Jeste li i vi podložni Michelangelovom fenomenu?

Muškarci u dugim vezama katkad znaju reći: "Ona me čini boljim čovjekom." To je doista istina. U dobrim vezama partneri podržavaju i potiču jedno drugo da postanu onakvi ljudi kakvi sami žele biti

Sumirajući rezultate novijih istraživanja, dr. sc. Eli Finkel, psiholog sa Sveučilišta Northwestern, zaključio je da što više jedan partner potiče onog drugog da se približi idealnom sebi kakvim se sam zamišlja, to bolje funkcionira veza i to su oba partnera sretnija.
Istraživači to nazivaju Michelangelovim fenomenom jer je poznati renesansi kipar svoju umjetnost opisivao kao puko oslobađanje skulpture koja se već krije u kamenu.

Napravite ovo
Zapišite svoje dugoročne ciljeve, to će vam omogućiti da pomognete jedno drugome a da si ne nabijate nepotreban pritisak. (Nevjerojatno je lako prijeći tanku granicu koja dijeli, primjerice, poticanje nezaposlene partnerice da se javi na natječaj za posao od prigovaranja zato što ne poduzima točno one korake koje vi mislite da treba poduzeti.) Najbolji način da joj budete podrška a da se u isto vrijeme ne pretvorite u managera-tiranina, kaže Finkel, jest da jednom ili dva puta godišnje zajedno razmotrite zapisane ciljeve. Tako ćete dobiti točniju predodžbu kakvu vrstu podrške ona zapravo treba.
Uostalom, zašto je ne biste i izravno pitali: “Što mogu učiniti da ti pomognem?” Primjerice, ako ona već ima posao, ali sanja o tome da postane odgojiteljica, vjerojatno će cijeniti ako je blago podsjetite da se prijavi na tečaj ili ako je odvedete na večeru nakon što ga uspješno završi.

Komentari

▲ Povratak na vrh