Iznenađujuće stvari koje dečki ne znaju o ženskom orgazmu

Što se zapravo događa? Zašto postoji takav nerazmjer između onog što muškarci misle da se događa... i stvarnosti? (Prije nego što pitate: da, znamo glumiti orgazam. Ali ne vječno.) Nisu svi muškarci neupućeni u tajne vagine. Ali nekima stvarno treba vodič - zato naša novinarka donosi 'rješenja'

Seks može biti romantičan. Životinjski. Trebao bi donositi užitak. Obostran. Trebao bi biti prljav, ali na dobar način. Zabavan. Ali najčešće je – zbunjujući. Zašto?

Kad je muški orgazam u pitanju, stvari su jednostavne: malo se napalite, ona vas malo dira, trljate se o nju ili se zajedno stimulirate i, kada dođete do točke s koje nema povratka, pucate. Ali ženski orgazam može zbunjivati poput scenarija Westworlda. Prvo se moramo općenito pokraj vas osjećati udobno, zatim se moramo sjetiti jesmo li jutros isključile glačalo, uvjeriti se da smo ga isključile iz utičnice, pa se podsjetiti da se stvarno hvatamo s tipom koji nam se iskreno sviđa.
Genitalije nam se onda prokrve, a od tog trenutka dodiri moraju biti baaaaaaaaš savršeni – ne pregrubi, ne prenježni i na točno određenom području. Stvari izgledaju dobro! Osjećamo ga! Čak i onda kad se orgazam približava poput vatrometa – bam! – ispadne ćorak.

Ne čudi zaključak istraživanja objavljenog u časopisu ‘Journal of Sexual Medicine’ koji kaže da je muškarcima teško odrediti kad (i da li uopće) žena tijekom odnosa doživi orgazam. U istraživanju u kojem je sudjelovalo 1700 svježe vjenčanih parova znanstvenici su zaključili da je 43 posto muškaraca pogrešno shvatilo koliko često njihove partnerice svršavaju, a u većini su slučajeva mislili da je to puno češće nego što uistinu jest.
A to nisu parovi “za jednu noć”, nego ljudi u braku koji su imali već nekoliko godina da upoznaju tijela svojih partnera. “Iznenađujuća je razina muškog neshvaćanja”, tvrdi Nathan Leonhardt, glavni autor istraživanja. “Očekivali smo raskorak između stvarnosti i muškog mišljenja, ali ovako visok postotak govori nam da je to opća praksa.”

Čemu zbunjenost – i zašto je to važno
Nedavno istraživanje nove tvrtke Cunni, provedeno na 1000 muškaraca, ispitanike je pitalo svršavaju li njihove partnerice tijekom oralnog seksa. Čak 57 posto muškaraca odgovorilo je potvrdno. Ali kad su ih pitali što njihove partnerice vole tijekom oralnog seksa, 59 posto odgovorilo je da nemaju pojma. A čak 67 posto izjasnilo se da zapravo ne zna što radi tijekom oralnog seksa. Jedno je istraživanje pokazalo da si 42 posto muškaraca daje čistu peticu iz seksa. Možete misliti, sigurno se ne precjenjuju…

Zašto postoji takav nerazmjer između onog što muškarci misle da se događa… i stvarnosti? (Prije nego što pitate: da, znamo glumiti orgazam. Ali ne vječno.) Nisu svi muškarci neupućeni u tajne vagine. Ali nekima stvarno treba vodič.

“Da biste shvatili ženski orgazam, treba vam prakse, ali morate učiti na partneričinu užitku”, kaže seksualni terapeut Ian Kerner, autor knjige She Comes First. “Po mom iskustvu, puno je rupa i nepravilnosti oko orgazma”, kaže Kerner. “I mogu vam reći da ako jedan partner ne uživa konstantno u seksu i ne svršava, to može strašno opteretiti vezu.”

Naravno, većina muškaraca u vezi želi zadovoljiti svoju partnericu tijekom seksa. “U golemoj većini slučajeva, muškarac želi da njegova supruga uživa u seksu i želi je dovesti do orgazma”, tvrdi Leonhardt. “Muškarci moraju skupiti hrabrost i navesti partnerice na razgovor o seksu, pa zatim uskladiti svoj pristup s njezinim zahtjevima.”

Što ona kaže
Shvatiti kako žene postižu orgazam jednako je složeno kao shvatiti kako radi motor u automobilu (stvarno, kako radi?), stoga smo pitali žene i stručnjake čega žene žele više u krevetu – zašto je važno da to obavite kako treba.
Za početak: žene uistinu žele svršiti, baš poput vas muškaraca. “Postoji to pogrešno, društveno uvjetovano mišljenje da ženama nije važno svrše li ili ne tijekom seksa”, kaže Kerner. “To je vrlo nepravedno prema ženama.” Zapravo, prema Leonhardtovu istraživanju, seksualno zadovoljstvo bračnih družica bilo je direktno povezano s brojem njihovih orgazama; što su češće svršavale, to su zadovoljnije bile.

Ali dobar je seks više od lomljenja kreveta. Iako je ideja o umetanju penisa u vaginu dok komadi odjeće još lete zrakom privlačna, isplati se posvetiti neko vrijeme zagrijavanju njezinih erogenih zona. Većina žena, do 77 posto prema nekim istraživanjima, tvrdi da je predigra nužna za dobar orgazam. “Najbolja sam seksualna iskustva imala kad se nije radilo samo o seksu”, kaže Zoe (21). “Prečesto imam osjećaj da muškarce zanima samo penetracija i svršavanje, pa često preskaču predigru – a kad svrše, gotovo je. Velika je vjerojatnost da kad ste vi gotovi, ona nije.”

Prema Kerneru, većina žena prije penetracije treba 15 do 20 minuta zagrijavanja (ljubljenje, diranje, seksi spika) kako bi se propisno uzbudile. “Muškarci pogrešno misle ‘U krevetu smo, goli, sad ću je ljubiti 30 sekundi, pa se na dvije minute spustim dolje, malo je ližem i onda ulijećem penisom unutra'”, tvrdi Kerner. “Preskaču cijelo prvo poglavlje.” Da bi se žena uzbudila, potrebno je više vremena – ali se poslije isplati.

A glede oralnog seksa – prakticirajte ga. “Pravo je osvježenje kad se muškarac spusti dolje”, kaže Elizabeth (21). “Još je bolje kad ne traži protuuslugu, kada to napravi ne zahtijevajući da i ja to nužno napravim njemu.” Kad ste već dolje, s usnama na usnama, žene vas upozoravaju na tehniku. “Različit je osjećaj lizanja i ubadanja jezikom”, kaže Grace (32). Ona, recimo, više voli lizanje – jer je osjećaj nježniji.

Komentari

▲ Povratak na vrh