Jeste li probali “supermed” zvan manuka?

Svaki med ima antibakterijska svojstva, ali med od manuke je u toj disciplini najbolji. Odličan je za rane i opekline i kao antibakterijska krema...

“Njegova moć leži u njegovim snažnim antibakterijskim svojstvima”, kaže dr. sc. Peter Molan, profesor bioloških znanosti na Sveučilištu Waikato na Novom Zelandu.

Manuka sadrži visoke razine metilglioksala (MGO), sastojka koji uništava klice i, za razliku od sličnih sastojaka iz drugih vrsta meda, ne propada u dodiru s krvlju ili slinom.

Zato ljudi manuka med, što ga proizvode pčele koje se hrane biljkom što raste u Australiji i na Novom Zelandu, smatraju vrlo učinkovitim tretmanom za porezotine i oguljotine, veli Molan.

“Preporučio bih manuka med kao prvu pomoć na manjim ranama i opeklinama kod kojih koža nije oštećena”, kaže. No, pri kupnji budite oprezni: neke vrste “manuka meda” sadrže samo kap-dvije manuke pomiješane s drugim medom, kaže Molan.

Potražite proizvod s razinom neperoksidne aktivnosti (NPA) većom od 10 ili MGO ocjenom od 250 ili višom. A ako iz rane curi tekućina, upotrijebite zavoj s manukom kako bi med ostao na mjestu.

Preporučujemo

Komentari

Fitness centri
▲ Povratak na vrh