Dođite na Europski tjedan mobilnosti 22. rujna na Europskom trgu u Zagrebu

Pridružite nam se na Europskom tjednu mobilnosti 22. rujna na Europskom trgu u Zagrebu od 10 do 14 sati! Sudjelujte u mimohodu centrom grada, isprobajte alternativne načine prijevoza i osvojite vrijedne nagrade. Kombiniraj i kreni na Europskom tjednu mobilnosti!

Europski tjedan mobilnosti održava se svake godine od 16. do 22. rujna kako bi se potaklo europske lokalne vlasti na uvođenje i promicanje mjera održivog prijevoza te pozvalo stanovnike da isprobaju alternative korištenju automobila.

Pod motom Kombiniraj i kreni! ovogodišnji Europski tjedan mobilnosti usredotočen je na multimodalnost – korištenje različitih načina kretanja za dolazak na odredište – koji će biti predstavljeni na središnjem događanju 22. rujna od 10 do 14 sati na Europskom trgu u Zagrebu, u organizaciji Predstavnštva Europske komisije u Hrvatskoj.

A što sve očekuje posjetitelje?

Zabavni program na pozornici uz nastup Mie Dimšić, poligoni za isprobavanje alternativnih načina prijevoza i izlagački štandovi sudionika programa te prezentacija njjihovih aktivnosti – Hrvatska liječnička komora, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Ministarstvo unutarnjih poslova – Policijska uprava zagrebačka, Hrvatski savez udruga osoba s tjelesnim invaliditetom, Udruga slijepih Zagreb, ZET, Nextbike, Segway City Tour Zagreb, Pedicab Zagreb, Greyp Bikes, škola rolanja SkiBoo, Run Croatia, e-scooteri…

Europski tjedan mobilnosti ugostit će članove plesne skupine Nikoline koji će kroz plesni performans pokazati kako osobe s invaliditetom otkrivaju pokret plesom, dok će s druge strane, zainteresirani građani moći isprobati hodati s povezom preko očiju centrom grada, uz pomoć stručnih edukatora od strane Hrvatskog saveza slijepih.

Ministarstvo unutarnjih poslova – Policijska uprava zagrebačka izvest će za najmlađe posjetitelje zanimljivu predstavu o ponašanju u prometu, dok će se djeca i njihovi roditelji moći okušati i u Skiboo školi rolanja jer i rolanje je jedan od alternativnih načina kretanja u urbanim sredinama!

Posebna je poslastica za sve posjetitelje besplatna vožnja turističkim vlakom ZET-a, i to jedinstvenom rutom kroz centar i Gornji Grad, osmišljenom u povodu Europskog tjedna mobilnosti. ZET-ov vlakić bit će smješten na Trgu bana Josipa Jelačića ispred Informativnog centra i vozit će svakih pola sata od 10.00 do 18.00 sati (svaki puni sat i svakih pola sata).

Najveći sustav javnih bicikala u regiji Nextbike pokazat će posjetiteljima kako korištenjem bicikla izbjeći gužve u prometu, visoku cijena goriva, parkiranje, onečišćenje zraka te višak kilograma zbog manjka vremena za brigu o zdravlju…

Segway City Tour Zagreb upoznat će posjetitelje sa zanmljivim oblikom alternativnog kretanja kroz grad i ponuditi jedinstveno iskustvo vožnje segwaya, dok će Zagreb Pedicab prezentirati još jedan šarmantan te ekološki prihvatljiv način gradskog transporta u vidu tricikla.

Tvrtka E.V.A BLUE predstavit će električne motocikle i njihove benefite za društvenu zajednicu, dok će Mate Rimac s tvrtkom Greyp Bikes prezentirati inovativne bicikle na električni pogon i otkriti zašto je ovo prijevozno sredstvo vozilo naše budućnosti!

Posjetiteljima će biti predstavljena i nova aplikacija – GO:COIN@GLOOK ! tvrtke Run Croatia. To je aplikacija nove generacije putem koje će se građane motivirati na aktivni život i sustav nagrađivanja. Kretanje (hodanje, trčanje ili vožnja biciklom) se pretvara u virtualnu valutu, a korisnici Go:Coin aplikacije skupljene novčiće pretvaraju u kupone ili vauchere za kupnju unutar Go:Coin partnerske mreže…

Aktivacija na štandu Hrvatske liječničke komore bit će u obliku mjerenja indeksa tjelesne mase, razgovora s educiranim liječnicima o pravilnoj prehrani, prevenciji te kako se pokrenuti s obzirom na životnu dob i zdravstveno stanje…

EUROPSKI TJEDAN MOBILNOSTI – 22. RUJNA 2018., EUROPSKI TRG, ZAGREB

Raspored događanja:

10:00 – 14:00 sati –  Predstavljanje alternativnih načina kretanja gradom na izlagačkim štandovima sudionika programa te prezentacija njihovih aktivnosti – Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Hrvatska liječnička komora, Hrvatski savez udruga osoba s tjelesnim invaliditetom, Udruga slijepih Zagreb, Ministarstvo unutarnjih poslova – Policijska uprava zagrebačka, ZET, Nextbike, Segway City Tour Zagreb, Pedicab Zagreb, Greyp Bikes, škola rolanja SkiBoo, Run Croatia, e-scooteri i e-bicikli na električni pogon, animacijske radionice i igraonice za djecu, photo booth korner, poligoni za aktivaciju segwaya, rolanja, te bicikliranja, turističko razgledavanje grada (svakih 30 minuta)

10:00 sati – početak programa

10:10 sati – Plesni nastup članova plesne skupine Nikoline koji će posjetiteljima pokazati kako osobe s invaliditetom otkrivaju pokret plesom

10:15 sati – Nastup Dječjeg zbora Kikići i Genijalci

10:40 sati – Obraćanje posjetiteljima – voditelj programa Ivan Vukušić i voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, gospodin Branko Baričević

11:00 – 11:30 sati – Povorka užim centrom grada na simboličan će način obilježiti Europski tjedan mobilnosti te će u nju biti uključeni svi građani grada Zagreba s raznovrsnim oblicima mobilnosti (pješaci, osobe s tjelesnim invaliditetom, ZET-ov vlakić, policajci na biciklima, djeca, biciklisti, roleri i skateboarderi, vozači segwaya, pedicaba, romobila na električni pogon)

11:00 sati – Box jump demo – BMX show, nastup profesionalnih biciklista

11:15 sati – Nastup dječjeg zbora Zagrebački anđeli

11:45 sati – Edukativni program za djecu Policijske uprave zagrebačke

12:00 sati – Nastup Mije Dimšić

12:25 sati – Box jump demo – BMX show, nastup profesionalnih biciklista

12:40 sati – Plesni performans

13:00 sati – Izvlačenje sretnih dobitnika i uručenje nagrada

13:10 sati – Box jump demo – BMX show, nastup profesionalnih biciklista

13.30 sati – DJ producent

14:00 sati – Završetak programa

Komentari

▲ Povratak na vrh