Dođite na zatvaranje izložbe National Geographica Hrvatska Dolomiti – kameno srce svijeta!

U povodu zatvaranja izložbe organizatori pripremaju bogat program za sve posjetitelje u Arheološkom muzeju u Zagrebu u subotu, 9. srpnja.

Međunarodna izložba National Geographica Hrvatska Dolomiti – kameno srce svijeta postavljena je još nekoliko dana u Arheološkom muzeju u Zagrebu, točnije do 10. srpnja. Fotografski radovi renomiranog fotografa Georga Tappeinera otkrivaju zagrebačkoj publici ljepotu Dolomita, uvrštenih i na popis UNESCO-ove svjetske prirodne baštine, ali i ukazuju na potrebu njihova očuvanja u duhu misije National Geographica „nadahnjujemo ljude da se skrbe o našem planetu“.

U povodu zatvaranja izložbe organizatori pripremaju bogat program za sve posjetitelje u Arheološkom muzeju u Zagrebu u subotu, 9. srpnja – virtualnu šetnju kroz Dolomite i show izrade sladoleda iz Dolomita na drevni način, ali i putem moderne tehnologije uz degustaciju ove ljetne poslastice…

Pedeset i četiri fotografije Dolomita predstavljaju jedinstvenu ‘šetnju’ dubokim dolinama, spektakularnim planinskim masivima, zelenim brdskim pašnjacima i plavim jezerima… Fotograf Georg Tappeiner iz Merana istražio je jedinstven krajolik Pala, iz zraka i sa zemlje, te fotoaparatom Hassel­blad zabilježio snimke koje istodobno prenose arhaičnu snagu i poetičnost Dolomita. Izložba je nastala kao plod suradnje između National Geographica Hrvatska i UNESCO-ove zaklade Dolomiti.

„Dolomiti su u radu Georga Tappeinera središnja tema, uz neizrečeno pitanje kako i čime ovakav divan krajolik može toliko očarati ljude. Doista se nadam da će vas fotografije ove izložbe potaknuti da prošećete, otkrijete i osjetite Dolomite“, poručila je Mariagrazia Santoro, predsjednica Zaklade UNESCO Dolomiti.

Prošetajte virtualno Dolomitima i doživite svu ljepotu kamenog srca svijeta

U povodu zatvorenja izložbe posjetitelji će se u subotu, 9. srpnja moći ‘odvažiti’ na virtualnu šetnju Dolomitima ili “najljepšim planinama na svi­jetu”, kako ih je opisao Reinhold Messner, najpoznatiji sin Dolomita, regije u kojoj su alpske livade najzelenije, stjeno­viti vrhunci najimpozantniji, a nebesa se otvaraju pred očima sa začudnom ljepotom dojmljivijom nego u bilo kojem drugome planinskom području. Uz ovaj cjelodnevni virtualni program, posjetiteljima će u predvečernjim satima od 18 do 20 sati biti predstavljena drevna tehnika pripreme sladoleda strojem za zamrzavanje pomoću soli i leda, u režiji slastičara iz Dolomita i na arhaičan način kako su ga nekada izrađivali stanovnici ove regije… Zatim će uslijediti demonstracija modernog načina pripreme sladoleda i degustacija ove ljetne poslastice.

Izložbu je dosad vidjelo preko 300.000 ljudi diljem Europe

Ova je fotografska izložba od 2010. godine dosad gostovala diljem Europe na prestižnim događanjima, primjerice na sajmu Photokina u Kölnu, prestižnom Turističkom sajmu u Berlinu, Prirodoslovnom muzeju u Beču, Nacionalnom muzeju suvremene povijesti u Ljubljani, i dosad ju je vidjelo preko 300.000 ljudi. Po prvi put hrvatska je publika imala priliku (i još uvijek ima, do 10. srpnja!) vidjeti fotografije Dolomita i njihovu monumentalnu ljepotu te otkriti zašto ih je UNESCO uvrstio na popis svjetske prirodne baštine.

Georg Tappeiner još se uvijek živo sjeća jedne ljetne noći kad je snimao planinski lanac Pala (Pala di San Martino): “Bilo je jako hladno, a meteori su pljuštali parajući nebo jedan za dru­gim, izgarajući i svijetleći kao upaljena žigica.” Bilo je to one godine kad je UNESCO razmatrao uvrštavanje Dolomita na popis svjetske prirodne baštine. Uvrštavanje Dolomita potvrđeno je u lipnju 2009. zbog “njihove iznimne prirodne ljepote”. Iznimno geološko podrijetlo Dolomita pridonijelo je tom veličanstvenom izboru: prije “samo” 230 milijuna godina na mjestu gdje se sada uzdiže gorje Pale (Monti Pallidi) bio je golem koraljni greben u oceanu Tetis, a danas tu prema oblacima streme Dolomiti. Fotografski radovi Georga Tappeinera predstavljaju svu ljepotu Dolomita i podsjećaju na potrebu njihova očuvanja, što je u duhu sve relevantnije misije zbog koje je Društvo National Geographic i utemeljeno: “da nadahne ljude da se skrbe o našem planetu.”

PROGRAM – subota, 9. srpnja, Arheološki muzej u Zagrebu

10-18h Virtualna šetnja Dolomitima u sklopu izložbe Dolomiti – kameno srce svijeta
18-20h Virtualna šetnja Dolomitima u sklopu izložbe Dolomiti – kameno srce svijeta i demonstracija izrade sladoleda na arhaičan i suvremen način i degustacija sladoleda (show slastičara iz Dolomita i hrvatskih slastičara – CACAO Caffe&Sweets (Rijeka), Slastičarnica MILENNIUM (Zagreb), TOŠ Slatko&Kafe (Crikvenica).

201620160324 - EU GELATO-DAY on Dolomiti-Ski Civetta 4

zagreb 01062016 otvorenje izlozbe fotografija “dolomiti” u arheoloskom muzeju, autora georg tappeiner-a autor i hrvoje prcic-urednik ngh snimio drazen kokoric

Komentari

▲ Povratak na vrh