Uspijete li održati težinu godinu dana nakon mršavljenja, postat će vam lakše

Izdržite: novo istraživanje pokazuje da će glad oslabjeti.

Osjećaj gladi jedan je težih dijelova mršavljenja. Ali novo dansko istraživanje pokazuje da ako uspijete izgubljene kilograme održati tijekom godine dana, ovaj osjećaj će se smanjiti.

Istraživači su pratili razine hormona u krvi kod 20 pretilih ljudi, koji su bili na niskokaloričnoj dijeti dva mjeseca. Izgubili su u prosjeku 13 posto tjelesne težine. Subjekti su zatim prešli na manje ekstreman režim održavanja tjelesne težine tijekom godine dana.

Istraživači su otkrili da je razina hormona grelina, koji uzrokuje glad, porasla za 23 posto nakon prvotnog gubitka kilograma. Tako je: kao da mršavljenje nije teško samo po sebi, vaše tijelo se bori protiv silnog truda koji ulažete tako što vam povećava apetit. Moguće da se radi o instinktima za preživljavanjem, smatraju istraživači.

No, u godinu dana, razina grelina spustila se za 7 posto. Tijelo se polako prilagođava na novu težinu u radoblju od godine dana, kaže jedan od autora studije dr. Signe Sørensen Torekov. Kako se tijelo navikava na novu težinu smanjuje se proizvodnja hormona koji uzrokuje glad.

Istraživači su također otkrili da se razina dvije vrste hormona, koje vam pomažu da se osjećate sito – GLP-1 i PYY3-36 – povećava tijekom godine dana nakon gubitka kilograma. Istraživači smatraju da višak masnih naslaga sprečava sposobnost stanica da proizvode hormone zbog kojih osjećate sitost, stoga gubitak masnih naslaga i održavanje nove težine pomažu da se proizvodnja tih hormona vrati u normalu.

Istraživanje pokazuje da ukoliko održite ciljanu tjelesnu težinu stabilnom godinu dana, manje ćete osjećati svakodnevnu glad, stoga održavanje tjelesne težine s vrmenom postaje jednostavnija, kaže Torekov.

Iako je riječ o vrlo maloj studiji, Torekov smatra da se rezultati odnose na većinu ljudi koji su izgubili približno jednaku količinu kilograma.

Komentari

▲ Povratak na vrh