Kako san utječe na mozak

San igra značajnu ulogu u reguliranju raspoloženja, apetita i libida. A to nije sve...

Svima nam je već dobro poznato na koji način san utječe na izgled, radnu učinkovitost i životni elan općenito. Međutim, koliko zapravo znamo o tome kako san utječe na naš mozak i zašto?

Dvojica znanstvenika, John Peever, direktor laboratorija za neurobiologiju na University of Toronto i Brian J. Morray, direktor laboratorija za spavanje na Sunnybrook Health Sciences Center, kažu kako je sama funkcija spavanja zbunjivala znanstvenike stotinama godina te da su tek moderna istraživanja pružila konkretne zaključke kako san utječe na tijelo i um.

Zaključak dugogodišnjih istraživanja je da san pomaže regenerirati stanice u tijelu, izbaciti toksine iz mozga te je prijeko potreban mozgu u procesu učenja i memoriranja. Također su zaključili da san igra značajnu ulogu u reguliranju raspoloženja, apetita i libida.

dormeo-air-lux-plus-spavaca-soba

 

Potpuna odsutnost za vrijeme spavanja samo je prividna. Stoga bi se moglo reći da mozak nikada ne spava. Dok spavamo i najdubljim snom, itekako su aktivni mehanizmi nesvjesna učenja zahvaljujući kojima nastaju nove spoznaje, primjerice o povezanosti zvukova i mirisa. Tako usvojena znanja, spoznaje i iskustva ne „brišu“ se u trenutku buđenja, naš ih mozak pohranjuje.

Skupina izraelskih znanstvenika promatrala je sposobnost povezivanja tijekom spavanja ugodnih i neugodnih mirisa sa zvukovima koji se prvi put čuju. Uočili su da dolazi do duboka disanja u snu ako je osoba izložena istovremeno nekom ugodnom mirisu i zvuku, a jednaka promjena događa se i u stanju budnosti. Ispitanici su i u snu prepoznali, dakle nesvjesno, spoj mirisa i zvuka, a posebno lako prepoznavanje uočeno je u REM fazi spavanja.

Zašto neke snove pamtimo, a neke ne?

To nije povezano s onim što sanjamo. Najbolje pamtimo snove iz te faze spavanja. Nakon buđenja iz REM faze sposobni smo u 90% slučajeva u cijelosti prepričati ono što smo sanjali. Suprotno je s buđenjem iz n-REM faze, tada smo sposobni tek u 20% slučajeva prepričati odsanjane snove.

Kada slabi sposobnost pamćenja?

Povezanost nedostataka spavanja, slabljenja sposobnosti pamćenja i oštećenja mozga povezanog sa starenjem predmet je brojnih istraživanja. Nove spoznaje donijelo je istraživanje provedeno na University of California, Berkeley. Utvrđeno je da bolja kvaliteta spavanja itekako može poboljšati sposobnost pamćenja u starijih ljudi. Pretpostavlja se da u starijih osoba zapamćeni podaci mogu „zapeti“ u hipokampusu zbog slabe kvalitete dubokog „sporovalnog“ spavanja, gdje bivaju „izbrisani“ novim podacima.
– Dok smo mladi, zahvaljujući dubokom snu, naš mozak sprema i čuva nove informacije i činjenice – objasnio je voditelj istraživanja Matthew Walker, profesor psihologije i neuroznanosti na Berkeleyu, i dodao: – Ali usporedno sa starenjem slabi kvaliteta našeg spavanja, tako da slabi i sposobnost spremanja novih podataka.

dormeo_air-plus-image-vizual

Put do kvalitetnog odmora

Prije nego što idući put odlučite preskočiti par sati sna, sjetite se kako san utječe na mozak. Kako biste kvalitetno odmorili i um i tijelo, uz znanstvene činjenice, dobro razmislite i o tome na čemu spavate.

Odaberite madrac, jastuk i posteljinu po vašoj mjeri! Kada birate madrac, planirajte vrijeme za tu kupovinu i odaberite onaj koji odgovara baš vama! Dormeo AIR PLUS madrace odlikuje odličan stupanj potpore i različite su tvrdoće u gornjem dijelu, tako da svatko može odabrati madrac prema vlastitim potrebama. Mekši madrac AIR PLUS LUX češće će odabrati oni koji vole spavati na boku, a nešto tvrđi madrac AIR PLUS COMFORT može odgovarati osobama koje vole spavati na trbuhu ili leđima. Madrac AIR PLUS SELECT mogu odabrati oni spavači koji su skloni mijenjanju položaja tijekom noći.

DORMEO AIR PLUS madraci su prozračni te u njima ne dolazi do nakupljanja vlage, a posljedično i bakterija i grinja koje mogu biti uzrok alergija. Octaspring opruge koje čine jezgru madraca sprječavaju prenosivost pokreta. To znači da vas okretanje vašeg partnera tijekom noći neće više buditi. DORMEO AIR PLUS madraci imaju nekoliko zona potpore pa nećete osjetiti pritisak na određenim dijelovima tijela te ćete spavati mirnije i kvalitetnije.

Više o pravilnom odabiru madraca pročitajte na Dormeo stranicama.

Komentari

▲ Povratak na vrh