Vruća čokolada u muškoj verziji

Mislite da je vruća čokolada ženskasto piće? A kako je onda Montezuma upravo zahvaljujući njoj uspješno opsluživao svoj harem, ne ostajući ni trena bez snage? Izaberite jednu od ovih varijanti i osigurajte supermoći u krevetu.

Osnovni recept

1 šalica punomasnog mlijeka
50 – 60 g tamne čokolade
1 žličica šećera
prstohvat soli

Mlijeko ulijte u mali lonac i stavite na laganu vatru kako bi se jako zagrijalo, ali ne i zakipjelo. Često ga promiješajte da ne zagori. Za to vrijeme čokoladu narežite na sitne komadiće (da bi se lako rastopila u vrućem mlijeku). Vruće mlijeko maknite s vatre, dodajte čokoladu, šećer i sol. Žustro miješajte dok se čokolada ne rastopi. Vratite na vatru i, neprestano miješajući, zagrijavajte još 4 minute. Ulijte u šalicu i poslužite, po želji s tučenim slatkim vrhnjem. Dostatno za 1 porciju.

Čokolada
Želite li doista dobru vruću čokoladu bogata okusa, nemojte škrtariti – odaberite neku s visokim udjelom kakaa (barem 40 – 50%, idealno sa 60 – 75%). Mliječne čokolade zaboravite jer su preslatke i sadrže malo (oko 20%) kakaa.

Mlijeko ili voda?
Iako većina upotrebljava mlijeko (ne nužno kravlje jer čokolada je odlična i s biljnim mlijekom, npr. sojinim ili zobenim), voda omogućuje uživanje u finim nijansama okusa čokolade. Ako vam je draži gust i kremast napitak (i ne brojite kalorije), ¼ mlijeka zamijenite slatkim vrhnjem.

Dodaci
Začini, bilje, narančina korica, alkoholna pića – sve to možete dodati i stvoriti jedinstven okus. Začine dodajte mlijeku (ili vodi) te zagrijte gotovo do vrenja, ostavite da odstoji 10 min pa procijedite, ponovno zagrijte i dodajte čokoladu (za jaču aromu, ostavite da se mlijeko sa začinima ohladi pa tek onda procijedite i opet zagrijte). Žestice dodajte pred kraj, 1-2 žlice po šalici, pa ponovno zagrijte 3-4 min i ulijte u šalice.

Šlag na kraju?
Nije nužno, ali žlica-dvije lagano stučenog slatkog vrhnja bit će točka na i. Prije toga možete ga aromatizirati začinima ili ga nakon stavljanja na vruću čokoladu posuti s malo kakaa, naribane čokolade, mljevenih začina ili sitno nasjeckanih orašastih plodova.

S čili papričicom

1 čili papričica
250 g tamne čokolade
1 litra mlijeka
1 mahuna vanilije
2 štapića cimeta
2 žlice šećera

Čili papričicu prerežite i uklonite sjemenke. Ubacite je u 500 ml kipuće vode pa kuhajte dok ne ostane pola tekućine. Procijedite i ostavite sa strane. Čokoladu nasitno narežite. Mahunu vanilije prerežite popola po dužini; nju i štapiće cimeta dodajte mlijeku koje ste ulili u manji lonac. Zagrijavajte na srednjoj vatri dok se uz rub lonca ne pojave mjehurići. Smanjite vatru pa dodajte narezanu čokoladu i šećer. Miješajte dok se čokolada i šećer ne rastope. Maknite s vatre i izvadite vaniliju i cimet. Malo-pomalo, uz kušanje, ulijte onoliko tekućine aromatizirane papričicom koliko odgovara vašem ukusu. Dostatno za 4 do 5 porcija.

S ekstra bjelančevinama

4 žlice kakao praha
4 žličice šećera
250 ml vode
750 ml mlijeka
100 g tamne čokolade
4 žlice kikiriki-maslaca

U manjem loncu pomiješajte kakao prah i šećer pa, ulijevajući postupno vodu, napravite glatku smjesu. Postupno ulijte i mlijeko (možete ga prije toga malo zagrijati) i dobro promiješajte da na dnu ne ostane talog. Stavite na srednje jaku vatru i zagrijavajte dok se uz rub ne pojave mjehurići (pazite da ne zakipi). Za to vrijeme čokoladu nasitno narežite te je ubacite u vruće mlijeko i dodajte kikiriki-maslac. Maknite s vatre i ostavite da odstoji minutu-dvije pa dobro promiješajte (najbolje štapnim mikserom). Ulijte u šalice i odmah poslužite. Dostatno za 4 do 5 porcija.

S crnim vinom

200 g tamne čokolade
1 dl crnog vina voćne arome (merlot, pinot noir, shiraz)
250 ml mlijeka

Čokoladu nasitno narežite. U manji lonac ulijte vino i stavite na laganu vatru. Kad se malo zagrije, dodajte čokoladu i miješajte dok se ne rastopi, oko 2-3 minute. Potom ulijte 1,5 dl vode i mlijeko. Pustite da zakipi pa kuhajte još 2-3 minute. Ulijte u vatrostalne čaše i poslužite. Dostatno za 2 porcije.

Preporučujemo

Komentari

Fitness centri
▲ Povratak na vrh