Lagane lazanje

Lazanje imaju bogat okus – no ne moraju biti bogate i kalorijama ako uzmete drugo meso, sami napravite umak te ubacite povrće, savjetuje chef Lidia Bastianich iz newyorškog restorana Felidia.

Lidia Bastianich iz newyorškog restorana Felidia, voditeljica emisije Lidia’s Kitchen i autorica devet kuharica, uključujući Lidia’s Commonsense Italian Cooking objašnjava kako napraviti idealne lazanje.

Sastojci:

4 žlice ekstradjevičanskoga maslinova ulja

2 češnja češnjaka, oljuštena i zgnječena

4 tikvice, narezane na ploške debljine 5 mm

500 g mljevene piletine

1 velik luk, nasjeckan

½ zdjelice narezane pancete

2 limenke (po 840 g) pelata, zgnječenih, plus…

1 šalica vode

3 lovorova lista

pahuljice sušene crvene paprike, po ukusu

4 žlice maslaca, plus za mašćenje

½ šalice brašna

2 šalice punomasnog mlijeka

1½ šalice svježe naribanog parmezana

2 šalice naribane mozzarelle

1 pakiranje (360 g) tjestenine za lazanje, skuhane al dente

A Skuhajte umak bolognese

U veliku loncu na srednjoj vatri zagrijte 3 žlice maslinova ulja. Propirjajte češnjak i tikvice oko 2 min; izvadite na tanjur. Zapecite piletinu, 5 do 7 min; dodajte na tanjur. Na žlici ulja propirjajte luk, pancetu i prstohvat soli tako da luk omekša, a masnoća pancete se rastopi, oko 5 min. Dodajte rajčice, vodu, lovorove listove, pahuljice paprike, sol i papar. Kuhajte dok se ne zgusne, 20-ak minuta. Dodajte sastojke s tanjura i kuhajte još 15 minuta.

Napravite drugi umak

U srednjem loncu na srednjoj vatri rastopite maslac. Postupno dodajte brašno te neprestano miješajte dok mješavina ne postane glatka i sjajna, oko 5 min. Polako ulijte mlijeko te kuhajte, neprestano miješajući, dok se ne zgusne, ali se i dalje može lijevati, oko 5 min. Posolite, ulijte u zdjelu te stavite plastičnu foliju na površnu umaka kako ne bi nastala kožica.

Sloj po sloj

Pećnicu zagrijte na 190 °C. Posudu 20×20 cm namažite maslacem. U jednoj zdjeli pomiješajte sireve, a u drugoj umake; izvadite lovor. U posudu ulijte ½ šalice umaka, na to stavite sloj tjestenine (višak neka se uzdiže uza stijenke), pa 3 žlice sira. Potom još tjestenine, poprijeko na prvi sloj tijesta te narezane tako da odgovara dnu posude. Slijede slojevi umak/sir/tijesto – i to 4 puta; na umaku ne škrtarite. Preko toga preklopite eventualne rubove tijesta pa na to dodajte sav preostali umak i sir.

Ispecite, poslužite, jedite

Preko posude stavite aluminijsku foliju te izbušite nekoliko rupica za propuštanje pare. Posudu stavite na lim za pečenje i pecite dok se na površini ne pojave mjehuri, oko 45 min. Potom maknite foliju i nastavite peći dok površina ne posmeđi i postane hrskava, 30-ak minuta. Ostavite da odstoji 30 minuta prije rezanja. Dostatno za 12 porcija

Po porciji 460 kcal, 26 g bjelančevina, 34 g ugljikohidrata (3 g vlakana), 25 g masnoće

PODGRIJAVANJE

Ostaci lazanja mogu postati suhi. Lidia Bastianich ima rješenje: u posudu sigurnu za podgrijavanje u mikrovalnoj pećnici stavite nekoliko žlica umaka marinara, na njega komad lazanja, a na njih još žlicu-dvije umaka. Pokrijte i zagrijavajte oko 2 minute. Dodani će umak osigurati i sočnost i bogatiji okus.

Komentari

▲ Povratak na vrh