Pobijedite hormone debljine

Spoj grelin koji stvara vaše tijelo povećava glad, usporava vam metabolizam i sprečava sagorijevanje masti. Kontrolirajte gremlina i njegove pomagače ovim 24-satnim planom.

7.30 Vrijeme za doručak

Dobar početak dana podrazumijeva obrok koji će vas spriječiti da se poslije prejedate. Trebat će vam kalcija koji će obuzdati gremline: pomiješajte žitarice (sadrže otprilike 110 miligrama kalcija u 100 grama) s neobranim mlijekom (115 miligrama kalcija u 100 grama). Početak dana bogat kalcijem ublažava gladne ispade poslije te usto pomaže u snižavanju razina LDL-a, “lošega” kolesterola.

10.30 Popijte šalicu čaja

Svoju stanku za kavu ispunite čajem, i to vrstom yerba mate, kapljicom kojom su se sladili u Južnoj Americi. Ta je vrsta bogata kromom, koji stabilizira vaše razine šećera u krvi, stoga nećete poželjeti smeće iz pekarnice niti se osjećati kao da ste ostali bez energije.

12.30 Juhu, vrijeme za juhu

Tanjur juhe za ručak dulje prolazi kroz želudac od tanjura povrća uz koji pijete vodu, pokazale su snimke magnetnom rezonancijom na Sveučilištu Penn State u SAD-u. Juha ubija grelin i dvostruko dulje se bori s glađu u usporedbi s ostalim obrocima. Sad je vrijeme i za tabletu D-vitamina s kalcijem. To će pomoći onima na dijeti u kontroli masnoća u krvi kao i u mršavljenju.

14.00 Ponjušite ovo

“Prirodni miris peperminta potiče šub dopamina koji potiče koncentraciju te je klinički dokazano da se bori sa željom za nezdravom hranom”, kaže dr. Bryan Raudenbush s Jezuitskog sveučilišta Zapadne Virginije u Wheelingu. Na primjer, u ruksaku za teretanu ili gornjoj ladici radnog stola možete držati bočicu parfema Jean-Paula Gaultiera Le Male. On sadrži pepermint koji će vas udariti u trbuh kako biste se sabrali i vratili na pravi put.

15.00 Shakeom protiv nagona

Mogući nagon za žderanjem ugušite bjelančevinama surutke. To ne samo da će vam stabilizirati šećer u krvi usporavajući apsorpciju glukoze već će i smanjiti osjećaj gladi nakon što vam snizi razine grelina i inzulina.

17.00 Dnevna doza kofeina

Taktički konzumirana kava s mlijekom sad će vam suzbiti apetit do večere. Istraživanja Sveučilišta Toronto pokazala su da bjelančevine iz mlijeka suzbijaju grelin, dok je istraživanje s Klinike Mayo dalo naslutiti kako kofein može kao takav pomoći u mršavljenju.

18.00 Smršavite u kafiću

Zahvaljujući kromu u kvascima koji stabilizira šećer u krvi, pivo u predvečerje može zapravo dovesti do smanjenja tjelesne težine. Posegnite za pšeničnim pivom, koje sadrži značajno više kvasca od ostalih pivskih varijanata.

19.30 Pobijelite za večerom

Losos, skuša ili bakalar mogu podići razine eikozapentaenoinske kiseline (EPA), omega-3 masne kiseline za koju znanstvenici sa Sveučilišta Navarra u Španjolskoj kažu da potiče otpuštanje hormona leptina, onog koji se povezuje s kontrolom gladi i mobilizacijom masti.

22.30 Napucaj ga sad, napucaj ga sad!

Vaše tijelo proizvodi više grelina kad ste pod stresom, stoga ga se riješite i ispucajte se za PlayStationom. Znanstvenici sa Sveučilišta A&M u Teksasu pokazali su da nasilne igrice kao što je Call of Duty smanjuju stres pa u tampon-zoni eliminirate i kasnonoćne zalogaje.

Komentari

▲ Povratak na vrh