Preokret na tavi – palačinke sa zdravim namjerama

Palačinke se obično trpaju u isti prehrambeni koš s krafnama i pohanim kruhom. No to manje govori o njima, a više o manjku ideja da se od njih napravi zdrav obrok. Evo kako smo preokrenuli palačinke na zdravu stranu...

U Americi ih utapaju u sirupu i nazivaju doručkom. Japanci ih poslužuju kao okonomiyaki – što znači “kako vam drago” – pikantnu mješavinu koju je moguće varirati. Britanci ih pak doživljavaju kao čisto visokokalorično prejedanje – uz ozbiljan nedostatak mašte.

“Uz nešto kreativnosti i inovativnosti, palačinka je savršena za osiguravanje idealne ravnoteže bjelančevina, ugljikohidrata i masnoća”, kaže Alex Ferentinos, savjetnik za prehranu British Lionsa. “Mudro odaberite dodatke i ona je savršena osnova za zaokruživanje vaših dnevnih makronutrijenata.”

Ovo su recepti za palačinke koje su jednako dobre i za vaše zdravlje, i za vaše nepce.

Za rast i brz metabolizam
(Losos i yuzu na integralnim palačinkama)

8 g MASNOĆA, 9 g PROTEINA, 26 g UGLJIKOHIDRATA

Sastojci (za 4) palačinke:

  • 100 g integralnog brašna
  • 10 g kristal-šećera
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • 1/2 žličice sode bikarbone
  • prstohvat soli
  • 200 g mlaćenice
  • jaje

Nadjev:

  • 80 g creme fraichea
  • 20 ml yuzu soka
  • prstohvat morske soli
  • prstohvat crnog papra
  • crvena papričica
  • 30 g dimljenog lososa
  • 1/2 vezice korijandra
  1. Ciljevi se ostvaruju u kuhinji, znate. A kad u doručak ugurate bjelančevine, masnoće i glikogen što fila mišiće, svoje ste tijelo pripremili za rast. Za početak pomiješajte sve suhe sastojke za palačinke te dodajte pola mlaćenice. Miješajte dok ne bude glatko pa umiješajte ostatak. Ostavite 10 min.
  1. Pomiješajte creme fraîche s japanskim voćnim sokom yuzuom. Posolite i popaprite. Ljutu papričicu očistite od sjemenki i nasitno nasjeckajte.
  2. U tavi zagrijte nešto ulja pa od po 3 žlice smjese ispecite palačinke. Na pečene stavite dimljeni losos – ne samo da je bogat omega-3 masnim kiselinama nego daje i dobru dozu vitamina D koji podiže razinu testosterona. Premažite začinjenim creme fraîcheom pa pospite ljutom papričicom, korijandrom te s mnogo crnoga papra da potaknete metabolizam.

Zlatne bananačinke – ZA KARDIOŠAMPINJONE
(Mlaćenica, bademi, kokos i banane)

14 g MASNOĆA, 13 g PROTEINA, 79 g UGLJIKOHIDRATI

Sastojci (za 4) palačinke:

  • 100 g glatkog brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • žličica sode bikarbone
  • 10 g smeđeg šećera
  • 3 jaja
  • 200 g mlaćenice
  • 25 g maslaca

Nadjev:

  • 2 zrele banane
  • sok limuna
  • 2 žlice meda
  • 50 g maslaca od badema
  • 30 g čipsa od kokosa

Priprema:

  1. Od kave do palačinki, sve je bolje s maslacem. Pogotovo kad uključite više vrsta pa upotrijebite i onaj od orašastih plodova. Prosijte suhe sastojke s prstohvatom soli. Bjelanjke stucite u čvrst snijeg. Posebno pomiješajte žumanjke, mlaćenicu i rastopljen maslac pa miješajte u mješavinu s brašnom. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
  2. Pažljivo umiješajte snijeg od bjelanjaka. Ostavite sa strane. Narežite banane i pomiješajte s limunovim sokom i medom. Palačinke ispecite na vrućoj tavi od po 3 žlice smjese.
  3. Na palačinke stavite maslac od badema i banane u medu pa pospite kokosom. Vaši zlatni diskovi sada pokrivaju sve energetske baze: instant-fruktozu iz meda i banane te sporu ultraenergiju mliječne masnoće i orašastih plodova.

Srčane palačinke – ŠTITE ZDRAVLJE SRCA
(Heljdino brašno, avokado i gljive)

11 g MASNOĆA, 10 g PROTEINA, 49 g UGLJIKOHIDRATA

Sastojci (za 4) palačinke

  • 200 ml bademova mlijeka
  • 75 g blanširanih badema
  • 100 g heljdina brašna
  • 100 g rižina brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • jaje

Nadjev:

  • češanj češnjaka
  • grančica majčine dušice
  • žličica dimljene paprike
  • žlica maslinova ulja
  • 200 g zlatnih šampinjona
  • avokado
  • 1/2 limuna, sok
  • žlica nasjeckanog peršina

Priprema:

  1. Ovo nije samo ukusan obrok, ovi zlatni diskovi osmišljeni su za maksimalno zdravlje srca. Dosad ste svladali dril: pomiješajte sastojke za smjesu polako dolijevajući mlijeko dok ne postane glatka.
  2. Propirjajte 2 min na tavi češnjak, majčinu dušicu i papriku pa dodajte šampinjone. To je moćna mješavina: češnjak je prirodni statin zahvaljujući antioksidansu alicinu, koji poboljšava cirkulaciju, dok gljive daju vitamin D i kalcij da smanje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Pecite ih 10 min na 200 stupnjeva. Za to vrijeme zgnječite avokado s limunovim sokom.
  3. Palačinke ispecite na lagano nauljenoj tavi; za svaku uzmite po 3 žlice smjese pa čekajte da se pojave mjehurići prije nego što ih okrenete. Heljdino je brašno ovdje glavni igrač: snižava kolesterol i krvni tlak. Kad postanu zlatnosmeđe, maknite ih s tave te nadjenite avokadom, gljivama i peršinom.

Preporučujemo

Komentari

Fitness centri
▲ Povratak na vrh