Spasite brak prije nego što bude kasno!

Čak se i sretno oženjeni muškarci pitaju kakvi ih problemi čekaju ako ostave ženu. Mašta novopečenog samca možda slaže planove o dugim, golim vikendima s “načitanom” konobaricom, ali stvarnost nije toliko provokativna

Nakon razvoda, vjerojatnost da se odlučite na samoubojstvo postaje 39 posto veća. Čak i ako se odlučite živjeti, umrijet ćete mlađi. I zaboravite ganjanje komada; vaša mobilnost također pati kad ste samac. E da, razvod udara i na financije: istraživanje razvedenih baby boomera pokazalo je da su iz razvoda izašli s manje od četvrtine bogatstva koje bi imali da se uopće nisu ženili.

Zato vam predstavljamo nekolicinu savjeta koji vas mogu spasiti od boležljivoga samačkog života bez lipe. Spasite brak prije nego što bude kasno!

# Zamislite neku glupost koju stalno radi, a vi je neprestano pogrešno tumačite

I sad prestanite. Vaš će brak biti bolji samo zato što ćete o tome razmišljati drukčije: umjesto najgoreg, izaberite najbolje moguće objašnjenje za njezino ponašanje.

# Koliko dana ovog mjeseca možete izdržati, a da ne napravite ili kažete nešto uvredljivo svom partneru?

Pokušajte, predlažu doktori Harville Hendrix i Helen LaKelly Hunt, koji su napisali 10 knjiga o odnosima. Pritom sarkazam izbacite s liste. Kao što bi rekao Terry Real, autor knjige Nova bračna pravila: “Sarkazam jede intimu.” Riječi su važne. Zato ispecite pa recite.

# Znojite se, a onda zajedno na tuširanje. To je zdravo!

Već 20 godina doktori Thomas Bradbury i Benjamin Karney prate više od 1000 parova kako bi ustanovili različite načine na koje partneri podržavaju jednog drugog u pokušajima uvođenja važnih promjena u njihovim životima. Bradbury se iznenadio kada je shvatio da je najčešća tema – koja se provlači kod 7 od 10 parova – želja za prelaskom na zdraviji način života. Njihova knjiga, Love Me Slender, pokazuje parovima kako zajedničkim snagama mogu održavati zdravu težinu. Novo britansko istraživanje upozorava na nešto drugo: “Veći su izgledi da će se muškarac ili žena odlučiti na zdravu promjenu ako je na to spreman i njihov partner”, kažu autori.

# Ne obazirite se na njezine mane (i ne mijenjajte je)

“Oguglajte na stvari koje vas nerviraju ili su vam neugodne”, kaže američki psiholog Douglas LaBier. “Usredotočite se na njezine najbolje kvalitete – što će ih dodatno osnažiti.”

# Ne rješavajte njezine probleme – samo je saslušajte

“Muškarci su uvjetovani za rješavanje problema i zaštitu voljene žene”, kaže terapeut za parove Shiri Cohen, instruktor na harvardskoj medicinskoj školi. “To vam se može obiti o glavu kad ona samo želi da je saslušate”, kaže Cohen. “Sljedeći put kada se vaša partnerica želi ispuhati ili požaliti, samo otvorite uši.” Ako mislite da imate dobro rješenje, ugrizite se za jezik i pričekajte sljedeći razgovor prije nego ga predstavite.

# Uvijek tražite načine i pretvorite “ja” u “mi”

Slušajte što Gary Lewandowski, psiholog na Sveučilištu Monmouth, kaže o jednoj ne tako očitoj činjenici: “Istraživanje pokazuje da ljudi koji sebe vide u preklapanju s partnerom imaju bolje odnose. Polako gubite osjećaj gdje jedan partner počinje, a drugi završava.” Trener je bio u pravu: momčad je bitna, ne pojedinac.

# Pozitivna reakcija na pozitivne vijesti

Vaša je supruga dobila nova, uzbudljiva zaduženja na poslu. Kako ćete reagirati? Pasivno (“Baš lijepo, a što je za večeru?”), destruktivno (“To znači manje vremena za mene, je li?!”) ili – tako treba! – aktivno i konstruktivno (“Bravo, idemo to proslaviti!”)? Psiholog Shelly Gable kaže kako pozitivan odgovor uvjerava vašu ženu da ćete je podržati i kada vijesti budu loše.

# Istrijebite dosadu

Napravite neku ludost. Jet ski? Zmajarenje? Psiholog Arthur Aron i njegovi kolege sa sveučilišta u Stony Brooku i Berkeleyu shvatili su kako parovi koji se upuštaju u nove aktivnosti ostvaruju veće bračno zajedništvo od onih koji izlaze navečer. OK, ne morate zajedno skakati padobranom, kaže Aron: “Može to biti i tečaj slikanja.” Poanta priče: razbijte rutinu.

# Zapitajte se iskreno: koliko mrzim svoju suprugu?

Budite krajnje iskreni. Ma da, ipak je volite? Sljedeće pitanje: zašto sam katkada toliko pakostan prema njoj? David Schnarch skovao je izraz “uobičajeni bračni sadizam” kako bi opisao brojne načine na koje namjerno živciramo svog partnera. Prestanite vrijeđati s predumišljajem, kaže Schnarch, “i ona će vas voljeti, htjeti se seksati s vama, željeti vam dobro”. Ostavite sadizam postrani i približite se nečemu što sliči na naslov Schnarchove knjige: Strastveni brak.

# Praktične stvari mogu čekati. Posvetite joj se sad!

Nemojte dopustiti da se hitne stvari (Računi! Ured! Posuđe! Nogomet!) ispriječe pred važnim stvarima (prijašnji koraci od 1 do 24). Zapamtite: vaše financijsko, emocionalno i fizičko zdravlje ovisi o bliskoj suradnji sa suprugom. Stoga neka to bude prioritet. Dakle, jeste spremni promijeniti svoj popis zadataka?

# Vaše žrtve su vaš dar, a ne njezin dug

To se zove imati “kolektivni odnos” sa svojom suprugom. U takvom braku, žrtve (vaše i njezine) su darovi koji stalno pristižu. Učinite nešto lijepo. I nemojte zbrajati. Oboje ćete profitirati.

Komentari

▲ Povratak na vrh