Jednostavan trik za preplanulost bez korištenja ikakvih proizvoda

Možete popraviti svoju blijedu put bez prženja na suncu – i bez preparata za samotamnjenje.

Određene namirnice jednostavno morate uvrstiti u svakodnevnu prehranu. Pritom imajte na umu kako odabrano voće i povrće može promijeniti boju kože, dajući joj narančasti ton.

„Neke narančaste i crvene vrste voća i povrća, bogate karotenoidima – beta-karotenom, alfa-karotenom i likopenom – daju koži prirodan sjaj“, kaže Jessica Levinson, nutricionistica u centru Nutritioulicious. „Tu spadaju mrkva, rajčica, lubenica, slatki krumpir, papaja, grejp, dinja i marelice.“

Karotenoidi su topivi u mastima, pa se višak karotenoida taloži u slojevima masti ispod kože. Zbog toga se boja može nazirati ispod kože ako ste svijetlije puti.

Mala studija PLOS One-a pokazala je kako su bijelci koji su konzumirali tri porcije namirnica bogatih beta-karotenom i lipidima (uz uobičajenu prehranu) tijekom 6 tjedana poprimili žućkastiju, rumeniju put. Ovi tonovi se povezuju i sa zdravijim i ljepšim izgledom.

Ostali sudionici su ih na temelju fotografija ocijenili kao zdravije i atraktivnije ljude. Možete li zbog pretjerane konzumacije karotenoida izgledati kao Charmander iz Pokemona?

Da, moguće je: to je bezazlena pojava po nazivu karotinoza, a najčešće se javlja kod djece i vegetarijanaca. Prosječan tip nema razloga za brigu.

Sve dok je količina hrane bogate karotenoidima razumna – oko dvije do tri porcije dnevno, zajedno s ostalim vrstama voća i povrća – ne bi trebalo biti problema.

Komentari

▲ Povratak na vrh