Crveno meso – zdravije i od špinata?!

Oko 100 grama crvenog mesa sadrži približno jednako željeza kao i 100 grama svježeg špinata, ali je njegova iskoristivost daleko veća iz mesa (od 15 do 35 posto), a iz špinata samo 2 do 20 posto

Crveno meso je mnogo puta ‘optuženo’ da izaziva srčane bolesti i dijabetes, no stručnjaci s uglednog američkog Sveučilišta Harvard to su nakon opsežnih istraživanja opovrgnuli – neprerađeno crveno meso, tvrde, izvor je važnih nutrijenata pa je njegova umjerena konzumacija dio zdrave, pravilno izbalansirane prehrane.

Bogat izvor željeza
Istraživanja su pokazala i kako je crveno krto meso među najbogatijim izvorima željeza, te je dovoljno 100 g ovog mesa da osiguramo i do četvrtinu dnevnih potreba za ovim važnim mineralom koje naše tijelo koristi za poboljšanje funkcioniranja imunološkog sustava, proizvodnju energije i povećanje kisika diljem organskih sustava. Uz to, dokazano je i kako željezo prenosi kisik u mišiće, pomažući im da funkcioniraju ispravno te pomaže povećati otpornost organizma na stres i bolesti.
Jedna od najčešćih posljedica nedostatka željeza u našem tijelu je osjećaj premorenosti i iscrpljenosti, odnosno anemija, stanje u kojem u krvi nema dovoljan broj eritrocita odnosno crvenih krvnih zrnaca. Kako se željezo u mesu nalazi u obliku koji se puno bolje apsorbira (15-35%), nego željezo čiji su izvor namirnice biljnog podrijetla, nutricionisti preporučuju konzumiranje crvenog mesa poput konjskog, govedine i teletine. Uz to, dnevno se preporuča barem 2 do 3 konzumirati namirnice iz skupine crveno meso, riba, jaja i mahunarke, a pritom jedan obrok treba iznositi 75-100 grama.

Najukusnije i – najkvalitetnije
U kulinarskoj terminologiji, crveno meso je ono meso koje prije pripreme ima crvenu boju, dok nutricionisti pod crvenim mesom smatraju meso sisavaca. U tu vrstu svrstava se meso govedine (junetine, teletine), svinjetine, ovčetine (janjetine) te kozje meso. Pri tome, krti, odnosno nemasni dio navedenog crvenog mesa predstavljaju odresci buta, leđa i filei.
Upravo taj dio crvenog mesa je i najkvalitetniji, a gurmani bi dodali i – najukusniji! Naime, krto crveno meso izvanredan je izvor proteina, vitamina B1, B3, B6 i B12, te minerala fosfora, cinka i željeza. Dovoljno je 100 g krtog crvenog mesa dnevno da osiguramo oko 25% i više dnevnog preporučenog unosa navedenih nutrijenata te 10% i više dnevnog preporučenog unosa vitamina B2, B5 te minerala selena!

 

Govedina vs piletina – Je li bolje crveno ili bijelo meso?

Komentari

▲ Povratak na vrh