Omiljene grickalice u puno boljem izdanju lako ćete napraviti sami
A Zaboravite kupovni čips
Kad sami napravite tortilja-čips, nachosima dajete autentičan okus te izbjegavate natrpavanje solju, uobičajeno kad se jede kupovni čips. Maslinovim uljem lagano s obje strane premažite 16 kukuruznih tortilja. Svaku prerežite popola pa svaku polovicu narežite na trećine. Te trokute stavite na lim obložen papirom za pečenje. Pecite na 190 °C dok ne postanu zlatnosmeđi i hrskavi, oko 20 minuta.
B Napravite salsu
Pečene rajčice salsi daju bogatiji okus. Na limu za pečenje prerezane duguljaste ili mini rajčice pomiješajte s malo maslinova ulja. Pecite ih na 200 °C dok ne posmeđe i ne omekšaju, oko 40 minuta. Nakon 20 minuta pečenja dodajte 4 češnja češnjaka. Pečene rajčice i češnjak stavite u blender s 2 do 4 chipotle papričice i 1 žlicom adobo umaka iz limenke. Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.
C Dodajte meso
Najbolji i najizvorniji dodatak je pikantna kobasica chorizo. U tavi zagrijte žlicu ulja; dodajte 250 g svježih kobasica te pržite dok ne postanu hrskave, 5-6 min. Ocijedite masnoću pa dodajte 1 zdjelicu narezanog luka i pirjajte 10-ak min. Dodajte pire od pečenih rajčica i 2 žličice origana; pirjajte oko 15 minuta. Ulijte 1 šalicu pilećeg temeljca; kuhajte na laganoj vatri da se umak zgusne, 20 do 30 minuta.
D Složite sastojke
Salsu s chorizom možete pripremiti dan unaprijed pa je podgrijati netom prije posluživanja i po potrebi još začiniti. Tortilja-čips stavite u dubok tanjur za posluživanje. Prelijevajte ga u slojevima salsom s chorizom, pa na to stavite dodatak po izboru: narezane ukiseljene jalapeno papričice, nasjeckane listiće korijandra, smrvljen sir i svježe pripremljen guacamole.
GUACAMOLE
Stupak ima recept i za savršen guacamole. Prerežite 3 avokada i uklonite im koštice. Žlicom izdubite meso i stavite ga u zdjelu; nježno ga zgnječite. Dodajte sok od limete, 1/4 zdjelice nasjeckanoga luka srebrenca (ispranog hladnom vodom), 1 jalapeno papričicu (očišćenu od sjemenki i nasitno nasjeckanu) te šaku nasjeckanih listića korijandra. Posolite te pažljivo promiješajte.
Komentari