Veliki projekt: chili

Nahranite mase, postanite kralj kuhinje. Što se chili dulje kuha, okusi su intenzivniji. Sat je dovoljan da se skuha meso, no najbolje je kuhati dva-tri sata. Smanjite vatru da se lagano krčka.

CHILI SE NE “RADI”. CHILI SE GRADI. Osigurava se dovoljno vremena za nabavu najboljih sastojaka, postavljanje čvrstih temelja te stvaranje nadgradnje s osobnom notom. Naravno, kao veteran muških gozbi, već ste primijetili da svi tipovi nemaju najbolje planove rada.

Neki “graditelji” imaju previše komplicirane recepte. Drugi pak spale jezike prevelikom količinom začina. Istina je da bi nam svima dobro došla lekcija o kuhanju chilija od Elizabeth Karmel, koja je među najboljim američkim savjetnicima na tom polju.

“Puno se raspravlja o tome što čini odličan chili”, kaže. “No tajne su zapravo prilično jednostavne. Upotrijebite dobru mješavinu začina, izgradite bazu slojevitih okusa i budite strpljivi.” Čitajte dalje. I jedite.

1. korak: Počnite sa začinima

“Začinska je mješavina temelj svakog dobrog recepta za chili”, kaže E. Karmel. “Pazite da je uravnotežena, da sadrži slatko, pikantno, ljuto i gorko.” Naravno, uvijek možete kupiti gotovu mješavinu, ali vlastita mješavina uključuje robusnije okuse. Ova mješavina E. Karmel jamči uspjeh i odlična je osnova: promijenite li koji detalj, dobit ćete unikatno svoju kombinaciju.

Samo lake ruke dodajte prah od ljutih papričica jer njihov okus lako nadvlada suptilnije arome. Ukupno ćete dobiti oko 2/3 šalice – nećete odmah upotrijebiti sve pa ostatak stavite u staklenku. Začinska mješavina može stajati 6 mjeseci, a poslužit će vam i da njome natrljate meso prije pečenja.

U SREDNJE VELIKOJ ZDJELI POMIJEŠAJTE OVE SASTOJKE:

2 ŽLICE MLJEVENOGA KUMINA

1 ŽLICA CHILI PRAHA

1 ŽLICA MLJEVENIH ANCHO PAPRIČICA

1 ŽLICA DIMLJENE ŠPANJOLSKE PAPRIKE

1 ŽLICA ČEŠNJAKA U GRANULAMA

1 ŽLICA LUKA U GRANULAMA

1 ŽLICA BIJELOG ŠEĆERA

1 ŽLIČICA BIJELOG PAPRA

1 ŽLIČICA SVJEŽE MLJEVENOG CRNOG PAPRA

½ ŽLIČICE MLJEVENOGA KAJENSKOG PAPRA

…I ČUVAJTE U STAKLENKI

2. korak: Obogatite arome

Napravite chili “kolonjsku”. U veliku loncu, na srednje jakoj vatri, na 2 žlice maslinova ulja 5 minuta pirjajte 2 velika luka, nasitno nasjeckana, i 3 naribana češnja češnjaka.

3. korak: Dodajte meso

Od mesara zatražite po pola kilograma pečenice i mesa s lopatice – komada koji daju ravnotežu mesnatosti i bogatog okusa. Meso sameljite ili narežite na kockice te popržite kako bi poprimilo smeđu boju i pikantne okuse.

4. korak: Zalijte!

Kao tekućinu za krčkanje chilija možete upotrijebiti goveđi ili pileći temeljac, ali pivo ili vino dat će mu ozbiljnu dubinu, kaže E. Karmel. Preporučuje nešto odvažno: pivo kao što je Negra Modelo ili čak chardonnay. Slobodno ulijte svoje favorite. Oko 3,5 dl bit će dovoljno. Na ovoj točki možete dodati i ovo:

2 LIMENKE (PO 300 G) ROTEL RAJČICA SA ZELENIM CHILIJIMA + 180 ML KONCENTRATA RAJČICE

2 ŽLICE SVOJE ZAČINSKE MJEŠAVINE ZA CHILI IZ 1. KORAKA + SOL AKO JE CHILI BEZ GRAHA

S GRAHOM IL’ BEZ NJEGA?

Chili puristi ovdje prosvjeduju. Pustite ih. Mješavina od graha postaje kremasta, a dobiva i vlakna. Odlučite li dodati grah, chili još nemojte soliti. “Grah od soli može postati tvrd”, upozorava E. Karmel. Pomiješajte vrste graha radi vizualne atraktivnosti. Dodajte ovo:

2 LIMENKE OD 450 G GRAHA (ODABERITE BILO KOJE 2 VRSTE OD NABROJENIH: CRVENI, BIJELI, ŠARENI, CRNI), OCIJEĐENOG I ISPRANOG + 1 ŠALICA VODE, PIVA, TEMELJCA ILI RAJČICA. DOBRO PROMIJEŠAJTE.

5. korak: Radite nešto drugo

“Što se chili dulje kuha, okusi su intenzivniji”, kaže E. Karmel. Sat je dovoljan da se skuha meso, no najbolje je kuhati dva-tri sata. Smanjite vatru da se lagano krčka; poklopite i često miješajte.

6. korak: Jedite

Začinite i poslužite s naribanim sirom, kiselim vrhnjem, kriškama limete i ukiseljenim lučicama. I nemojte zaboraviti kukuruzni kruh, kaže Karmel.

Dostatno za 4 do 6 porcija.

Komentari

Fitness centri
▲ Povratak na vrh