Kako riješiti glupe (ali žestoke) svađe s partnericom

Donosimo vam najbrži način da dobijete bolji uvid u situaciju i pomirite se.

Najlakši način za prekid svađe mogao bi biti skok u vremenski stroj, pokazuje nova studija sveučilišta Waterloo. Neće koristiti vremenski stroj za povratak u prošlost kako bi spriječili da do svađe uopće i dođe (iako bi to bilo lijepo). Umjesto toga, koristit ćete ga za pogled u budućnost.

Istraživači su pitali više od 500 ljudi što misle o svim neriješenim svađama koje su imali s partnerom ili bliskim prijateljem.

Ispitanici koji su zamislili kako bi se osjećali nakon godinu dana drugačije su interpretirali svađu, bili su skloniji opraštanju i izbjegavali su prebacivanje krivnje na drugu osobu, za razliku od onih koji su razmišljali kako se osjećaju danas. To im je promijenilo perspektivu.

Ako se pjenite nakon nedavne rasprave s boljom polovicom, stanite i razmislite o ratu riječima koje ste izrekli u velikoj svađi.

Sada ste ljuti, ali vaša veza se sastoji od mnogo više stvari nego jedne loše večeri. Jedna svađa neće odrediti ostatak vaših života, kaže jedan od autora studije dr. Igor Grossmann.

Ovo može upaliti i kod dugotrajnih svađa. Zamislite kako isti konflikt razvlačite godinu dana i riješite probleme sada, a ne kasnije. Kada razmišljate o budućnosti umjesto da se držite jednog trenutka, lakše ćete svađu prihvatiti kao događaj iz kojeg ste nešto naučili i nastaviti dalje, kaže Grossmann.

Komentari

▲ Povratak na vrh