Za savršen roštilj marinada je presudna

Kad se majstore roštilja pita, tajna nije samo u jačini vatre i duljini pečenja mesa. Presudni za okus mesa su začini u kojima meso valja marinirati čak jedan do dva dana. E takav roštilj će se pamtiti!

Iako danas možete sve kupiti pa tako i gotove začine i umake za roštilj, uvijek je bolje ako ih napravite sami – znate što ste u njih stavili i varijacije okusa su bezbrojne. Isprobajte vašu omiljenu kombinaciju začina!

Nekoliko savjeta za početak:

 • Odresci i rebrica obožavaju marinadu. Nju treba napraviti od rajčice i šećera, a po želji ona može biti blaga ili pikantna i ljuta.
 • Marinada će mesu dati punoću okusa i savršenu sočnost. Za takve efekte meso prije pripreme držite u marinadi najmanje nekoliko sati, a najbolje je jedan do dva dana.
 • Slobodno pripremite i veću količinu marinade jer će meso koje se kupa u marinadi bolje upiti začine i okuse.

BLAGA-VOĆNA marinada

 • Sastojci za 600 ml za BLAGE marinade s voćem:
  700 g rajčice
  3 ljutike
  2 žlice ulja
  100 g šećera
  150 ml jabučnog octa
  200 g malina
  morska sol
  papar

Priprema: rajčice narežite, ljutiku oljuštite, nasjeckajte i pržite na ulju. Dodajte rajčicu, kratko pirjajte pa začinite šećerom, octom, dodajte maline, malo soli i zalijte s 100 ml vode. Kuhajte otklopljeno 30 minuta. Na kraju popaprite i dosolite.

PIKANTNA marinada

 • Sastojci za 700 ml PIKANTNE marinade:
  2 režnja češnjaka
  1 čili papričica
  200 ml koncentrata rajčice
  300 ml ketchupa
  100 ml balzamičnog octa
  2 žlice senfa
  30 g šećera
  1 žlica meda
  1 žličica slatke mljevene paprike
  2 žličice soli
  papar

Priprema: češnjak i čili papričicu oljuštitei nasjeckajte. Oboje s ostalim sastojcima kuhajte 20 do 30 minuta na laganoj vatri. Na kraju posolite i popaprite.

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Komentari

Fitness centri
▲ Povratak na vrh