku: Većina žena ne želi dobivati seksi SMS-ove o “kobasicama”. Nije stvar u tome da vaše spolovilo smatraju odbojnim; one vas samo žele vidjeti u kompletu. “Muškarci se obično napale na dijelove tijela, no većinu žena uzbuđuju kontekst i ljudi”, kaže Sitron. Kao što objašnjava neuroznanstvenik dr. J. R. Georgiadis: “Kad žene gledaju seksi slike, promatraju mnoge stvari osim genitalija – što je na stolu, boju cvijeća.” Ne, to ne znači da je ona zainteresiranija za dekoraciju na stolu nego za vaš penis; žene jednostavno u privlačnosti prema nečemu vodi više vizualnih tragova.

Na temelju istraživanja može se zaključiti da među njima na žene najjači dojam ostavlja vaše lice. Umjesto da za nju snimite svog veseljka, “pošaljite joj snimku svoje glave sa seksi komentarom”, savjetuje Lehmiller. No kad ste u krevetu, dajte joj da vidi kompletnu akciju: neka legne na leđa i podigne koljena, a vi kleknite između njezinih nogu. Tako će se vidjeti – i aktivirati – više vaših mišića, kaže Sitron. A povrh svega, moći će gledati kako prodirete u nju.

Okus

Kad sam bila u ranim dvadesetima, živjela sam u New Yorku i doživjela najpustolovniji seks u svom životu. Ime mu je bilo Dylan i bio je desetljeće stariji od mene. Voljeli smo cijelo jutro ostati u krevetu i čitati knjigu Tasting Him: Oral Sex Stories. Između priča spustila bih se po porciju oralnog seksa s okusom sjajila za usne, paste za zube ili lubrikanta s aromom višnje. Na posljetku smo ustanovili da je nenadjebiva kombinacija meda i seksa.

Jedne ljetne noći moja prijateljica Julie i ja srele smo se u baru s Dylanom i njegovim frendom. Čašu za čašom lijevali smo u sebe rum. Nosila sam haljinu s dubokim V-izrezom. Dylan mi je šapnuo u uho: “Izgledaš tako seksi. Želim da obje krenete s nama kući.” Zahvaljujući rumu, Julie i ja bile smo neustrašive; pristale smo.

Te sam noći u Dylanovu stančiću u East Villageu istražila štošta. Nikad prije nisam usnama dotaknula grudi neke žene niti nekome pušila dok to gleda moj dečko. No najnezaboravniji je bio scenarij koji smo Dylan i ja iskušali desecima puta prije toga: zgrabila sam med na njegovu noćnom ormariću, a on ga je prelio preko mog pupka i bokova te potom meko lizao i grickao moju kožu. Bradavice su mi se ukrutile od želje.

Od te mi je noći med obavezan dodatak – dodajem ga u čaj i prelijevam po hrskavom tostu. Sa svakim zalogajem tijelo zatreperi od sjećanja na tu ljepljivu i seksi ljetnu noć. – Chloe Caldwell

Okus uzbuđenja: Katy Perry je poljubila djevojku… i čega se sjeća? The taste of cherry ChapStick. Ženama je više nego muškarcima važan dobar okus u ustima, vjerojatno zbog toga što im je osjetilo okusa profinjenije, moglo se pročitati u Evolutionary Psychology. No dr. Hirsch smatra kako je efekt više pavlovljevski nego prvobitan. “Ako vas okus podsjeća na uspješno seksualno iskustvo, poticat će uzbuđenje.” (To može objasniti zašto vam se sviđa kakav joj je okus tijekom oralnog seksa.)

Ako joj baš ne paše okus sperme, vjerojatno joj nećete uspjeti promijeniti mišljenje. Stoga krenite znatno očitijom rutom okusnog uzbuđenja – hranom. Odaberite onu koju rijetko jede, no uživa u njoj, primjerice višnje prelivene čokoladom, te je njome hranite tijekom predigre.

“Seks jača užitak u hrani, a uživanje u hrani jača seks”, kaže dr. Hirsch. S vremenom će sama hrana biti dovoljna da je uzbudi. Bon appétit. – L. R.

Komentari

▲ Povratak na vrh