5 jakih motiva za gubljenje kilograma

Dobar bi vam izgled zapravo trebao biti posljednji razlog zašto se riješiti neželjenog masnog tkiva, tvrdi naš stručnjak Luka Marasović

Zaboravite na trenutak na fit izgled, bolesti i zdravlje u bilo kojem obliku. U fitnesu se sve vrti oko dobrog izgleda u odjeći ili na plaži. Međutim, dok se to čini inspirativno na prvi pogled, nije dokazano da je održiva startegija za dugoročan gubitak kilograma i održavanje tjelesne težine. Najpopularniji poticaji poput zastrašujućih statistika vezanih uz oboljenja također nisu efektivni i znanstveno uvaženi pristupi koji nas navode na gubitak kilograma. Postoje mnogo kvalitetniji i na dokazima bazirani razlozi za postizanje adekvatne tjelesne težine. Nažalost, o njima se izrazito malo priča u javnosti.

1. razlog
Lakše je izdržati operaciju ili porođaj
Ljudi s velikom količinom masnog tkiva su teži slučajevi za intubirati, vremenski duže traje operativni zahvat, imaju veću sklonost infekcijama te višu stopu postoperativnih komplikacija. To je ujedno i dvostruki razlog za gubitak kilograma jer je logično da su ljudi koji se bore s pretilosti također skloniji zdravstvenim problemima koji iziskuju operativni zahvat. Trudnoća je također dobar razlog jer među ženama koje su pretile njih 50% iskusi carski rez. Iako se porođaj odvije prirodnim putem, pretile žene zahtijevaju više medicinske pomoći te pokazuju veću sklonost infekcijama.

2. razlog
Ispravan rad imunološkog sustava
Masnoća je aktivni endokrini organ što znači da otpušta hormone i citokine. Hormoni i citokini imaju efekt na cijeli organizam. Kao i kod svih stvari, važna je ravnoteža. Ako imamo umjerenu – zdravu količinu masnog tkiva, naši hormoni i stanični signali ispravno funkcioniraju. Prevelika količina masnog tkiva može otpustiti velike količine imunoloških kemikalija. Kroz vrijeme takvo kronično izlaganje istima može interferirati s obrambenim mehanizmima tijela da zaustave vanjske infekcije.

3.razlog
Povratak osjeta okusa
Zvuči čudno, ali ljudi koji se bore s viškom kilograma imaju problem s osjetom okusa. Još nije sigurno zašto točno dolazi do navedenog stanja. Ali poznato je da se ljudi razlikuju po tome koliko intenzivno osjete okuse i teksture kao što su masnoća ili slatkoća. Jedna od hipoteza je da ako ne možemo okusiti hranu jedemo više zbog kompenzacije. S druge strane, ljudi s većim indeksom tjelesne mase izbjegavaju gorku hranu te imaju veći odgovor na gađenje. Istraživanja provedena na glodavcima pokazala su da način prehrane direktno utječe na funkciju okusnih stanica. Preferencija okusa je također promjenjiva kod ljudi, što znači da gubitak masnog tkiva i konzistentno prakticiranje zdravih navika direktno utječe na poboljšanje osjećaja okusa. Još je važnije da kada uistinu uživamo u hrani jedemo manje i osjećamo se zadovoljnije.

4.razlog
Kvalitetniji san
Veća količina masnog tkiva povećava rizik od nastanka apneje. To potječe od nekoliko kombiniranih faktora: masno tkivo sužava dišne puteve, u gornjem dijelu tijela potiskuje pluća te reducira prostor potreban za njihov rad. Masno tkivo – organ koji proizvodi hormone – mijenja i hormonalne signale koji remete respiratorni sustav. Oko 50% pretilih osoba bori se s apnejom. San je jedna od glavnih regulatora metabolizma, tako da ako je san loš također je i naš metabolizam narušen.

5. razlog
Zdravija koljena i laktovi
Osteoartritis je degenerativna bolest zglobova kod koje postepeno dolazi do oštećenja i gubitka hrskavičnog tkiva i kostiju. Debljina uvelike povećava rizik od nastanka navedene bolesti. Nije samo da teži ljudi više opterećuju svoje zglobove, već je vidljiva poveznica između velike količine masnog tkiva i inflamatornih procesa. Tako da do osteoartritisa dolazi uslijed kombinacije prevelikog opterećenja na zglobna tijela te inflamatornih kemikalija i hormonalnog okruženja koje nastaje uslijed prevelike količine masnog tkiva.

Komentari

▲ Povratak na vrh