Krepka juha od kakija i curryja

Sezona kakija traje još mjesec dana, a vi ne samo da ga niste probali nego ni ne znate što biste s njim. Vjerojatno također ne znate da prijevod njegova imena znači “hrana bogova”. Donosimo recept za božansku juhu s curryjem...

Krajnje je vrijeme da uživate u punom okusu kakija (ili japanske jabuke) i uvjerite se da zavređuje postati dio vašeg jelovnika. Donosimo vam recept za krepku juhu s curryjem:

Sastojci za juhu od kakija i curryja:

  • 700 g kakija
  • 1 manji luk
  • 2 žlice nasitno nasjeckanoga korijena đumbira
  • 1 litra povrtnog temeljca
  • 1,5 do 2 žličice curryja
  • limunov sok, sol i papar po ukusu
  • nasjeckani listići peršina ili korijandera

Način pripreme

1# Kaki ogulite i krupno narežite. Luk oljuštite i nasjeckajte. U lonac stavite kaki, luk i đumbir te prelijte sa 60 ml temeljca. Stavite na jaku vatru te, kad zakipi, kuhajte dok tekućina gotovo ne ispari.

2# Potom ulijte još 60 ml temeljca i ponovno kuhajte dok gotovo ne ispari. Dolijevanje temeljca i njegovo iskuhavanje ponovite još dvaput, a zatim pospite curryjem i kuhajte još 30-ak sekundi, tako da začin zamiriše. Potom ulijte ostatak temeljca i kuhajte dok ne zakipi.

3# Nakon toga smanjite vatru, poklopite i kuhajte na laganoj vatri dok kaki ne omekša. Maknite s vatre te smiksajte štapnim mikserom. Po ukusu začinite solju, paprom i limunovim sokom te pospite nasjeckanim peršinom ili korijandrom.

Gladni podataka

U 100 g KAKIJA:

  • 70 kcal
  • 1 g bjelančevina
  • 19 g ugljikohidrata (od toga 13 g ukupnih šećera)
  • 0 g masnoća
  • 4 g prehrambenih vlakana
  • 1 mg natrija

Dnevno preporučene doze u 100 g %:

  • vitamin A        33%
  • vitamin C        13%
  • vitamin E        4%
  • vitamin K        3%
  • vitamin B6 5%
  • folati 2%
  • vitamin B1 2%
  • vitamin B3 1%
  • vitamin B2 1%
  • mangan 18%
  • bakar 6%
  • kalij 5%
  • magnezij 2%
  • fosfor 2%
  • željezo 1%
  • kalcij 1%
  • cink 1%
  • selen 1%

Preporučujemo

Komentari

Fitness centri
▲ Povratak na vrh