Čokoladne bombe za zdravlje i mišiće

Umjesto junka, pojedite zdravo slatko s datuljama, orasima i zrncima kakaovca. Usput osigurajte dovoljno energije za vježbanje te hranjivih tvari za veće mišiće

Svi volimo čokoladu. No izvoran okus kakaa rijetko tko je okusio jer nije uobičajeno grickati zrna kakaovca. No, iako su gorkasta, u prirodnom obliku su najzdravija.

Zrno kakaovca bogato je vlaknima (30 g sadrži ih čak 9 g), antioksidansima, magnezijem (jedan su od najboljih izvora tog minerala) i kalijem, a dobar su izvor i cinka, željeza i bakra. Zdravstvenim vrijednostima pridonosi i to što nemaju dodanog šećera. Ako ih probate grickati isprva će biti gorkasta, no ubrzo ćete uživati u slojevitom, pomalo orašastom okusu.

Osim što ih se može dodati slasticama – i sirovim i pečenim – mogu se ubaciti u blender kad se radi shake ili smoothie, ali i jednostavno grickati (npr. pomiješajte ih s bademima za zdrave grickalice).

Za izradu zdravih čokoladnih bombi potrebno vam je:

  • 20 dat ulja (bez koštica)
  • 1/2 šalice polovica oraha (25 do 30 kom.)
  • 2 žlice sjemenki kakaa
  • 2 žlice kakao praha plus za ukrašavanje

Način pripreme

Ako su datulje tvrde, namočite ih oko 15 min u toploj vodi pa odlijte vodu. Datulje narežite na krupne komade i stavite u blender ili električnu sjeckalicu. Dodajte orahe i miksajte dok se ne usitne, a smjesa počne povezivati. Potom dodajte zrna i kakao prah te nastavite miksati dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Od smjese oblikujte kuglice pa ih uvaljajte u kakao prah.

Preporučujemo

Komentari

Fitness centri
▲ Povratak na vrh